travelguide sicilie

Travelguide Sicilië – 10 dagen in het oosten

In mei waren wij een lange week op Sicilië. Wat een prachtig eiland! Waar we eerst dachten het hele eiland wel in 10 dagen te kunnen zien, bleek dat al gauw geen optie. Uiteindelijk kozen we voor alleen de oostkust en vandaag deel ik mijn tips en aanraders. Reis je mee naar Italië met deze travelguide Sicilië? Mocht je er niet heen willen is het ook gewoon een leuk vakantieverhaal 😉

Naar Sicilië; een droom die uitkwam

Het stond al lang op onze bucketlist om Sicilië te bezoeken. Italië is sowieso een van mijn favoriete landen – het weer, de wijn, het eten! Maar de eilanden, daar waren we beiden nog nooit geweest. Toen wij dus begin dit jaar bedachten om een vakantie te plannen, kwam het idee meteen op om naar Sicilië te gaan. Nu nog een plan…

Sicilië is een enorm eiland helemaal in het zuiden van Italië. Het is eigenlijk de voetbal die bij de laars hoort. Maar laat het woord ‘eiland’ je niet misleiden: het is bijna een land op zichzelf, en van oost naar west rijden duurt zo 6 uur. Wij hadden geen goesting om de hele dag in de auto te zitten, en besloten te kiezen: oost of west. In het Westen ligt Palermo en in het Oosten ligt Catania. Op beide steden kun je vliegen. Uiteindelijk hadden we beiden gauw de keuze gemaakt voor het oosten: daar ligt ook de vulkaan de Etna, en dáár wilden we heel graag op! (Natuurlijk kun je prima het hele eiland zien, maar dan heb je minstens 2 weken nodig en een zak geld; een auto huren is niet goedkoop)

Onze route

Zoals gezegd kozen wij ervoor om alleen in het oosten te blijven. Na die keuze kwam het neer op: inlezen, andermans blogs uitpluizen, next level googlen en dingen boeken. Ik zag soms door de bomen het bos niet meer, dus vandaar ook dat ik mijn tips voor jullie bundel in deze travelguide voor Sicilië. Gelukkig heb ik ook een collega die van Sicilië komt, dus ook daar kreeg ik veel tips van. Altijd fijn een local friend! Hopelijk hebben jullie er wat aan, mocht het ook bij jou op de bucketlist staan.

Een aantal keuzes die we zoal moesten maken:

  • Welke steden wilden we bezoeken
  • Wat voor activiteiten wil je doen? (Natuur / stad)
  • Hoe vaak wil je switchen van accommodatie
  • Hoe lang wil je max in de auto zitten
  • En niet onbelangrijk: hoe veel heb je te besteden

Uiteindelijk kwamen wij met de volgende route: (je kunt de kaart opslaan in google maps, dan heb je al mijn tips bij elkaar!)

De basis benodigdheden

De huurauto

Allereerst de auto. Dat viel qua kosten best een beetje tegen! We zochten dit als eerste op en lieten uiteindelijk van de kosten afhangen wanneer en hoelang we precies gingen. Uiteindelijk boekten we voor 9 dagen een auto via Sunnycars. Hier hebben we al jaren goede ervaringen mee: zij boeken lokaal bij de autodealer en regelen de rest (all inclusive, en dan echt). Het kost vaak net ietsje meer dan dat je het zelf regelt, maar we betalen graag voor die zekerheid. Alle verzekeringen die nodig zijn, zitten er in en ze zijn 24/7 bereikbaar. Geen verrassingen dus met dodgy autoverhuurders die je taal niet spreken.

Een tip: als je op Sicilië een auto boekt, wil je niet de grootste auto. De straatjes in de steden zijn smal en een grote auto kan daar niet altijd doorheen. Wij kregen overigens een ‘gratis upgrade’ toen we bij de auto verhuurder aankwamen. Waar we daar normaal erg blij mee zijn, was het nu een beetje een bummer haha! We moesten dus met grote auto door de smalle straatjes. Ah well, we hebben het overleefd.

