duurzame period

SGG #33 – Een Duurzame Period

Het is weer tijd voor een Sunshine Goes Green! Dat was alweer even geleden. Maar het gaat niet over zomaar een onderwerp: vandaag hebben we het over duurzaam menstrueren. Ik heb het onderwerp tot nu toe vermeden, maar dat is maar deels omdat ik het moeilijk vond om er openbaar over te schrijven. De afgelopen twee jaar (!!) ben ik namelijk bezig geweest met uitzoeken wat voor mij het fijnst werkt, voor een duurzame period. Welke producten gebruik ik het liefst, wat zijn de opties, en wat is niets voor mij? Ik deel vandaag -samen met gastschrijver Nynke- onze tips & tricks en ook de verschillende ‘levels’ en opties voor een duurzame period.

Duurzaam menstrueren

Het komt elke maand terug, maar toch praten we er relatief weinig over: menstrueren. Je periode. De rodevlaggetjestijd. Hoeveel synoniemen er ook voor zijn, het blijft een beetje een persoonlijk ding. Maar vandaag breek ik graag met dat taboe en vertel jullie over mijn zoektocht naar een duurzamere manier om deze periode elke maand weer door te komen. En ik vertel jullie ook de verschillende opties die er (nog meer) zijn en die ik heb overwogen. Wil je niet over menstrueren praten of lezen? Sla deze blog dan lekker over 😉

Het heeft even geduurd en deze blog stond dan ook al eeuwen in mijn concepten. Maarja, je kunt duurzame period artikelen en opties dan ook niet elke dag uit testen (gelukkig maar) en er zijn zoveel opties dat het even duurde voordat ik ontdekte wat voor mij een fijne routine is. Welke opties zijn er allemaal, en hoe duurzaam kun je gaan? Ik deel vandaag de opties die ik overwoog, mijn bevindingen en mijn favoriete producten. Maar ik vroeg ook medeblogger Nynke (van nynkek, én bekend van de cupkiezer) om haar kennis en inzicht. Want samen weet je nog meer dan alleen!

Ik deel de duurzame period op in 3 ‘levels’:

 1. Duurzamere opties voor wegwerp tampons en maandverband
 2. Herbruikbaar spul: maandverband / period panties / herbruikbare tampons (die bestaan!)
 3. De menstruatie cup / spons en overige artikelen

Nog een kleine sidenote: deze blog is vooral om je te informeren en hierna zelf je eigen pad uit te stippelen. Iedereen beleeft hun menstruatie anders en iedere menstrueerder heeft eigen ervaringen en voorkeuren.

Ik ben elke maand voor maar een paar dagen ongesteld en niet super heftig. Mijn ervaringen met de producten zijn dus erg persoonlijk en niet direct van toepassing als je bijv heel heftig ongesteld bent. Je kunt natuurlijk wel inspiratie op doen en je eigen zoektocht starten met de informatie in deze blog.

Level 1: duurzame(re) tampons en maandverband

Mijn eerste stap naar duurzamer menstrueren begon met het gebruik van duurzamere wegwerp tampons en maandverband. Dat klinkt als een contrast, want je gooit het nog steeds na 1x gebruiken weg, maar het verschil is, dat het product zelf duurzamer wordt geproduceerd en geen chemicaliën bevat. “Bevatten maandverband en tampons chemicaliën dan?” Yes, helaas wel.

