vegetarische visballetjes

Recept – vegetarische visballetjes in perfecte Italiaanse tomatensaus

Op vakantie in Sicilië volgden le BF en ik een kookworkshop. Ik vermeldde vooraf al wel even dat ik vegetarisch was, maar de kok kon hier prima mee uit de voeten. Wat blijkt? De Sicilianen hebben zelfs een recept voor vegetarische visballetjes in tomatensaus, wat al decennia op het eiland wordt gemaakt. Een soort grootmoeders recept, wat nu weer hip is gemaakt. Wij leerden het maken en ik deel het recept nu graag met jullie. Want naast de vegetarische visballetjes leerden wij ook het recept voor dé perfecte tomatensaus, en die wil je sowieso kennen!

 

 

Vegetarische visballetjes naar Siciliaans recept

Op Sicilië wordt er veel gevist. De streek tussen het eiland en het vasteland is -naar blijkt- een vruchtbaar visgebied en zelfs hele scholen tonijn zwemmen hier doorheen. Maar precies dat stukje zee is ook regelmatig verraderlijk onrustig. Dus kwamen (en komen) er nogal eens dagen voor dat de vissers uit veiligheid het water niet op kunnen. Maar wat kook je dan?

Precies. Deze vegetarische “vis”balletjes. Onze kok vertelde dat dit recept in goede ouwe tijd zelfs in de vorm van een vis werd gemaakt, om toch een “vissig” gevoel te krijgen. De ingrediënten in deze vegetarische visballetjes zijn -geheel in Italiaanse traditie- eenvoudig, maar combineren tot perfectie.

 

De perfecte tomatensaus

De visballetjes worden geserveerd in tomatensaus. Dus eigenlijk heb je met dit recept twee vliegen in 1 klap. Want die saus leerden wij ook maken. Hoe komt het nu dat de Italianen hun tomatensaus kunnen laten smaken alsof ze de tomaten met de hand hebben gegroeid, geplukt en gestoofd? Wat is het geheim?

Well, het blijken een aantal geheimen te zijn. Allereerst vertelde onze kok dat hij tijdens het garen van de ui en knoflook een theelepel kappertjes meebakt. Die gaan ook in de saus en geven net wat kick. Ten tweede – een punt wat wij ook al eerder van onze Italiaanse vrienden in Melbourne leerden – gaat er altijd een theelepel suiker in de tomatensaus. Om het zuurtje te verwijderen. Die tomatensaus overigens hoeft echt zelfgemaakt te zijn. Als de tomaten in het seizoen zijn, misschien. Maar tijdens de rest van het jaar voldoet een basis passata, want die wordt precies gemaakt als de tomaten in het seizoen zijn. Ten derde wordt de saus, als hij van het vuur af is, afgemaakt met een flinke scheut extra vierge olijfolie. Dat geeft enorm veel smaak. Uiteindelijk gebruikten wij deze saus voor maar liefst 3 recepten, dus ik heb de hoeveelheden in dit recept wat gedownscaled. Maar maak gerust meer als je ook andere gerechten erbij serveert met tomatensaus. Enjoy!

Vegetarische Visballetjes

Prep Time: 15 Minutes
Cooking Time: 15 Minutes
Total time: 30 Minutes
Servings: 2
vegetarische visballetjes

Ingredients

Voor de visballetjes
 • 1 cup panko of broodkruim (liefst grof)
 • 1/2 cup geraspte parmezaanse kaas
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • grote hand peterselie, fijngesneden
 • 2 eieren
Voor de saus
 • 1 kleine ui, fijngesneden
 • 1-2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 1 theelepel kappertjes, uitgelekt
 • 1 kleine fles passata (425 ml van mutti bijvoorbeeld)
 • Grote hand basilicumblaadjes
 • 1 theelepel suiker
 • zout, peper, olijfolie

Instructions

1. Voeg alle ingredienten voor de visballetjes bij elkaar in een kom en schep om tot een kleverige massa. Je moet er balletjes van kunnen vormen, dus het kan zijn dat je meer ei moet toevoegen of juist meer panko/parmezaan. Voeg de parmezaan en panko altijd toe in een 1:2 verhouding.
2. Maak je handen nat en vorm stevige balletjes met je handen van het deeg. (als je je handen natmaakt, kleeft het minder)
3. Bak de balletjes bruin in wat olie in een koekenpan
4. Fruit ondertussen de ui in een andere pan met de knoflook en kappertjes in een flinke scheut olijfolie. Als de ui glazig wordt (na zo'n 5 minuten), voeg je de passata toe. Doe er zout en peper bij en ook een theelepel suiker. Laat even sudderen.
5. Voeg na 5 minuten de basilicum toe en sudder nog even door. Zet na een paar minuten het vuur uit en doe er dan een scheut olijfolie extra vierge bij. Dit haalt de smaak op. Ondertussen zijn je visballetjes ook wel gebakken.
6. Serveer de balletjes met de tomatensaus. Optioneel: serveer er lekker brood bij, zodat je als een echte italiaan de pan leeg kunt schrapen met brood.
Print

Post a Comment