Nog iets korts over rijden op Sicilië: Het klopt dat de Italianen gepassioneerd bestuurders zijn en het een beetje ‘survival of the fittest’ is, een beetje zoals fietsen in Utrecht eigenlijk. Overal hangen er overmatig veel verkeersborden wat verwarring schept en iedereen rijdt minstens 20 km/h harder dan toegestaan. Wij vonden het verder echt prima te doen, zolang je gewoon rustig blijft en zelf goed oplet, dan kan er vrij weinig gebeuren.

De overnachtingen

Zoals je ziet op de kaart hierboven verbleven we eigenlijk langs de gehele oostkust. Omdat we op een doordeweekse dag in de avond laat landden, boekten we onze eerste overnachting vlakbij de airport in Catania. De B&B heette ‘Le Petite Maison‘ en was een enorme aanrader. Het was groot en schoon, de eigenaresse was super lief en het balkon was echt enorm. We baalden de volgende ochtend dat we er alweer weg moesten, hihi.

Ik ga straks nog verder in op onze route, maar de volgende verblijfplaats was Taormina. Van te voren hadden we niet helemaal in de gaten hoe dit stadje was opgebouwd, en boekten we dus op goed geluk B&B Sottocoperta. Een super fijne B&B met echt lieve mensen en een heerlijk ontbijt, maar vanwege de locatie zouden we er niet gauw nog eens boeken; je moest met de bus naar Taormina (of via een hele steile 30 minuten hike) en de weg er naartoe bestond echt uit 10 haarspeldbochten. Haha! De B&B was top hoor, alleen niet als je echt Taormina in wil. Gelukkig was de bus wel maar 1€…

In onze derde accommodatie verbleven we wat langer; het was een agriturismo. Dit is een andere naam voor een boerenbedrijf wat ook overnachtingen aanbiedt. Vaak is het een wat meer afgelegen locatie waar ze hun eigen eten verbouwen en ook serveren. Heel romantisch en vakantie-vibe dus! Onze Agriturismo heette Pantanelli di Vendicari en we hadden hem aangeraden gekregen via vrienden. Ik heb nog nooit zoveel taart bij het ontbijt gezien en ook het avondeten was heel lekker en super goed betaalbaar. Wel een tip; als je hier boekt, boek dan niet de goedkopere kamers. Die hebben namelijk niet echt daglicht! Overigens is er ook een agriturismo website waar ze allemaal opstaan. Voor de meeste heb je wel een auto nodig om er te komen.

Tot slot verbleven we nog een aantal dagen in Syracusa. Achteraf gezien had ik hier veel langer willen blijven. Onze accommodatie was geweldig, de beste van de reis, en ook goed betaalbaar. We verbleven net iets buiten het ‘centrum’, maar binnen 15 minuten was je er te voet. Wat ons betreft helemaal perfect.

Domus Vittoria - overnachting Syracusa - travelguide Sicilië
Onze accommodatie in Syracusa

Onze reis en activiteiten

Na aankomst skipten we eigenlijk meteen Catania en vertrokken richting Taormina. Meerdere blogs gaven namelijk aan dat Catania leuk is, maar ook wat ruig en niet het allerleukst. Met onze reisplannen zagen we wel genoeg stadjes vonden we. Taormina ligt rechts van de Etna en is zo’n uurtje rijden van Catania. Het is een prachtig oud stadje met geweldige restaurants, winkeltjes en ook bijvoorbeeld de oude amfitheater ruine waar nog altijd concerten worden gehouden.

Tips voor Taormina:

  • Granita eten bij de Bam Bar
  • Het oude theater bekijken
  • Een drankje bij Casamatta
  • Een klim richting de Madonna della Rocca
  • Het eiland Isola Bella
  • Eten bij Ristorante Pippo Lupo di Mare

We verbleven hier twee dagen, waarvan we 1 dag het stadje doorstruinden en 1 dag een tour deden met Sicily Active, richting de Etna. Op mijn kaartje hierboven zie je mijn restauranttips. Mijn Siciliaanse collega gaf de tip om niet in het stadje zelf te eten (want duur) maar in Giardino di Naxos, wat meer ten zuiden. Daar lag onze B&B dan wel weer perfect voor onder Taormina.

