Menstruatieondergoed

SGG #35 – Mijn nieuwe favoriete menstruatieondergoed

Een tijdje geleden schreef ik voor het eerst over duurzaam menstrueren. Dat vond ik toen best een spannende blog, want het is natuurlijk niet een onderwerp waar je met Jan en alleman over praat. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en er is veel gebeurd in duurzaam menstruatieland. Allereerst zijn er veel meer opties en merken in Nederland bijgekomen. Ik heb bekende influencers menstruatieondergoed zien aanprijzen én er is alweer een menstruatieondergoed schandaal voorbij gekomen. Tijd voor een update dus. Lees je mee?

Het menstruatieondergoedschandaal (lekker galgjewoord)

Laat ik maar meteen beginnen met de clickbait: het schandaal. Wellicht heb je het gelezen, wellicht heb ik je nieuwsgierig gemaakt, maar met de groeiende populariteit van menstruatieondergoed kon een schandaal natuurlijk (of helaas) niet uitblijven.

Wat is er gebeurd? Eind januari (2023) werd bekend dat Thinx (bekend van hun fleurige en betaalbare menstruatieondergoed) een rechtszaak had verloren over het gebruik van schadelijke stoffen in hun ondergoed. Het gaat hier om PFAS, een verzamelnaam voor chemicaliën die ook wel ‘forever chemicals’ worden genoemd. PFAS worden gebruikt om materialen waterproof te maken. Zo worden ze gebruikt in regenjassen, maar ook bijvoorbeeld als coating van veel anti-aanbakpannen. En nu dus ook in menstruatieondergoed.
De afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de langetermijngevolgen van PFAS en dat is niet best. Het is zelfs zo schadelijk, dat de EU bezig zijn om PFAS voor altijd te bannen. Ik zal hier niet té lang uitwijden, want zoals gewoonlijk staat er al veel uitleg op youtube, zo ook dit filmpje van NOS op 3:

Door gebruik van greenwashing termen als ‘organic’ en ‘natural’ misleid Thinx de consument omdat het dus helemaal niet zo organic en natural was, wat er in de producten zat. En vandaar dus ook de rechtszaak.

Ik vond dit aardig shocking, want ik heb natuurlijk liever geen PFAS in mijn ondergoed. Ik ben dus meteen verder gaan lezen en merken gaan mailen, om jullie ook gerust te kunnen stellen. Merken menstruatie ondergoed die in Nederland te koop of bestellen zijn, die vrij zijn van PFAS:

  • Modibodi (komt uit de UK, is door een onafhankelijk bureau getest en vrij van PFAS bevonden)
  • Lotties (hebben na bekend worden van het schandaal meteen hun hele productieketen laten testen door een onafhankelijk bedrijf – bron: persoonlijke mail conversatie met Lotties)
  • Snuggs (hebben hun hele productieketen doorgelicht en zijn ook PFAS vrij – bron: persoonlijke mail conversatie met Snuggs)

NB. Overigens kun je er vanuit gaan dat veel bekende merken maandverband en inlegkruisjes ook niet onschuldig zijn, want ook die producten moeten waterdicht worden gemaakt. Natuurlijk was dat al een reden voor mij om over te stappen op een duurzamer alternatief voor maandverband en tampons.

NNB. Deze lijst is uiteraard niet compleet, mocht je twijfelen aan een merk, zoek het dan op en/of mail ze! Laat het mij ook weten in een comment, dan kan ik ze toevoegen aan deze lijst.

duurzaam menstrueren

Goedkopere merken

Sinds mijn vorige blog zijn de opties voor menstruatie ondergoed echt als paddenstoelen uit de grond opgekomen. Tijd voor een update dus! Zo zag ik dat zelfs Libresse al menstruatieondergoed op de markt heeft gebracht (hoe bedoel je mainstream), al kon ik daarover heel weinig details vinden (wat betreft materiaal en zo). Maar wat ik vooral een goede beweging vindt, is dat het ook voor de kleinere portemonnees steeds meer mogelijk wordt om in menstruatie ondergoed te investeren. Zo verkoopt de HEMA sinds kort ‘lekvrij’ ondergoed. Geen officieel menstruatieondergoed voor zwaardere ongesteldheidsdagen, maar wel al perfect voor de lichtere dagen. En ik begreep dat ook zeeman bezig was met het ontwikkelen van menstruatieondergoed? Correct me if I’m wrong.