Niet-biologisch geteeld katoen wordt chemisch bespoten tegen ongedierte. Slecht voor de katoentelers, slecht voor het milieu, en slecht voor jou, want jij draagt het vervolgens in je ondergoed of zelfs in je lichaam, in de vorm van een tampon. En wat dacht je van  ‘maandverband met parfum tegen geurtjes’? Wie heeft dat bedacht? Al dat chemische in je maandverband / inlegkruisje verstoort het natuurlijke milieu in je vagina en zorgt dat het allemaal een beetje ongezond wordt daar beneden.

yoni maandverband voor een duurzame period
Fotograaf Ester Grass Vergara; met toestemming van Yoni

Een van de eerste Nederlandse merken die voor 100% van biologisch katoen gebruikt maakt, is Yoni (Note: dit stuk is niet gesponsord door Yoni). Inmiddels vindt je Yoni zelfs al bij de Albert Heijn en de Etos (helaas nog niet bij de Kruidvat), wat echt super fijn is en praktisch. Ik weet nog dat ik naar een speciale groene winkel moest in het begin haha.

Naast dat het fijn is om minder chemicaliën in de producten te hebben, betekent 100% katoen ook, dat de producten biologisch afbreekbaar zijn. Op dit moment is het enige nog niet afbreekbare de verpakking. En als we Yoni mogen geloven, werken ze op dit moment hard aan het verbeteren van ook díe schakel in de keten. Tot slot werkt Yoni alleen maar met boeren die ook een eerlijk loon krijgen. Het kan dus wel!

Natuurlijk zijn de producten wel duurder dan de ‘gewone’ maandverbandjes en tampons in de supermarkt. Maar eerlijk gezegd wil ik mijn lichaam wel wat liefde geven tijdens mijn periode, en vooral geen chemicaliën. 

yoni voor een duurzame period
Fotograaf Ester Grass Vergara; foto met toestemming van Yoni

Level 2: herbruikbaar maandverband / tampons / period panties

Nadat ik een tijdje gebruik maakte van Yoni, was ik klaar voor een volgende stap naar een nog duurzamere menstruatie. Ik werd nieuwsgierig naar herbruikbaar maandverband en period panties. Aan de ene kant schrikte het idee me af dat je het moest uitspoelen, maar aan de andere kant: het is maar bloed. En van jezelf! Bovendien werk ik in het lab op mijn werk wel eens met viezere dingen haha dus ik stapte over mijn schaamte heen en ging op zoek. Ik probeerde zowel herbruikbaar maandverband als een period panty en deel hieronder mijn ervaringen.

Period panties / menstruatie ondergoed

Als eerste probeerde ik een period panty van Modibodi. Ik woonde toen in Melbourne, dus ik had het geluk bij een lokale dealer terecht te kunnen voor mijn zoektocht. Period panties zijn eigenlijk niets anders dan menstruatie ondergoed: een maandverbandje in je onderbroek, maar dan niet uitneembaar én uitwasbaar. Het leek me wel spannend, want wat als je doorlekt? Hoe weet je wanneer hij vol is? En hoe lang draag je zo’n ding? Maar al mijn onzekerheden verdwenen eigenlijk snel als sneeuw voor de zon: hij zat super lekker en ik voelde me helemaal niet onzeker over doorlekken of iets dergelijks. Nu moet ik wel zeggen dat ik hem nog niet droeg op de zwaarste dagen, maar medium zware dagen. Dus die test moest ik nog doorstaan, maar dan met een onderbroekje die daar ook voor ontworpen is (er zijn verschillende diktes).

Bij terugkomst in Nederland ging ik daarom meteen op zoek naar een Nederlandse equivalent: bestaat dit ook van Nederlandse bodem? En toen vond ik Lotties, een vrij nieuw Nederlands merk met echt hele mooie period panties. Van Lotties mocht ik er ook een uitproberen, dit keer een voor zwaardere ongesteldheidsdagen en opnieuw was ik fan: eigenlijk maakte ik me de hele dag geen zorgen meer, en je vergeet gewoon dat je ongesteld bent. Ik bestelde er meteen twee extra: een medium en een light, voor de eerste/laatste dagen.

Inmiddels is Lotties ook te verkrijgen via een van mijn favoriete webshops: Miisha. Let wel op: sommige panties vallen erg groot uit (bijv de Cheeky)! Ik had een maat kleiner nodig dan normaal.