De Etna op

Dit was echt een gave bucketlist activiteit: wandelen op de Etna vulkaan. We boekten een tour (met guide) de Etna op, waarna we ook nog een mooie waterval bezochten (de Alcantara Gorge). Je kunt ook prima zelf de Etna op, maar de vulkaan is nog steeds actief, en wij vonden het wel chill om met een gids te gaan die wist waar je makkelijk kon komen. In een kleine groep reden we met busje richting de vulkaan – we werden opgepikt in ons hotel – en eenmaal daar bezochten we eerst een grot. Deze grotten ontstaan als lava stukken uitbrandt en daarna vormt er ijs. Echt de natuur in werking, heel tof.

Na de grot wandelden we samen over het as (dat is dus heel zwaar) richting een set kraters, waar je in een (uitgedoofde) krater kon gaan staan. Het leuk was dat onze gids een gopro mee had en een filmpje van ons maakte. Maar de foto’s zeggen ook genoeg hoor:

Na de wandeling nam de gids ons mee naar een restaurant, waar we echt een heerlijke Italiaanse maaltijd genoten.

Sicily active lunch - travelguide Sicilië

Daarna reden we door naar de Alcantara Gorge. En deze was echt gorge! (pun intended). Als je wilde kon je op je slippers het water in, om een stuk verder in de gorge te gaan en van het uitzicht te genieten.

Ik zou deze tour echt zeker aanraden (no spon); hij was betaalbaar en de gids was super vriendelijk. We hebben zelfs nog vrienden gemaakt met een ander stel die mee waren, waar we in de avond in Taormina nog een drankje mee deden. Super leuk! De tour kan overigens ook vanuit Catania.

Richting het zuiden

Na ons verblijf in Taormina crossten we over de E45 richting het zuiden. Gotta love tolwegen, dat zijn eigenlijk de enige wegen die lekker rijden in Italie, haha! Tolweg is ook een groot woord, je betaalt maar €1,50, dus dat is te doen. In het zuiden hadden we een heleboel stadjes die we wilden zien, en daarom hadden we een Agriturismo geboekt die hier een beetje centraal tussen lag. De agriturismo zelf lag ook nog eens naast een natuur reservaat waar er volgens de lonely planet flamingo’s te zien waren. Win win!

Noto

Het eerste stadje waar we heen wilden, was Noto. We kenden dit uit de aflevering van ‘Chef’s Table’ met ‘het lekkerste ijs van Italië’. Daar moesten we heen. En Oh My. Alsof er een engeltje op je tong pieste, zo lekker was het granita ijs en de cannolo met verse ricotta van Caffè Sicilia. YUM. Ik heb hem in de kaart gemarkeerd hoor!

Noto staat sowieso bekend om de durf op culinair vlak. We kwamen er daarom ook nog een keer terug voor een fancy restaurant; Manna. Dit was eens wat anders dan de standaard pasta en primo’s. Mega lekker, iets duurder dan de rest, maar het zeker waard. De inrichting was ook echt prachtig!

De rest van het stadje was cute, volgens mij is het ook een world heritage site, alle gebouwen zijn een beetje gelig van kleur en het is klein maar fijn. Een aanrader dus! Wat ik je ook zou aanraden: zoek op waar je kunt parkeren voordat je er heen rijdt. De straatjes zijn smal en het is vreselijk als je niet weet waar je heen moet, hihi!

