duurzamer omgaan met je smartphone

SGG #34 – duurzamer omgaan met je smartphone

Het is weer tijd voor een “sunshine goes green“! Vandaag praten we over onze smartphone; want daar valt heel wat in duurzaamheid te winnen. En met de paar uur die je er per dag op doorbrengt, zet dat dus echt zoden aan de dijk. Ik vertel je op welke manier je smartphone wel/niet duurzaam is, én ik kom uiteraard met manieren om duurzamer met je eigen telefoon om te gaan. Tot slot heb ik ook nog wat tips voor het geval je op zoek bent naar een upgrade. Scroll gauw verder!

Er was eens…

Ik ben nog van de generatie die zonder mobiele telefoon opgroeide (ja ik ben zo oud). Ik maakte dus de Nokia 3310 mee, de telefoons die je op de grond kon laten vallen in 100 stukjes, als een puzzel weer in elkaar zette en er weer mee kon bellen, en uiteraard de opkomst van de smartphone. Wát een uitvinding! Maar meteen viel me ook op dat er een groot nadeel aan zat: je moest hem elke dag opladen. Je kunt het je misschien niet meer voorstellen, maar die Nokia 3310s, die gingen dus een week mee. HAHA! Bizar he als je er aan denkt.

Goed, toen we eenmaal allemaal aan de smartphone zaten, konden we al gauw niet meer zonder. We gingen van betaalde smsjes naar ‘gratis’ whatsapp, maakten foto’s en uiteindelijk gingen we er zelfs mee betalen. Ons hele leven staat erop. Maar met al die extra opties, moesten de telefoons al maar beter worden, sneller en ook elk jaar nieuwer. En daar zit een groot duurzaamheidsprobleem.

De onduurzaamheid van smartphones

Ik val maar meteen met de deur in huis. De productie van een nieuwe smartphone is ongelooflijk milieu onvriendelijk. En daarmee bedoel ik niet alleen de CO2 uitstoot van de fabrieken die de telefoons in elkaar draaien. Vooral het delven en verwerken van grondstoffen is schadelijk voor het milieu.

Wist je dat je smartphone vol met kostbare metalen zit? Goud, zilver, indium; er zitten tientallen verschillende (zware) metalen in je telefoon verwerkt. Allemaal worden ze gewonnen in gebieden die gebukt gaan onder oorlog, armoede en slechte werkomstandigheden. Het is geen gezellig verhaal, maar vaak moeten kleine kinderen afdalen in kleine mijnschachten voor de metalen van jouw smartphone. Overigens zijn ook andere electronica en bijvoorbeeld zonnepanelen schuldig aan deze milieuschade, allemaal hebben ze dezelfde stoffen nodig.

En deze stoffen kunnen we helaas niet vervangen door iets duurzamers. We willen onze telefoons namelijk licht, snel en veilig. Andere metalen worden bijvoorbeeld warm, en dat wil je niet hebben in je hand/oor. NOS op 3 maakte een mooi filmpje hierover, dat ik je graag tip:

En dan is er nog een level van onduurzaamheid

En helaas zijn we er nog niet. Wat we namelijk vaak vergeten, is dat het gebruik van je smartphone ook milieuschade oplevert. Je batterij elke dag opladen kost elektriciteit. En wat dacht je van alles in ‘de cloud’? Foto’s, e-mails, whatsapps. En opgeslagen video’s op Instagram? Overal ter wereld staan servers CO2 te produceren om al die video’s eeuwig in de lucht te houden.

Goed, ik zit hier natuurlijk niet te verkondigen dat we met zijn allen onze smartphone de deur uit moeten doen. Dat kan gewoonweg niet meer. Maar er zijn wel manieren om duurzamer om te gaan met je huidige smartphone óf om aan duurzaamheid te denken als je een nieuwe wil aanschaffen.

Hoe leef ik groener met mijn smartphone?

Er zijn verschillende manieren om duurzamer met je smartphone om te gaan. Zo kun je beter voor je huidige smartphone zorgen, hem laten repareren als hij stuk is of bijvoorbeeld een refurbished telefoon kopen als je een nieuwe wilt. Tot slot, mocht je écht een ander toestel nodig hebben, zorg er dan voor dat je oude telefoon gerecycled wordt. Want al die zware metalen kunnen uit je telefoon worden gehaald en hergebruikt, zodat er geen nieuwe metalen gedelft hoeven te worden.

duurzamer omgaan met je smartphone - stapel iphones

Beter voor je smartphone zorgen

Het grootste zorgenkindje van je smartphone is je batterij. Wie heeft er wel eens een nieuwe telefoon gekocht omdat je chronisch met een powerbank rondliep omdat je batterij het niet meer houdt? Vet onhandig, ik ken het probleem uiteraard. Maar wist je dat er een paar kleine trucs zijn om beter voor je batterij te zorgen, zodat ie langer mee gaat?

