Chilipeper plant

Zaai je eigen chilipeperplant!

Het begon allemaal met een chilipeper die al veel te lang (verschrompeld) in de uienbak op het aanrecht lag –oeps! Onderweg naar de groenbak, dacht ik opeens: wat als ik nu eens de zaadjes kan zaaien? Sinds een aantal maanden blijven planten bij mij daadwerkelijk leven, de zomer is begonnen, en het dakterras kan wel wat groen gebruiken. Lees meer als je wil weten hoe makkelijk het kweken van je eigen chilipeperplant eigenlijk is! 

De zaadjes kiemen

chilipeper openVoordat zaadjes kunnen worden gezaaid, moeten ze worden gekiemd: de eerste wortels moeten beginnen met groeien, voordat ze houvast kunnen vinden in de aarde. Hiervoor zijn een heleboel mogelijkheden, maar ik had het geluk dat de zaadjes in mijn chilipeper al gekiemd waren. Je kunt dus gewoon lang genoeg wachten en de zaadjes in de chilipeper zelf laten kiemen, op een warme plek. (zoals de peper laten verschrompelen op het aanrecht)

chilipeper zaadjesAls je nu zaadjes hebt gekocht of je peper was nog wat verser, zul je ze zelf moeten kiemen. Dit kan door ze in vochtige watjes te stoppen, in een bakje met wat vershoudfolie erover en op een warme/zonnige plek te zetten.

Als de zaadjes zijn gekiemd, zien ze er zo uit:

chilipeperplantDaarna kun je ze in de aarde stoppen! Stop ze ongeveer 1 cm diep in een beetje aarde en bevochtig goed. Zet weer op een warme zonnige plaats (en houd goed vochtig), en binnen 3-4 dagen beginnen de eerste kleine blaadjes te groeien!

Bij mij kwamen letterlijk alle pitjes uit, dus toen zat ik met >20 chilipeperplantjes!

Wanneer de chilipeperplant iets groter is, kun je hem overpotten en buiten zetten. Blijf goed water geven!

chilipeperplant

Als het goed is, gaan ze er uiteindelijk zo uit zien:

Die van mij zijn nog een stuk kleiner, dus wie weet worden er in ieder geval een paar echt volwassen!

Ik houd jullie op de hoogte..

 

Heb jij wel eens een groente zelfgekweekt?

Post a Comment