Hamburg Raadhuis

Travel – Cityguide Hamburg

Twee weken geleden ging ik voor mijn verjaardag een weekendje naar Hamburg. Deze stad stond al een tijdje op mijn bucketlist, was me door  velen aangeraden, onder andere vanwege de mooie architectuur. Ik had geen idee, tot vorige maand dus! Nu kan ik het ook zeker aan jullie aanraden..

Omdat we maar voor een paar dagen naar Hamburg gingen, waarvan we de helft van de tijd ook zouden dansen, moest ik me goed voorbereiden voor een kort-maar-krachtige sightseeing. We gingen er namelijk eigenlijk heen voor een workshopweekend ‘Collegiate Shag‘. Met behulp van Pinterest maakte ik een shortlist ‘Hamburg in 1 or 2 days’, en hieronder deel ik onze eigen hoogtepunten maar ook tips van andere blogs die ik een volgende keer zeker zou doen (omdat wij er niet meer aan toe kwamen) en met jullie wil delen.

Hamburg Chile House

Hoe kom je er?

Hamburg is makkelijk te bereiken met de auto of trein en dat maakt het daardoor een perfecte duurzame citytrip bestemming. Met de auto is het vanaf Utrecht ongeveer 4,5 uur rijden. De goedkoopste treintickets zijn ongeveer 70€ retour, en de reis duurt dan ongeveer 5 uur. Valt mee toch?

De indeling van Hamburg

Hamburg is groot en bestaat uit een heleboel verschillende wijken, ieder met hun eigen identiteit. Toch is het best overzichtelijk en met de fiets of metro allemaal goed te bereiken! Je kunt voor het ov een groepsticket-dagkaart kopen voor 11€, waar je met maximaal 5 man de hele dag op mag reizen in de S-bahn en U-bahn en de meeste bussen. Zo fijn geregeld. Ook is er een soort OV-fiets systeem, waarvoor je je thuis kunt inschrijven met je creditcard. Overal in de stad staan er fiets-ophaal of afgeefpunten, waar je een fiets kunt pakken en zo kunt wegrijden! Het eerste half uur is gratis, en daarna betaal je een klein bedrag tot maximaal 12€ voor de hele dag. Een beetje vergelijkbaar met het systeem in Antwerpen dus.

Post fiets Hamburg

Er zijn overal goede fietspaden (soms lastig te onderscheiden van de stoep), maar je fietst dus eigenlijk op de stoep. Kijk deze coole ouderwetse postfiets!

De must-sees

Iedereen die naar Hamburg gaat, moet natuurlijk een aantal highlights kunnen afstrepen:

 • De city hall,
 • de Alster meren in het centrum van de stad,
 • de historische Speicherstadt (het grootste warenhuis district in de wereld),
 • de promenade van Landungsbrucken
 • de Hamburg skyline vanaf de St. Michaelis kerk.
 • De Reeperbahn kan natuurlijk ook niet ontbreken, al is dit meer een soort attractie..

Hamburg Harbour

Hamburg centrum

In centraal Hamburg vind je onder andere de Alster meren en het Rathaus, beide aanraders. Andere centraalgelegen wijken zijn Neustadt en Gangenviertel. Wij hadden hier geen tijd meer voor, maar stonden zeker op mijn to do list. In deze buurt, die begint bij de St. Michaelis kerk (die je toch al op ging) staan nog een aantal huizen die niet door branden verwoest zijn in de Tweede Wereldoorlog. Gestolen tips: Bezoek de Grossneumarkt en de Peterstrasse voor prachtige huizen. In deze buurt vind je ook de Laeishalle, de concertzaal, die omringd is met allerlei leuke cafeetjes en restaurantjes. Tot slot kun je doorlopen naar Gängeviertel, waar je wederom de oude huizen vindt en bovendien ontzettend veel street-art in Valentinskamp. In 2009 hebben hier 200 straat-artiesten alles beschilderd, wat het een kleurrijk geheel maakt en heel levendig!atelier-f

Eten & Drinken

Wanneer je de wandeling om de Alster bent aangegaan, kun je voor een cafeïne refill stoppen bij Cafe Cliff. Perfect om halverwege even bij te tanken, en het uitzicht naar de Alster meren en boten is prachtig.

In centraal Hamburg vlakbij Neuer Wall vindt je onder andere Atelier F, een Frans/Amerikaans restaurant met een goede lunch en diner kaart, en erg goed te betalen! Je zit hier aan het water en het is perfect om mensen te kijken, de burgers en flammkuchen zijn een aanrader.

Voor een goede dosis Scandinavische koffie en taartjes ga je naar Karlsons in Neustadt.

Speicherstadt

Speicherstadt is echt een van mijn aanraders, dit mag je niet missen. Speicherstadt is een UNESCO world heritage site, een complex van pak- en warenhuizen in het havengebied, gebouwd tussen 1883 en 1927 op de eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. Ze zeggen dat Hamburg meer bruggen heeft dan Venetië, en hier is het bewijs! Elk bruggetje over en hoekje om zie je weer een fantastisch pakhuis omringd met water, en de meeste gebouwen zijn goed onderhouden.

Hamburg Speicherstadt

Er gaan veel boten door deze kleine riviertjes of over de Alster en het is dan ook echt een aanrader om een tour te doen via water. Zoals in veel steden zie je een stad vanuit het water heel anders. Wij hadden hier zelf geen tijd voor, maar hier vind je meer info! Je kunt natuurlijk ook gewoon ferry 62 nemen, veel goedkoper 🙂

Eten & Drinken

Voor een goede kop koffie kun je in deze haven terecht bij de Coffee Roasters, en voor thee ga je naar het Messmer momentum tea house. Voor meer restaurantjes en cafeetjes loop je richting het nieuwere gedeelte van de Hafencity.