1. Laat je batterij nooit helemaal leeglopen

Dit vond ik een verrassende, want ik dacht vroeger dat het goed was om je batterij juist helemaal te laten leeglopen alvorens hem weer op te laden. Maar het blijkt dat je batterij veel langer mee gaat als je hem al oplaadt voor hij onder de 20% is.

2. Laat je batterij ook niet te lang vol aan de lader hangen – extra tips voor iphone telefoon

Ook aan de bovenkant van het percentage is het beter voor de batterij als hij niet te lang boven de 80% wordt opgeladen. Als de telefoon accu vol geladen is en aan de stroom blijft hangen, dan blijft ie opladen, en kan hij harder slijten. Een tip voor iPhone gebruikers: in de instellingen van je batterij vind je de optie ‘geoptimaliseerd opladen’. Als deze functie aanstaat en je laadt je telefoon ’s nachts op, dan gaat je batterij pas verder dan 80% opladen vlak voor je alarm af gaat. Dit voorkomt ‘overladen’ van je batterij.

3. Het gevaar van goedkope opladers

Het is verleidelijk, opladers kopen van een (paar) euro. Zeker omdat officiële laders al snel 25€ zijn! Maar vaak missen goedkope opladers de chip die voorkomt dat je batterij te lang doorlaadt. En zie het punt hierboven, dat is dus niet okee! Ook niet voor je elektriciteitsrekening dus. Goedkoop is duurkoop…

4. Zonne- en ijsbaden zijn niets voor een telefoon

Heb je wel eens gehad dat je telefoon uitging als je hem in de zon liet liggen? Of andersom – deze heb ik wel eens gehad – dat je telefoon uitvalt bij extreme kou? Ik weet nog dat ik in IJsland mijn telefoon als navigatie gebruikte en dat die dus niet meer werkte. Ai ai, we moesten op de lonely planet kaart verder rijden 😉 Je snapt hem al: je batterij kan niet zo goed tegen extreme temperaturen, want daardoor slijt hij des te harder. Laat hem dus niet in de volle zon liggen!

5. Wees bewust van energie slurpende apps

Elke telefoon heeft een optie in de batterij instellingen om te zien welke apps het meeste batterij vergen. Sluit die apps eens! En als je telefoon op 20% batterij is, gebruik dan de energiezuinige stand. Dan blijven apps niet de hele tijd op de achtergrond batterij gebruiken.

6. Doe eens een grote schoonmaak

En deze bedoel ik op meerdere vlakken: ruim apps op, foto’s en video’s die in de cloud staan en energie vreten, maar ook fysiek: met een zachte tandenborstel kun je de microfoon uitborstelen en met een tandenstoker de oplaadpoort. Doet je telefoon wonderen.

Repareer voor je een nieuwe koopt

Volg je al deze tips allemaal al op, maar heeft je smartphone alsnog gebreken? Denk er dan eens aan om je telefoon te repareren in plaats van te vervangen. Zo was ik lang iemand die chronisch met de telefoon aan de powerbank hing – iemand maakte laatst de grap dat je dan weer terug bij af bent met een ‘vaste telefoon’. Ik had m’n telefoon al bijna afgeschreven, want ik irriteerde me echt, tot ik eens op zocht hoeveel een iPhone batterij vervanging zou kosten. Whuuuut! Veel goedkoper (en duurzamer) dan een nieuwe!

Ik ging langs bij ThePhoneLab in Utrecht (met 9.5/10 uit 7500 reviews kon ik daar natuurlijk niet omheen) en binnen 30 minuten stond ik weer buiten met een nieuwe batterij in mn iPhone. Het kostte me meer tijd om op te zoeken dat het kon, haha!

Naast het vervangen van je telefoon batterij kunnen de specialisten bij ThePhoneLab trouwens nog veel meer (iPhone) reparaties uitvoeren. Zo kun je ook langskomen met een gebarsten scherm voor een schermreparatie. Voor iPhone garanderen ze zelfs de laagste prijs: als je het elders in dezelfde stad goedkoper vindt, repareren ze het voor die prijs. Maar ze doen ook een achterkant- of camera reparatie, je oplaadpoort, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te repareren. En daardoor dragen ze dus enorm bij aan duurzaamheid binnen de elektronica wereld. Hoe tof! Ik vond het sowieso een leuke ervaring, ze waren erg vriendelijk en het was dus zo gepiept.

