Recept – brood zonder kneden
Zul je net zien: ben je eindelijk in het bezit van een Kitchenaid keukenmachine (lifegoals sinds 10 jaar), ontdek je het beste recept voor brood zonder kneden! Wie mij volgt op insta heeft het al voorbij zien komen: de afgelopen weken bakte ik geregeld brood in het weekend. En niet zomaar een brood: een super simpel brood zonder te kneden. ’s Avonds gooi je alles bij elkaar in een kom (nog geen 5 minuten werk) en de volgende ochtend gaat alles direct in de oven. Een kind kan de was doen. Of ja, brood bakken. En nu jij ook!
Brood en ik; water en vuur
Ik ben een echt broodmonster. Ik eet het denk ik elke dag en zou niet zonder willen of kunnen. Maar brood maken was nooit mijn sterke kant. Ik heb het geduld niet voor lange rijs-stappen (of denk altijd dat die 3x 45 minuten ook best in 1x 5 uur kan want dan vergeet ik mijn deeg). Ook woonde ik meestal in huizen die tochtten of te koud waren voor een fatsoenlijk rijs-proces. Anyway. Die idyllische zuurdesem starters die in de pandemie het leven zagen – mij niet gezien.
Een tijd geleden begon ik toch wat vaker gist-deeg te maken. Zo maakte ik al vaak bagels of zelfs brioche. Ik begon er lol in te krijgen; behalve in het kneden dan. De Kitchenaid bracht verlichting, maar echt aan een ‘brood-brood’ begon ik nog niet. Tot ik een recept ontdekte voor brood zonder kneden. Ik zeg het maar eerlijk: dit is heus niet mijn eigen uitvinding. Ik zag het voorbij komen bij Nancy Birtwhistle (het volgen waard op insta) en ik tweakte het recept net zo lang tot ik minimaal een 2/3e volkoren brood recept had. Yum. Ook testte ik het bakken uit in zowel een ‘Dutch oven’ (ovenproof braadpan) maar ook in een gewone ovenschaal, voor het geval je geen braadpan hebt. En nu deel ik het dus met jullie. Graag gedaan!
Brood zonder kneden
Prep Time: 10 Minutes
Cooking Time: 50 Minutes
Total time: 1 Hour
Ingredients
Voor het deeg
- 300 gram bloem (tarwebloem of 1:1 met volkoren of 1:2 met volkoren)
- 3 gram gist (een half zakje)
- 1 theelepel zout
- 50 gram havervlokken
- 50 gram zaden en pitten (zonnebloem, pompoen of lijnzaad, naar keuze)
- 300 ml koud water
- Optioneel en pas de volgende dag nodig: een klein handje havervlokken en zaden&pitten voor bovenop
Keukentools
- Een grote kom die je kunt afdekken met een bord
- Een bord
- Een spatel, het liefst zo'n pannenlikkerspatel
- Een kleine Dutch oven (braadpan die in de oven kan) of een ovenschaal
- Bakpapier
hemelsgroen
Ziet er heerlijk uit!
Hermien - KouweKleren
Wat lekker, ga ik zeker proberen!
Pingback: Little bit of... November & December 2022 - gelukkig hebben we de foto's nog - Little Bit of Sunshine