Hamburg Speicherstadt

Karolienenviertel en St. Pauli

Hele andere wijken weer zijn Karolienenviertel en St. Pauli. Deze wijken zijn wat ruwer en staan bekend om de creatievelingen die hier hun intrek hebben genomen. Je vindt hier veel multiculturele winkeltjes en restaurantjes, en vooral veel street-art! Hier vind je een street-art tour door Karolienenviertel (wel in duits, maar routelezen moet lukken toch?). Lang was Karolienenviertel een ‘arme’ buurt, maar sinds kort heeft er een ware ‘urban revival’ plaatsgevonden, waardoor het nu een goede vibe heeft. Bovendien vind je er de meeste vintage winkels van de stad.

St. Pauli staat vooral bekend om het nachtleven. Natuurlijk wereldberoemd is de Reeperbahn (hier durfde ik geen foto’s te maken, ga er zelf maar kijken), waar ook jaarlijks festivals plaatsvinden. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen red-light-district, maar ook toffe restaurantjes hebben er hun plaats gevonden. Bijna het beroemdst is St. Pauli om het feit dat de Beatles hier hun eerste concerten gaven in clubs als “Großen Freiheit”, the “Kaiserkeller” en “Star Club”. Fans kunnen hun hart ophalen bij de Beatles tour.

Restaurant East

Eten & Drinken

Voor koffietentjes en kleine restaurantjes zit je hier zeker goed, bezoek bijvoorbeeld in Karolienenviertel de Marktstrasse, vol met leuke zaakjes! Tips zijn Café Panther en pop-up Scandinavisch cafe Tørnqvist. Of bezoek de foodhallen in St. Pauli.

Wil je wat meer sjiek uit eten, ga dan naar Hotel&Restaurant EAST, in St. Pauli. Wij boekten hier ons diner voor mijn verjaardag, aangezien het gerucht ging dat ze hier de beste sushi van de stad hadden. Het hele restaurant is gebaseerd op kwaliteit van fusion, en dat hebben we geweten!  En het toetje van earl-grey crême brulée, limoen sorbet ijs en rode bessen? Zucht. Can I go back please?

Restaurant EAST

Schanzenviertel

Schanzenviertel is een klein maar charismatisch buurtje, met kleine hipster winkeltjes, galleries, cafeetjes en restaurantjes. Eigenlijk bestaat het maar uit 3-4 straatjes waar alles dicht op elkaar gepakt zit. Er is een druk nachtleven, waar iedereen tot laat buiten borrelt in een van de vele kleine restaurantjes. Op zaterdag is er een vlooienmarkt, genaamd de Flohschanze flea market. Maak zeker even een stop in deze buurt overdag, wij waren er pas ’s avonds en baalden dat we niet alle leuke winkeltjes in geweest waren. Er zit een Kauf dich Glücklich, een winkel die ik vooral kende uit Berlijn, waar je jezelf letterlijk gelukkig koopt. Zoveel leuke spulletjes! <3

Eten & Drinken

In Schanzenviertel zitten een oneindig aantal kleine cafe/restaurantjes die zijn aan te raden! Voor een klassieke Duitse gevulde aardappel zit je goed bij Kümpir Konig, voor een daghap in een cafe ga je naar Moraba of Cafe Kostbar, en voor iets meer hipster en strakke inrichting kun je terecht bij Jill. Maar natuurlijk zit hier ook een vestiging van de beste Hamburgse burgertent ‘Otto’s burger’.

Ottos burger Schanzenviertel

Altona & Hamburg Ottensen

De wijken Altona en Ottensen zijn iets minder bekend, omdat ze ietsje verder van het centrum liggen. Wij hadden echter onze Airbnb in Ottensen, waardoor we de kans kregen ook deze super leuke buurt te ontdekken! Bovendien is alles super goed te bereiken met de S- of U-bahn, dus sla deze wijken zeker niet over om die reden!

ottensenAltona is heel lang een zelfstandige stad geweest tot 1937. Daarvoor was het in handen van de Deense monarchie, wat je ook merkt in deze buurt: er zijn veel Deense invloeden. Vroeger woonden hier veel immigranten, maar tegenwoordig is het een van de duurste buurten om in te wonen.

Hamburg AltonaEten & Drinken

Verder is dit een buurt waar je ook terecht kunt bij een van de vele koffietentjes of restaurantjes. Ga voor koffie naar Knuth en voor een taartje naar Adele&Clodwig. Eten kun je hier ook goed bij alle kleine cafe-restaurants of in de Markthal. Wij hebben in deze buurt de beste burgerbar ‘Otto’s burger‘ bezocht, wat zeker een aanrader is!

Ottos burgerOttos burger

Tot slot nog een aantal give-aways voor gratis activiteiten in Hamburg die op mijn to-do list stonden maar waar ik niet aan toe kwam:

 • Het park Planten und Bomen, met de grootste Japanse tuin van Europa
 • Wandelen door de oude Elbetunnel, die nu tot voetgangerstunnel is omgebouwd
 • Een rondje om de Alstermeren
 • Een ferrytripje (oke dit is niet gratis, maar wel maar 3€)

Wat zijn jouw lievelingsplekjes van Hamburg die op mijn to-do list voor een volgende keer moeten?

Comments: 2

 • reply

  Hanneke

  september 12, 2016

  Na bovenstaande gelezen te hebben heb ik ineens heel veel zin om een weekend Hamburg te boeken.

 • reply
  januari 5, 2022

  Bedankt voor het delen van de leuke hotspots van Hamburg. We zouden er ook graag in de zomer heen willen gaan, omdat het in de winter en het najaar vaak slecht weer is! Hopelijk kunnen we dan ook lekker buiten op een terrasje eten en genieten van de zon!

Post a Comment