Goed om te weten: ThePhoneLab staat vooral bekend om hun reparaties aan telefoons, maar ze repareren dus ook tablets en laptops. De meeste reparaties zijn klaar binnen 30 minuten, en je hoeft niet per se een afspraak te maken. Ik deed dat wel, want ik wilde zeker zijn dat ze tijd hadden. Het is no cure, no pay, en na reparatie heb je levenslange garantie. Tot slot kun je betalen in 2, 3 of 4 termijnen als je wil. Echt wel fijn dus. Denk je nu: dit wil ik ook? Gelukkig hebben ze niet alleen winkels in Utrecht, maar ook in Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en Haarlem.
Ik ben in ieder geval mega blij met mijn nieuwe batterij, ineens hoef ik m’n phone nog maar elke 2 dagen op te laden (het kan dus toch!).

Refurbished

Wil je nu alsnog een ‘nieuwe’ telefoon? Dat kan natuurlijk, als je bijvoorbeeld je camera wil upgraden of andere redenen hebt om je telefoon niet te repareren. Maar ook dan zijn er duurzamer keuzes mogelijk. Denk er bijvoorbeeld eens aan om een refurbished telefoon aan te schaffen. Er zijn meerdere winkels waar dat kan, maar ik zag dat ze bij ThePhoneLab ook refurbished telefoons verkopen. Deze -soms tweedehands- telefoons worden nagekeken en gerepareerd waar nodig, maar heel vaak zijn het showmodellen die niet meer als nieuw verkocht mogen worden. Eigenlijk nieuw dus. Mijn huidige telefoon is ook een refurbished en toen ik hem kocht was er echt uiterlijk (en innerlijk) helemaal geen slijtage! En als jij een refurbished telefoon koopt, hoeft er dus geen nieuwe gemaakt te worden.

Toch nieuw, wel eerlijk

Een andere optie is het kopen van een ‘Fairphone‘. Deze telefoon wordt gemaakt met aandacht voor de natuur, werknemers en arbeidsomstandigheden en bovendien zijn alle onderdelen uit de fairphones gemakkelijk (zelf) te vervangen. Ik heb deze telefoon zelf niet, omdat de camera hiervan lange tijd nog niet echt goed was (en als blogger wilde ik dat toch wel), maar ik heb wel vrienden die er erg over te spreken zijn. Bovendien wordt deze telefoon nog steeds verder ontwikkeld, dus volgens mij is de camera inmiddels al een stuk beter! Grote delen van de fairphone zijn van gerecycled materiaal en anders in ieder geval fairtrade. Zeker een goede optie als je toch een nieuwe telefoon wilt.

Recycle

Het gevolg van een ‘nieuwe’ telefoon is wel, dat je dan dus een oude telefoon in de lade hebt liggen. En ook daar zijn er duurzamere keuzes te maken. Want zolang deze telefoon in de la ligt, kunnen de grondstoffen eruit niet gerecycled worden. Terwijl het inleveren van je oude telefoon echt zo gepiept is. Zorg er overigens wel voor dat je je telefoon even wist / terugzet naar fabrieksinstellingen, zodat er geen gegevens meer op staan. Op Wecycle kun je opzoeken waar je gemakkelijk e-waste kunt inleveren. Maar volgens mij hebben de meeste supermarkten al een bak voor kleine elektronische apparaten.

Hoe ga jij duurzamer om met je smartphone?

Deze blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met The Phone Lab. Samenwerkingen ga ik alleen aan als ik achter het merk/product sta, lees mijn disclaimer voor meer informatie

Comments: 2

  • reply

    Karlijn

    september 7, 2022

    Wat een fijn artikel en goede tips. Stukken beter dan weer zo’n blog lezen over iemand die een nieuwe telefoon/camera/etc heeft, hallo consumptiemaatschappij!
    Wat ik nog wel lastig vind, ik heb dus al heel lang een oude telefoon liggen maar geen idee meer van de pincode en geen oplaadkabel meer. Toch durf ik hem niet in een wecycle bak te gooien omdat ik bang ben dat er toch nog iets persoonlijks opstaat. Maar ik ga dat NU even opzoeken, bedankt voor deze schop onder mijn kont.

  • reply

    mie

    september 8, 2022

    Ik probeer op een duurzame manier te leven. Dus toen ik ene tijdje geleden het glas van mijn scherm brak, besloot ik het te laten vervangen in 1 van de vele telefoonwinkeltjes over mijn werk. Ik kreeg hem vol gebreken terug en met onderdelen die vervangen waren door slechtere. Zo had ik letterlijk een andere behuizing met veel beschadigingen toen ik hem terugkreeg.
    Ik ben op zoek naar een nieuwe. En je raad is heel goed. Maar ik heb nog een ander advies: laat hem alleen repareren in goede winkels, niet in van die kleine oplichterszaakjes … . Ik wilde ze het voordeel van de twijfel geven, maar mijn bezoekje aan hen heeft me al alles samen veel geld gekost (150 euro voor het nieuwe scherm) voor ene slechter functionerende foon met vervangen onderdelen ….

Post a Comment