brood zonder kneden

Recept – brood zonder kneden

Zul je net zien: ben je eindelijk in het bezit van een Kitchenaid keukenmachine (lifegoals sinds 10 jaar), ontdek je het beste recept voor brood zonder kneden! Wie mij volgt op insta heeft het al voorbij zien komen: de afgelopen weken bakte ik geregeld brood in het weekend. En niet zomaar een brood: een super simpel brood zonder te kneden. ’s Avonds gooi je alles bij elkaar in een kom (nog geen 5 minuten werk) en de volgende ochtend gaat alles direct in de oven. Een kind kan de was doen. Of ja, brood bakken. En nu jij ook!

Brood en ik; water en vuur

Ik ben een echt broodmonster. Ik eet het denk ik elke dag en zou niet zonder willen of kunnen. Maar brood maken was nooit mijn sterke kant. Ik heb het geduld niet voor lange rijs-stappen (of denk altijd dat die 3x 45 minuten ook best in 1x 5 uur kan want dan vergeet ik mijn deeg). Ook woonde ik meestal in huizen die tochtten of te koud waren voor een fatsoenlijk rijs-proces. Anyway. Die idyllische zuurdesem starters die in de pandemie het leven zagen – mij niet gezien.

Een tijd geleden begon ik toch wat vaker gist-deeg te maken. Zo maakte ik al vaak bagels of zelfs brioche. Ik begon er lol in te krijgen; behalve in het kneden dan. De Kitchenaid bracht verlichting, maar echt aan een ‘brood-brood’ begon ik nog niet. Tot ik een recept ontdekte voor brood zonder kneden. Ik zeg het maar eerlijk: dit is heus niet mijn eigen uitvinding. Ik zag het voorbij komen bij Nancy Birtwhistle (het volgen waard op insta) en ik tweakte het recept net zo lang tot ik minimaal een 2/3e volkoren brood recept had. Yum. Ook testte ik het bakken uit in zowel een ‘Dutch oven’ (ovenproof braadpan) maar ook in een gewone ovenschaal, voor het geval je geen braadpan hebt. En nu deel ik het dus met jullie. Graag gedaan!

Brood zonder kneden

Prep Time: 10 Minutes
Cooking Time: 50 Minutes
Total time: 1 Hour
brood zonder kneden

Ingredients

Voor het deeg
 • 300 gram bloem (tarwebloem of 1:1 met volkoren of 1:2 met volkoren)
 • 3 gram gist (een half zakje)
 • 1 theelepel zout
 • 50 gram havervlokken
 • 50 gram zaden en pitten (zonnebloem, pompoen of lijnzaad, naar keuze)
 • 300 ml koud water
 • Optioneel en pas de volgende dag nodig: een klein handje havervlokken en zaden&pitten voor bovenop
Keukentools
 • Een grote kom die je kunt afdekken met een bord
 • Een bord
 • Een spatel, het liefst zo'n pannenlikkerspatel
 • Een kleine Dutch oven (braadpan die in de oven kan) of een ovenschaal
 • Bakpapier

Instructions

1. Doe alle ingrediënten in de kom en roer tot alle bloem is opgenomen door het water. Dit duurt een paar minuten.
2. Bedek de kom met een bord en laat de hele nacht op het aanrecht staan.
3. De volgende ochtend: zet de oven aan op 220 graden. Als je een Dutch oven gebruikt, kun je die vast mee voor verwarmen.
4. Pak je spatel en vouw het deeg als het ware een paar keer van buiten naar binnen: schraap met je spatel langs de wand van de kom en duw het deeg naar het midden van de kom. Dek weer af met het bord tot de oven heet is.
5. Dutch oven: hevel het deeg over in een andere kom waarin je een bakpapiertje hebt gedrapeerd. Sprinkel een handje havervlokken en pitten over de bal deeg. Haal de hete braadpan uit de oven (voorzichtig!) en hevel het brood met bakpapier en al in de braadpan. Doe de deksel erop en zet in de oven.
6. Ovenschaal: Bedek de ovenschaal met bakpapier en hevel het brooddeeg over in de schaal. Bedek het deeg met een handje havervlokken en zaden&pitten naar keuze. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie (zorg dat je bakpapier niet teveel uitsteekt of knip op maat) en zet in de oven
7. Bak het bedekte brood voor 35 minuten op 220 graden. Haal daarna de deksel / het aluminium folie eraf en bak nog 15 minuten onbedekt voor een bruine korst. Haal uit de oven, laat afkoelen op een rooster en snijd aan.
Print
Het deeg wordt niet super stevig en blijft kleverig. Geen zorgen, het wordt daardoor lekker smeuig! Ik heb nog niet 100% volkoren tarwe geprobeerd, maar dan moet er wellicht iets minder meel bij en/of andere hoeveelheden water. Let me know als je het probeert.

Comments: 2

Post a Comment