De broekjes van Modibodi zijn overigens wel te bestellen uit de UK, maar helaas kost dat natuurlijk extra shipping en moet je inmiddels inklaringskosten betalen door de brexit. Jammer, want ik vind die heel fijn! Andere opties zijn: Het Duitse Femtis en het eveneens Duitse Kora Mikino. En ik begreep dat Yoni zelf ook bezig was een period panty te ontwerpen, yay!

Herbruikbaar maandverband

Naast period panties wilde ik ook herbruikbaar maandverband proberen. Allereerst probeerde ik een uitwasbaar maandverband met ‘vleugels’, die je met een knoopje onderin je ondergoed kon omslaan en vastknopen. Ik moet zeggen dat ik daar minder enthousiast over was dan de panties, omdat het heel erg uitmaakt welk ondergoed je aan hebt: soms verschoof het heel erg als ik veel liep. Daardoor werd ik wel eens onzeker over doorlekken. Ik kreeg de tip om steviger niet-elastisch ondergoed te dragen. Ik heb het eerlijk gezegd nog niet overdag uitgeprobeerd, maar gebruik hem nu alleen ’s nachts, en dat gaat helemaal prima.

Maar na deze ervaring wilde ik het er niet bij laten; ik ontdekte namelijk ook het herbruikbaar maandverband van Imsevimse – een Zweeds merk- , en dan de versie zonder drukknoopjes. Deze sla je als het ware om je ondergoed heen en deze schuift helemaal niet! Het is ook nog eens twee lagen dik, dus win-win. Deze herbruikbare maandverbandjes zijn daarom mijn nieuwe favoriet naast de panties, op wat lichtere dagen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is hoe vaak je ze moet/kan verwisselen en of je ze dan ergens in kunt opbergen. Op werk kan ik ze niet echt uitspoelen (want waar laat ik ze drogen), dus dan neem ik ze mee in een etuitje en spoel ik het thuis uit. Maar omdat het verwisselen zo makkelijk gaat (een period panty moet je bijv in zijn geheel uit doen en omwisselen voor een nieuwe) is dit echt een fijne optie.

Herbruikbare tampons

Tot voorkort wist ik niet dat deze bestonden, en ik heb ze eerlijk gezegd ook nog niet zelf gebruikt. Ik ben zelf niet zo’n fan van tampons in het algemeen, dus vandaar het uitblijven van ervaring. Maar ImseVimse biedt dus naast herbruikbaar maandverband (of inlegkruisjes) ook tampons aan zag ik, mocht je dat fijner vinden!

Level 3: De menstruatie cup, spons en andere zaken

Voor dit onderdeel was ik een beetje huiverig, want er is een heuse menstruatiecup-bende actief online. Ik schreef al eens eerder kort over mijn twijfels over de cup en werd toen meteen aangevallen dat ik het MOEST proberen. “Want het was zo geweldig”. Het deed me een beetje denken aan de meme “Did I tell you I’m vegan” hihi. Nu houd ik niet zo van dingen moeten, ik maak liever mijn eigen keuzes, haha! Een fijnere aanpak vond ik bij Nynke, die een website oprichtte: Cupkiezer. Hier schrijft zij over alles cups en ook over andere menstruatiemogelijkheden die ik zelfs nog niet kende. Daarom vroeg ik haar om over dit onderdeel te schrijven. Komtie:

menstruatiecups van cupkiezer

Hoi, Nynke van Cupkiezer hier! Als eerste wil ik zeggen: je móet niks, jouw lichaam, jouw keuzes! Ik zou nooit zeggen dat mensen een cup/disk/spons/etc móeten gebruiken. Iedereen mag lekker zelf bepalen wat voor (menstruatie)producten ze gebruiken. Wel had ik, net als vele cupgebruikers met mij, gewild dat ik veel eerder zelf de cup had geprobeerd. Ik denk dat daar het enthousiasme van de cup-bende vandaan komt. Het heeft mijn menstruatie zo veel aangenamer gemaakt, dat ik het iedereen gun. Maar dat betekent niet dat het voor iedereen werkt.

