Kraak & Maak

Hotspot Utrecht – conceptstore Kraak & Maak

Conceptstore Kraak & Maak heeft een vaste locatie! Waar de twee dames van Kraak & Maak eerst van antikraak pand naar antikraak pand zwierven, zijn ze nu neergestreken in de Donkerstraat, in een heel tof pand. Ik ging op bezoek, sprak met een van de eigenaresses en schreef een verslag. Lees gauw mee!

Kraak & Maak

Wellicht hebben jullie deze conceptstore al eens voorbij zien komen, en dat is niet vreemd! Lange tijd zwierven de dames van Kraak & Maak van tijdelijke locatie naar volgend antikraakpand. Zo zaten ze een tijdje tegenover de Bijenkorf, een echte hotspot! Ik vond zelfs nog een foto terug in mijn archief van afgelopen winter, waarin ik de winkel spotte terwijl er buiten een dikke laag sneeuw lag:

Kraak & Maak

De naam van de winkel komt dan ook van het maken van mooie dingen terwijl ze antikraak huurden. En niet van de band, kraak & smaak haha! Later zaten ze ook nog om de hoek op de Oudegracht, maar sinds afgelopen maart huren ze dan eindelijk een vaste locatie op de Donkerstraat.

De winkel is een verzameling van nu ongeveer 30 ondernemers, een echte conceptstore dus. Je kunt hier als ondernemer een klein schap of een plekje in het kaartenrek huren om je illustraties of andere creaties uit te stallen en te verkopen, want als beginnende illustrator heb je vaak nog niet voldoende materiaal voor een hele winkel voor jezelf. De winkel wordt gerund door de twee dames Laura en Saskia, die Kraak & Maak begonnen en natuurlijk ook beiden hun eigen zaak binnen Kraak & Maak hebben!

Kraak & Maak

SAK tassen

Saskia van SAK tassen maakt – surprise – tassen. En die zijn gaaf! En het bijzondere van deze tassen is, dat ze niet alleen in de winkel hangen en daar te koop zijn, maar dat ze ze ook op aanvraag maakt. Heb jij dus een tas in je hoofd, en wil je die graag hebben? Saskia ontwerpt en maakt ‘m voor je, en heel betaalbaar ook! In de winkel staat haar naaimachine, en als het rustig is, dan zit ze daar lekker te werken. Op haar website zie je een paar voorproefjes van haar portfolio, en pas op: het is kwijlen! Ze leerde tassen maken op de kunstacademie in Arnhem en later op de ambachtelijke tassen-vakopleiding in Nieuwegein. Een echt specialisme dus!

Kraak en Maak SAK tassen

Zin en Verzin

Eigenaresse nummer 2, Laura van “Zin en Verzin” verzamelt typmachines en schrijft daarop leuke gedichtjes. Ik volgde haar al langer op instagram, en zie daar altijd hele leuke dingen voorbij komen. Maar naast typmachines verzamelen en gedichtjes schrijven, geeft Laura ook schrijfworkshops! Op haar website zie je wat zij allemaal nog meer doet en al heeft gedaan.

Kraak en Maak Zin en Verzin

Zin en Verzin

30 ondernemers

Naast SAK tassen en Zin en Verzin vind je nog veel meer ondernemers bij Kraak & Maak, zoals gezegd intussen ongeveer 30. Zo zijn er veel illustratoren die er hun kaarten verkopen of schrijfsels, maar vind je hier onder andere ook toffe vintage meubels van Meneer en Mevrouw de Boer, waar ik eerder ook al over schreef.

Kraak en Maak

Kraak & Maak

Het meest opvallende meubelstuk is toch wel de enorme apothekerskast aan het begin van de winkel. Deze kwam met het interieur, vertelt Saskia, en paste pre-cies tussen de muren aan de voorkant. Zo gaaf! Super handig als opslag natuurlijk.

Kraak & Maak

Kan iedereen hier dan zomaar een schap huren? “Nee, we moeten wel selecteren” zegt Saskia. Om de variatie er een beetje in te houden! Ik moet zeggen dat het ze goed is gelukt. Een conceptstore is voor mij altijd al ‘hebben hebben’, maar deze is echt heel aantrekkelijk ingericht met veel verschillende leuke dingen. Hier ga ik zeker terugkomen!

Wat moet ik nog meer weten?

Kraak & Maak is elke woensdag t/m zaterdag open van 12-17 en ze zitten op de Donkerstraat nummer 3. Dit is een zijstraatje tussen de Zadelstraat en de Steenweg (weet je dat ook weer)! Kijk anders op mijn kaartje, daar vind je ze sowieso 🙂

Ben jij er al geweest?

Comments: 4

Post a Comment