Recept – de lekkerste (vegan) havermoutpap

I was 33 years old when… ik voor het eerst havermoutpap at. Voor die tijd vond ik het maar een bak -vul hier iets vies in-. Een van mijn zussen nam zich voor om mij over te halen het lekker te vinden en vorig jaar tijdens veganuary was het dan zover: ik at haar creatie én vond het lekker! Inmiddels heb ik een paar lekkere recepten gevonden, maar eentje spant de kroon en komt bijna elke week wel terug hier in huis. Tijd om dit recept voor de lekkerste vegan havermoutpap ook met jullie te delen.

 

 

Waarom ik zo graag havermoutpap lekker wilde vinden

Het had voor mij altijd een weeïg brinta-imago, maar havermoutpap is ongelooflijk populair. En vooral in de winter. Het is warm, het vult goed en zit vol goede vezels. En je kunt er op/in doen wat je maar wilt. Toch kreeg ik het lang niet voor elkaar om het lekker te vinden. Zoveel mensen maken het met water in de magnetron. Dat kan toch niet lekker zijn? Maar het staat er wel om bekend dat het goed vult, langzaam verteert en super gezond is. En blijkbaar vinden veel mensen het lekker, wat deed ik dan verkeerd?

Gelukkig zijn er (inmiddels) ook lekkere recepten in omloop: havermout bereid met melk, banaan en andere vruchten. Of een kruidige havermout, of wat dacht je van mokka havermoutpap? Dit recept hoort thuis in dat rijtje. Noem het een sjieke vegan havermoutpap, of havermoutpap+. Ik weet het niet. Ik vind hem vooral heel lekker, het ziet er mooi uit en hij staat zo op tafel. Geniet ervan!

Vegan havermoutpap met blauwe bessen en banaan

Prep Time: 2 Minutes
Cooking Time: 10 Minutes
Total time: 12 Minutes
Servings: 2 People

Ingredients

Voor de pap
 • 2/3 cup havervlokken
 • 1 1/3 cup havermelk (of andere vegan melk die je in huis hebt)
 • 1 kleine banaan, in plakjes
 • 1 grote hand (1/2 cup) blauwe bessen uit de diepvries
 • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
 • 1,5 eetlepel maple syrup
 • optioneel: 1/2 tl vanille aroma
Toppings
 • 1 banaan, in plakjes
 • 2 tl amandelboter
 • 2 el vegan yoghurt (bijvoorbeeld kokosyoghurt)
 • Optioneel: verse blauwe bessen
 • Optioneel: handje noten

Instructions

1. Doe de havervlokken, vegan melk, 1 banaan en gemalen lijnzaad in een steelpan. Breng aan de kook en laat 7-8 minuutjes pruttelen of tot de havermout de gewenste dikte heeft. Roer af en toe zodat het niet aanbakt. Voor een mooie kleur: plet een aantal blauwe bessen zodat de kleur vrijkomt.
2. Zet het vuur uit en roer de maple syrup (en evt de vanille) erdoor
3. Serveer met een halve banaan, 1 tl amandelboter, 1 el vegan kokosyoghurt en optioneel wat nootjes. Geniet ervan!
Print

Comments: 3

 • reply

  Rosa

  maart 9, 2023

  Jaa love havermout! Ook zo lekker met speculaaskruiden & appel er door heen. En altijd wat pindakaas als topping

 • reply
  mei 8, 2023

  In mijn hoofd is havermout een winters ontbijtje: warm, goed gevuld en vaak met appel en kaneel haha. Deze met blauwe bessen lijkt me wel lekker voor nu!

 • reply
  juni 6, 2023

  Ziet er heerlijk uit.

Post a Comment