Wat is een menstruatiecup?

De menstruatiecup is een klein, flexibel kuipje gemaakt van silicone, rubber of TPE. Bij goed gebruik gaan cups zo’n 10 jaar mee. Wat “goed gebruik” is, heb ik het later over. De meeste menstruatiecup-merken bestaat nog geen 10 jaar, dus dat ze zo lang meegaan is puur speculatie omdat het materiaal zo lang mee kan gaan. Maar bij de oudste menstruatiecup-merken zoals de Keeper cup, Mooncup en Divacup gaan de cups zelfs langer dan 10 jaar mee.

Wat zijn de voordelen van een cup

 • Afvalvrij – De cup geeft, in tegenstelling tot tampons en maandverband geen afval want een cup is herbruikbaar.
 • Geen chemicaliën – De cup bevat geen absorberende middelen, toevoegingen, bleekmiddelen of parfum. Wel zo fijn voor je vagina!
 • Goedkoper – Het is een investering maar omdat je er 10 jaar mee kan doen is het het zeker waard. (€0,13 per maand.)
 • Geurvrij – In tegenstelling tot tampons en maandverband ruik je niks.
 • Sportief – Je kan er gewoon mee blijven sporten. Ja, zelfs zwemmen!
 • 12 uur draagbaar – Je hoeft de cup maar om de 12 uur te legen. Mocht je heftig ongesteld zijn, dan zit hij wellicht wel eerder vol.
 • Duurzaam – Een menstruatiecup gaat tot zeker tien jaar mee!
 • Onzichtbaar – De cup heeft geen touwtje dus je ziet er niks van!
 • Comfortabel – Veel cupgebruikers ervaren minder menstruatieklachten zoals pijn en bloedverlies.

Hoe gebruik je een menstruatiecup in het kort:

 1. cup steriliseren
 2. cup gevouwen inbrengen
 3. tot 12 uur lang laten zitten
 4. eruit halen door het vacuüm te verbreken
 5. legen en afspoelen
 6. herhaal vanaf stap 2 tot je menstruatie voorbij is.
menstruatie cups voor een duurzame period

Hoe gebruik je een menstruatiecup uitgebreid:

 1. Je kookt je menstruatiecup 5 minuten schoon.
  Dit doe je minimaal 1x per maand, dus dit kan ook na je menstruatie zijn. Lees hier meer over het schoonmaken.
 2. Je brengt de cup gevouwen in, waarna hij uitklapt.
  Er zijn verschillende soorten vouwen, die ook weer per cup en per persoon verschillen welke het fijnst zijn. Dus probeer er een paar uit. Het inbrengen kan bijvoorbeeld op de wc of onder de douche.
 3. Na het inbrengen controleer je of de cup volledig is uitgevouwen.
  Dit kan je doen door met je vinger rond de cup te voelen of er geen deuken inzitten. Een trucje om de cup goed open te laten klappen is om de cup na het indoen even een beetje rond te draaien. Of om tegen je vaginawand te duwen zodat er even wat meer ruimte is. Wanneer de cup volledig is uitgeklapt, creëert de cup een vacuüm.
 4. Chill en leef je leven de komende uren. Sporten, zwemmen, slapen; alles kan! Maximaal 12 uur lang! Maar als je veel bloedt, zal je de cup eerder moeten legen.
 5. Haal de cup eruit door het vacuüm te verbreken.
  Het is heel belangrijk dat je niet aan het steeltje de cup eruit trekt, zoals je misschien van een tampon gewend bent! Doordat de cup vacuüm zit kan dit heel veel pijn doen. Je kunt wel het steeltje gebruiken om de cup een beetje naar beneden te trekken, zodat je met je vinger bij de cup kan. Het vacuüm verbreken doe je door aan de onderkant te knijpen. Of met je vinger tegen de bovenrand te drukken. Als het vacuüm verbroken is, kun je de cup eruit halen.
 6. Leeg de cup.
  Dit kan in de wc (tip: leg eerst een wc-papiertje in de wc-pot, zodat het bloed beter wegspoelt) of in de douche (tip: doe dit laag, zodat het bloed niet alle kanten op spettert) of bijvoorbeeld in een wasbak. Spoel daarna de cup schoon met water of af met een wc-papiertje.
 7. Breng de cup weer in, zoals je bij stap 2 kan lezen. Herhaal dit tot je menstruatie voorbij is.

