Champignon walnoot bolognese

Recept – 15 min champignon walnoot bolognese

Sinds een half jaar is het concept tijd en vooral ‘snelle recepten’ veranderd in mijn leven. Waar ik vroeger een 30 minuten recept snel vond, is dit nu al gauw te lang. Je weet nooit hoe lang dat baby dutje duurt! Vandaar dat ik een aantal écht snelle recepten aan mijn repertoire heb toegevoegd, die alsnog culinair, gezond, vegetarisch etc. zijn. En ik zou ik niet zijn als ik die niet met jullie zou delen. Dus vandaag deel 1 in mijn snel&makkelijk serie: een 15 minuten champignon walnoot bolognese. Super lekker, vooruit te maken, in te vriezen, alles wat je wil met weinig tijd.

 

 

Dit is niet mijn eerste vegetarische bolognese recept

Al eerder deelde ik een recept voor vegetarische bolognese met linzen en zongedroogde tomaten. Een lekker recept, maar heel anders en vooral: duurt iets langer om te maken. Deze champignon walnoot bolognese heeft een basis van wortel, champignon, ui, knoflook en natuurlijk walnoot, en heeft als geheim ingredient: soja saus. Sojasaus in een pastarecept? Jep. Laat het de Italianen maar niet horen. De sojasaus geeft een gehakt achtige smaak aan champignon. Voor de oplettende lezer: dit trucje gebruikte ik al eens eerder in mijn ‘zelfgemaakte wraps met champignongehakt’ recept. En nu gebruik ik hem dus weer!

De saus is umami, feelgood, gezond, smakelijk én makkelijk in te vriezen. Ontdooien, pasta erbij koken en bij elkaar gooien voor een tweede ronde. You’re welcome! Het enige wat je nodig hebt om dit recept echt in 15 minuten te maken is iets van een food processor of een hakmolen. Ik voel me nu een beetje ‘Jamie Oliver en zijn 15 minuten kookboek’, want die recepten waren echt alleen te maken als je 3 schone food processors klaar hebt staan. Maar iedereen heeft tegenwoordig wel een hakmolen of foodprocessor toch? Zitten die niet bij echt alle staafmixers inbegrepen? Goed. Als je dit niet hebt en zelf gaat snijden, heb ik de volgende truc: alles op 1 snijplank en losgaan met dat mes. Het komt toch tegelijk in de pan. Succes!

 

Champignon walnoot bolognese

Prep Time: 5 Minutes
Cooking Time: 10 Minutes
Total time: 15 Minutes
Servings: 4
Champignon walnoot bolognese

Ingredients

Voor de saus
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 100 gram walnoten, ongebrand
  • 1 winterpeen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel oregano
  • Optioneel: 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 blik (400ml) tomaten blokjes of polpa
  • 1 eetlepel sojasaus met minder zout
  • 1 groentebouillonblokje
Verder
  • 400 gram pasta naar keuze
  • een handje verse basilicum
  • Parmezaanse kaas (als je deze weglaat of vegan maakt is het gerecht vegan)

Instructions

1. Maak de kastanjechampignons schoon, snijd ze in kwarten. Pel de rode ui en snij in kwarten. Schil de winterpeen en snij in grove stukken.
2. Doe de champignons, winterpeen, rode ui, knoflook en walnoten in je hakmolen of food processor en pulse tot het de gewenste textuur heeft: nog wel wat bite, maar wel kleine 'gehakt' achtige stukjes
3. Doe wat olie in een pan en fruit het mengsel. Voeg ook de gedroogde kruiden toe.
4. Voeg dan de tomatenblokjes of polpa toe, spoel het blik om met nog wat water en doe dit erbij in de pan. Doe ook de sojasaus, het bouillonblokje en een beetje verse zwarte peper erbij. Roer goed door en laat 10 minuutjes sudderen met de deksel op de pan.
5. Kook ondertussen de pasta. Voeg de pasta toe aan de saus, doe de verse basilicum erdoor en eventueel nog een scheutje extra vierge olijfolie. Serveer met parmezaanse kaas.
Print
Zonder parmezaanse kaas is dit gerecht vegan.
De saus kun je goed invriezen, dit doe ik altijd zonder pasta erbij. Die kook ik dan vers als ik de saus ontdooi (dat is lekkerder dan ingevroren pasta)

Comments: 2

  • reply
    juli 21, 2024

    Ziet er héél goed uit. Cruciale vraag: proef je nog dat het champignons zijn? ;p

Post a Comment