Recept – de lekkerste citroen polentataart ever

In mijn blogpost over de Utrechtse hotspot Blackbird vertelde ik over die heerlijke citroen polentataart die ik daar wel eens op heb. Omdat de bakster die deze altijd voor hun bakte was verhuisd, besloot ik zelf een ultiem recept uit te testen. Lees meer voor een heerlijk recept!

Polenta is eigenlijk een soort maismeel, wat vroeger vooral door arme mensen werd gegeten. Tegenwoordig zie je het steeds meer op menukaarten en in kookboeken verschijnen, bij stoofschotels of als vervanger van aardappelpuree. In dit recept vervangen we bloem in een traditioneel cakerecept door polenta en fijngehakte amandelen. Succes!

Ingredienten

Voor de cake:

  • 200g zachte ongezouten boter (plus een klein beetje om de taartvorm in te vetten)
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 200g fijngehakte amandelen (amandelmeel kan ook, maar is een stuk prijziger, en zelf hakken geeft een heerlijke bite)
  • 100g polenta/maismeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 3 grote eieren
  • rasp van 2 citroenen (bewaar het sap voor later)

Voor de citroensiroop:

  • Sap van 2 citroenen
  • 125g poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C en vet een taartvorm in van ongeveer 24cm.

Hak de amandelen grof en maal verder fijn met de vijzel of notenmaler van de keukenmachine. (bij gebrek aan beide: het keukenmes zal ook voldoende zijn, maar het duurt iets langer!)

bereiding polenta taart

Mix de boter en suiker samen met een handmixer tot een glad mengsel.

bereiding polenta taart

In een andere kom, mix de gehakte amandelen, polenta en bakpoeder.

bereiding polentataart

Voeg nu om en om wat droge ingrediënten en een ei toe aan het botermengsel, herhaal dit twee maal en blijf mixen tot het een glad geheel is.

bereiding polenta taart

Spatel de citroenrasp er doorheen en doe het mengsel in de taartvorm. Bak de taart nu voor ongeveer 40 minuten (check na 30 minuten even of ie niet te hard gaat). De taart is klaar als een prikker er schoon uitkomt, en de randjes al wat bruiner worden en beginnen los te laten van de rand. Zet de taart op een rek om af te koelen, maar haal hem nog niet uit de vorm.

Maak nu de siroop: pers de 2 citroenen uit in een pannetje en voeg de poedersuiker toe. Roer terwijl je het verwarmt, zodat de suiker goed oplost. Prik dan een heel aantal gaatjes in de taart en giet de siroop er overheen. De taart moet de siroop nu opnemen. Laat de polentataart verder afkoelen en enjoy!

citroenpolentataart

 

Laat je me weten hoe hij smaakte?

 

Post a Comment