Welke menstruatiecup is het beste?

Er zijn heel veel verschillende menstruatiecups op de markt. Ze verschillen in lengte, breedte, vorm, materiaal, kleur en hardheid. Welke het beste is, ligt aan jouw lichaam. Heb je een lage baarmoedermond? Dan heb je een kortere nodig. Sport je veel? Dan heb je waarschijnlijk een stevige cup nodig. Heb je een zwakke blaas? Dan juist een zachtere.

Ben jij op zoek naar de cup die bij jou past? Met 5 vragen kun je jouw cup vinden via de onafhankelijke cupquiz op cupkiezer.nl. Al je data blijft anoniem.

Doe de cupquiz

Is de cup voor iedereen geschikt?

Er zullen vast uitzonderingen zijn, maar voor de meeste mensen is wel een cup te vinden. Wel moet je opletten als je een spiraaltje hebt, dat je die er niet per ongeluk mee uit trekt wanneer de cup nog een vacuüm heeft. Hier vind je tips om daar op te letten.
Een alternatief is de menstruatiedisk, die je achter je schaambeen klemt. Deze kun je ook 12 uur dragen en jaren hergebruiken. Je kunt deze zelfs inhouden tijdens penetratie, mocht je dat willen. (het is geen anti-conceptie)

menstruatie cup voor een duurzame period

Hier vind je mijn overzicht van alle menstruatie-producten naast elkaar.

Wat is “goed gebruik” waardoor je cup 10+ jaar mee kan gaan?

 • Goed zorgen voor je cup betekent elke maand ten minste 1x uitkoken. Zorg er ook voor dat de gaatjes niet verstopt zitten.
 • Bewaar de cup niet in een luchtdichte verpakking of vochtige locatie.
 • Draag hem niet te lang. Als de cup gebruikssporen heeft, barsten of plakkerig aanvoelt is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe cup. Dat de cup verkleurt is dan weer niet erg! Bloed is een sterke kleurstof en zal je cup wat bruine aanslag geven.

Menstruatie-zeespons

Een zeespons is een wasbaar organisme uit de zee en kan je tot 4 maanden hergebruiken. De spons absorbeert je menstruatie. De echte zeesponsen zijn gemaakt van de overblijfselen van sponsdieren: primitieve, meercellige dieren die op de zeebodem leven. Daarom is geen exemplaar hetzelfde en zijn ze niet vegan.

De kleine zeesponsjes zijn biologisch afbreekbaar. De gezondheidsrisico’s van de zeesponzen zijn niet duidelijk aangezien ze zand, grind en bacteriën kunnen bevatten. Het verband met TSS moet nog worden uitgezocht. Voor gebruik maak je het sponsje nat en knijp je het uit voor het inbrengen. Droog voelt de spons wat hard en stug, maar nat is het zacht en flexibel. Daarnaast hebben de sponsjes een grote absorptie capaciteit, ze moeten om de acht uur verwisseld worden. Maar als je heftig ongesteld bent moet je deze vaker verwisselen.

Terug naar Siroon.

