Uutflukt Utrecht

Uutflükt, de beste reden om Utrecht te ontdekken

Afgelopen week viel ie bij mij op de mat: het boekje uutflükt. Een kortingsboekje voor Utrecht waar je de leukste lokale hotspots mee ontdekt, mét korting! Ik sprak af met de schrijfster Marlou en vroeg haar het hemd van het lijf. Vandaag deel ik met jullie waarom iedereen zo’n boekje zou moeten kopen. Lees gauw verder!

Nederlanders in Oslo

Er waren eens… twee Nederlandse meisjes in Oslo. De een projectmanager en de ander schrijfster. Altijd gingen ze op pad met een -voor Oslo- typisch boekje met kortingen bij restaurants en koffietentjes. Terug in Nederland zetten ze hun koffietentjes strooptocht voort in Utrecht. Maar het kortingsboekje miste! Op een middag in september 2016 namen ze het besluit: dit is een gemis voor de stad! Het idee voor uutflükt was geboren…

Uutflukt makers

Simone & Marlou

Wat is het?

Dit boekje neemt je van december 2016 tot eind december 2017 mee op ‘uitstapje’ door de stad naar allerlei lokale initiatieven: koffietentjes, restaurants, winkels, activiteiten én een bioscoop. Voor 17,50 krijg je heel veel korting, veel deals zijn twee voor de prijs van één, zodat je er per se samen met iemand op uit moet 😉 De locaties zijn gekozen door de hele stad heen, zodat je ook nog op ontdekkingstocht moet door buurten waar je wellicht nog nooit geweest bent. En het leuke is: het zijn allemaal écht Utrechtse initiatieven! Waarom denk je dat ik zo enthousiast werd van dit idee… Als echte Utrecht-ontdekkingsreiziger!

Maar.. die naam!

Uutflükt is de fonetische schrijfwijze van het Noorse woord voor uitstapje. Ik dacht eerst dat het zou afstammen van uitvlucht, maar dat blijkt niet zo te zijn (so far mijn Noors). Beide dames spreken vloeiend Noors, en het idee komt natuurlijk oorspronkelijk uit Oslo. Dat was wel handig met het verzinnen van een naam. De Noorse naam (Lysløypa) bekt niet echt lekker hier in Nederland, en het liefst moest er iets met UUT in. Zie daar, uutflükt!

Uutflukten voorkant

Hoe ging het in zijn werk?

In Noorwegen bevat het boekje ongeveer 30-35 adressen, voornamelijk 2 voor de prijs van 1. In Nederland bleek dat toch wat lastiger: de marges op koffie, eten en activiteiten zijn hier wat anders en ook moesten de eigenaren natuurlijk akkoord gaan met 250x korting geven! Het was soms nog behoorlijk lastig om alle kortingen bij iedereen los te peuteren. Toch eindigden Marlou en Simone uiteindelijk met 16 adressen vol korting, waar ze voor een eerste editie slechts gedoeld hadden op 8-10. Zeker geslaagd dus!

Na het vinden van adressen voor korting, moest er natuurlijk ook nog ‘even’ een boekje in elkaar worden gedraaid. Binnen 1,5 maand verzorgde Marlou tekst en inhoud, en managede Simone de dingen op de achtergrond (denk hierbij aan KvK en bankzaken en het opzetten van de webshop etc). Het boekje is geïllustreerd door Lianne Louise en vormgegeven door Annelieke. En het is echt zo’n leuk boekje geworden! (Er blijkt in Duitsland ook een variant te bestaan, maar die is zooo veel minder mooi..)

Categorieen Uutflükt

En waar krijg ik nu korting?

Binnen Utrecht is er gekozen voor allerlei Utrechtse initiatieven die nog niet te lang bestaan. En er is een evenwicht gemaakt tussen eten en drinken, cadeautjes en activiteiten. Zo heeft Gys alweer een Rotterdamse counterpart en viel die af, maar Syr is natuurlijk nog typisch Utrechts. Daar kun je lekker gaan lunchen voor 2 personen voor 15€. En laat Syr nou nog op mijn to-do-list staan… De meeste andere tentjes waar je lekker kunt gaan eten of drinken, waren bij mij al bekend (zoals De Pieper, Puschkin, Broei en Rocking Chair), maar er staat er ook een bij die ik nog niet ken, super leuk!

Verder krijg je korting op kanovaren in de Oude Gracht, een film bij het Hoogt en SUP-les? Dat klinkt spannend…

Locaties Uutflükt

Dus, hebben we er met uutflükt een traditie bij?

Als het aan Marlou ligt, komt er volgend jaar wel nog een boekje. Er zijn nog zoveel dingen te verbeteren en te ontdekken! Dit jaar bedachten ze pas in september dat ze een uutflükt wilden maken, en in december lag ie al op de mat. Dat ging snel!

Zo leverden de restaurants en cafeetjes bijvoorbeeld zelf foto-materiaal aan, waardoor het geheel wat divers geworden is. Maar niet alle restaurantjes hadden professioneel beeldmateriaal, wat resulteerde in de dames zelf ook nog wat snelle foto’s schoten. De illustraties door het boekje heen maken het wel echt een heel leuk geheel vind ik zelf, waardoor ik helemaal niet doorhad dat er zoveel fotografen bij betrokken waren (tot ik de lijst achterin zag).

Ook zijn er nog zoveel Utrechtse initiatieven te ontdekken en te benaderen! Wie weet dus volgend jaar weer……

uutflukt illustratie

Ik wil ook zo’n boekje! Wat nu?

Op de website vind je de webwinkel, waar je je bestelling kan plaatsen. Daar vind je ook nog meer super leuke informatie en blogs over dit initiatief.

Veel leuker is het natuurlijk om naar de kerstmarkt te gaan, volgende week in de Snorfabriek, waar Marlou en Simone zullen staan met een lading Uutflukten!

Om de korting nu daadwerkelijk te krijgen hoef je alleen maar je uutflükt in je tas te stoppen, een vriend(in) mee te nemen en te genieten van de kortingen in Utrecht. Die krijg je simpelweg door het boekje te laten zien en te laten signeren bij de plekken die meedoen! Niks uitscheuren en inleveren dus, aan het einde van het jaar kun je nog perfect terugblikken op je buit 🙂

Is dit niet het perfecte kerstcadeautje voor een avontuurlijk en Utrechts 2017?

Post a Comment