Mijn favoriete nieuwe merk: Snuggs

Maar mijn absoluut favoriete nieuwe merk wat op de Nederlandse markt is gekomen, is toch wel Snuggs. Ik kende het merk van alle bekende influencers die ik ermee zag (goed bezig, Snuggs!) en ik was daarom heel blij toen ik ook werd gevraagd om menstruatieondergoed voor ze te testen. Snuggs is van oorsprong een Tsjechisch bedrijf, en werd opgericht in 2019. In 2021 (ten tijde van mijn vorige SGG blog over duurzaam menstrueren) waren zij nog niet op de Nederlandse markt te vinden, maar inmiddels kun je niet meer om ze heen. Ze verkopen allerlei producten voor een comfortabele en natuurlijke menstruatie zoals menstruatieondergoed, maar ook inlegkruisjes-ondergoed (dat kende ik nog niet) en ‘gewoon’ ondergoed, zonder extra absorberende laag. Eerst dacht ik: waarom zouden ze dat ook verkopen, maar na mijn test snapte ik waarom. Ik testte:

  • De brazilian (een string voor de lichtere dagen)
  • De classic (zowel een van biologisch katoen als een van recycled nylon – deze heb je voor zowel ‘medium’ als ‘heavy’ flow). De classic zie je hierboven op de rechterfoto, maar dan binnenstebuiten – zo kun je de absorberende laag goed zien
  • De hugger (een wat hoger model van recycled nylon)
  • De highwaist (een hoger model van recycled nylon)

Zoals je ziet testte ik er aardig wat uit, ook om jullie te kunnen vertellen over de verschillende materialen en fits. Ik vind ze allemaal super lekker zitten (de stoffen zijn allemaal echt ongelooflijk zacht), maar mijn favoriet is toch wel de ‘hugger’. Dit is een wat steviger elastische stof, die zit alsof je een lekker zittende panty aanhebt.

De hugger van Snuggs – Bron: Snuggs (met toestemming)

Al de modellen die ik testte hebben een dunne absorberende stof in het kruis, maar ze hebben ook bijvoorbeeld een nachtmodel, die heeft ook absorberende en waterdichte stof helemaal over je billen heen, zodat je ’s nachts niet kunt doorlekken. Die laatste heeft wel iets meer een ‘luier’ gehalte, maar goed, ’s nachts is alles geoorloofd haha.

Ik vond echt alle modellen van Snuggs veel fijner dan ander menstruatie ondergoed wat ik heb, alhoewel de string van Lotties ook favoriet blijft. Maar de Snuggs voelen veel dunner aan ofzo, terwijl ze echt net zo lekproof zijn. En ze zijn zoo zacht (ook na een paar keer wassen)! Nu snap ik dus ook dat ze ‘gewoon’ ondergoed verkopen, want ik bedacht me meteen dat ik al mijn ondergoed zo zacht wilde haha. Oh en wat ik ook super fijn vond, is dat ze ook heel snel drogen aan de waslijn. De broekjes van Modibodi moeten soms wel 2 dagen hangen voor je ze weer aan kan, maar de Snuggs zijn na een dag weer droog.

Net als ander menstruatieondergoed kun je de Snuggs 8-10 uur dragen, dus je moet wel ergens op de dag wisselen. Als ik thuis ben, spoel ik de vorige direct uit onder koud water, en als ik onderweg ben, dan bewaar ik hem in een speciaal zakje tot ik ‘m thuis kan uitspoelen. Daarna gaan ze gewoon mee in de 40 graden was. Ik begreep dat Snuggs ook super fijn zijn als ondergoed voor na je bevalling (ik heb veel vrienden die net kinderen hebben). Dus dat is ook nog een tip.

Goed, het is dus een gesponsord product, maar ik ben oprecht mega fan (ik maak de afspraak voor al mijn gesponsorde posts dat als het me niet bevalt, ik daar ook eerlijk over mag zijn)

De ‘hugger’ (rechts) en de highwaist (links). Aan de ontspannen manier van liggen van de highwaist kun je zien hoe zacht en dun het materiaal is.

Wat nog leuk is voor jullie: tot en met 4 maart 2023 kunnen jullie met mijn persoonlijke kortingscode ‘SUNSHINE’ Snuggs kopen met 15% korting! Mocht je nieuw zijn in het menstruatieondergoed: voor een gemiddelde menstruatie van een week heb je er zeker wel een paar nodig maar je kunt altijd beginnen met 1 om te zien of je het wat vindt. Ik heb inmiddels 3 strings, 5 medium flow en 1 heavy flow broekje. Daarmee kom ik de week wel door als ik tussendoor 1 keer was. Maar ik gebruik ook nog andere producten dus wassen is niet altijd nodig.

Gebruiken jullie al menstruatieondergoed?

Deze blog bevat gesponsorde producten. Ik schrijf alleen over producten waar ik oprecht enthousiast over ben, zie ook mijn disclaimer voor meer informatie over hoe ik met samenwerkingen omga. Ik heb geen geld gekregen voor het schrijven van deze blog. Verder alle dank aan mijn instahubby/bf voor de capriolen voor het verkrijgen van de omslagfoto. Het leven van een hobbyblogger zonder professionele fotostudio wordt altijd mede mogelijk gemaakt door.

Post a Comment