Kortom

Kortom, een duurzame period kan echt op een heleboel manieren. Beter katoen, herbruikbare panties en/of een cup of andere methoden! Voor mij is het inmiddels een combinatie van verschillende methoden, afhankelijk van welke dag van mijn menstruatie het is. Ik hoop dat ik ook jullie via deze blog meer inzicht heb gegeven in de mogelijkheden en dat er iets voor je tussen zit. Ik zou vooral aanraden om jezelf de tijd te geven om dingen uit te testen, iedereens period is anders. En als je helemaal tot hier hebt gelezen: chapeau!

Voor deze blog heb ik een aantal artikelen gekregen om uit te testen. Mijn mening hierover is altijd eerlijk, iets wat ik ook communiceer naar de bedrijven waarmee ik samenwerk. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Comments: 6

 • reply
  september 30, 2021

  Wat een goede blog!! Yay voor het doorbreken van taboe’s. Eigenlijk onzin dat dit nog een taboe is. Ik word daar altijd een beetje recalcitrant van, dus ik praat expres over m’n menstruatie. Ook gewoon op m’n werk, juist ook tegen mannelijke collega’s. En dan niet zo van ‘oh als ik vandaag bitchy ben komt dat vast door m’n menstruatie hihaho’ maar eerder over pijn in m’n rug/buik ofzo. Ik heb het idee dat het ook steeds normaler is om zoiets te delen. Als jij de hele nacht wakker hebt gelegen door een huilbaby is het best normaal om vooraf aan een meeting even te zeggen dat je niet helemaal scherp bent. Waarom dan niet hetzelfde als je vergaat van de rugpijn? Anyways, ik ben zelf heel erg benieuwd naar het menstruatieondergoed. Ik kende het Nederlandse merk nog niet en ik vind het leuk om te zien dat het er nog best mooi uit ziet! Ik hou namelijk niet van oma onderbroeken haha. Dus die ga ik zeker proberen!

 • reply
  september 30, 2021

  Die cup is dus niks voor mij en daar baal ik stiekem zo van! Ik heb het echt al meerdere keren een kans gegeven, maar ik krijg het ding er onmogelijk zonder extreme pijn uit. Ik probeer de onderkant te pakken en in te duwen zodat hij wat kleiner wordt en niet meer vacuum ‘is’, maar ik kan er gewoon niet bij? En dan doet het uithalen dus gewoon zoveel pijn.. Aangezien ik nu gestopt ben met de pil, zal ik de komende maanden denk ik vaker ongesteld zijn dat ik gewend was (ligt eraan natuurlijk hoe mijn cyclus het weer oppakt). Dus, ik wil me meer verdiepen in duurzame periods. As if je dat had aangevoeld, hihi 😉 Ik ga hon-der-d procent eens dat herbruikbare maandverband uitproberen EN ik wil heel graag investeren in Yoni producten. Ik baal dat het zo prijzig is, maar vind het wel heel belangrijk om daarmee bij te dragen een gezonder milieu en een gezondere optie voor mijn lichaam! Thanks voor deze blog <3

  • reply
   januari 10, 2022

   Hoi Stella,

   Ik zou een zachtere cups proberen dan! Die zijn makkelijker om het vacuüm bij te verbreken. Zoals de FUN cup.

   Groetjes,
   Nynke

 • reply
  oktober 1, 2021

  Grote fan van de cup! Na mijn bevalling heeft het eventjes geduurd voor het weer vlot ging maar ik gebruik ‘m nu dus terug en ik vind het echt de beste oplossing. Heb een paar cups nodig gehad tot ik de juiste had gevonden. Ik wou er ook nog iets over schrijven maar stelde het altijd uit. Je hebt me overtuigd om het nu toch te doen!
  Ben super benieuwd naar menstruatieondergoed eigenlijk. Dat wil ik ook nog wel een keer proberen.

 • reply
  oktober 9, 2021

  Fijn om zo eens alles op een rijtje te zien! Heel informatief en handig artikel, waar ik zeker wat aan heb. Yoni is inderdaad erg fijn alleen jammer dat het wat duurder is.

Post a Comment