Modica

Modica staat bekend om zijn chocolade. Okee je kunt er uiteraard ook een mooie kathedraal bekijken, maar dat is het dan ongeveer ook wel voor dit stadje. Net als Noto is Modica klein maar fijn, je kunt je auto aan de rand parkeren en dan overal heen wandelen. Probeer zeker eens de chocolade bij Dolceria Bonajuto, maar wat mij betreft hoef je er niet een hele tas van mee naar huis – het moet je smaak zijn. Belgische chocolade vind ik lekkerder 😉

Op Siciliaanse kookles in Palazzolo Acreide

Ik weet nog niet welke activiteit favoriet is, de Etna op of deze kookles. Wat een geweldige dag was dit! Al is het maar voor de prachtige scenic route, het is het waard om naar Palazzolo Acreide te rijden. Wederom een pittoresk stadje, maar op deze locatie bevond zich dus ook Turi’s kookschool. Speciaal voor ons ging hij op een zondag middag open en hadden we met z’n tweeën (en z’n vrouw) een soort prive kookles. We kookten maar liefst 6 verschillende Siciliaanse specialiteiten, proefden allerlei soorten kaas en hadden de grootste lol.

Tijdens de kookles leerden we hoe een lekkere Italiaanse tomatensaus te maken (echt de basis voor vele gerechten), we maakten Pasta alla Norma én Melanzane a la Parmigiana (love it). We maakten vegetarische visballetjes (daarvan deel ik binnenkort het recept) en voor le bf bakten we nog een tonijnsteak. Ook maakten we cannoli (van die ricotta gevulde gebakjes) en deden we een kaasproeverij. Hij deed echt zijn best voor de vegetarische insteek (alhoewel hij even bang was dat ik vegan at en daar lichtelijk van in paniek raakte hihi). Voor maar 200€ totaal hadden wij een prive kookles van 4-5 uur. Zeker een aanrader.

Flamingo’s spotten in het natuurreservaat

Als je meer de natuur in wilt, heeft Sicilië ook voldoende te bieden. Aan de zuidoostkust ligt bijvoorbeeld natuurreservaat “Oasi Faunistica di Vendicari”, waar veel flamingo’s wonen, een aantal stranden zijn en je heerlijk kunt wandelen. Je betaalt 3,50 entree, maar je mag er dan ook de hele dag rondbanjeren. Wij wandelden hier een paar uur en zagen inderdaad flaminco’s, hoe cool! Ook is er een oude tonijnvisserij.

Syracusa

Tot slot bezochten wij het stadje Syracusa. Wát een leuke stad. Hier had ik achteraf gezien langer heen gewild 🙂 We verbleven allereerst in een heerlijke airbnb, niet in de drukte, maar ook vlakbij allerlei leuke restaurants op het schiereiland Ortygia. We bezochten hier de Griekse ruïnes, wat echt een aanrader is, daar wandel je zo een paar uur tussen:

Voor mijn gevoel was Syracusa ook wat moderner dan de rest van Sicilie, zeker op restaurant vlak. Zo aten we hier in een vegan restaurant (MOON) en kon je echt overal leuke winkeltjes vinden. Mijn tips voor dit stadje:

  • Parco Archeologico della Neapolis – het ruine park met allerlei archeologische schatten (zie hierboven).
  • Een wandeling door Ortygia, inclusief alleyways en de vele fonteinen, zoals Aretusa
  • Eten bij Moon (move ortigia out of normal)
  • Een drankje bij Biblios Cafe, een boekenwinkel en cafe in een
  • Een broodje eten bij Caseificio Borderi (is een hele ervaring, geloof me)
  • Een wandeling over de old market
  • Een ijsje bij Il Cucchiaino
  • Lunch bij Viola Bakery
  • Pizza bij Olivia Natural Bistrot (en eerlijk gezegd is het ontbijt hier ook heerlijk!)

Activiteiten waar we geen tijd meer voor hadden

Wat iedereen ons aanraadde, maar wat wij zelf in deze trip een te lange autorit vonden, is om langs Agrigento te gaan. Hier schijnen prachtige Griekse tempels te staan, nog meer en in betere staat dan in Athene. Dit stond echt hoog op mijn lijstje, maar men moet keuzes maken he

Ragusa is ook een schattig stadje in het zuid oosten, vlakbij Modica en Noto. Maar ook hier moesten we keuzes maken 😉

Vlakbij Taormina ligt het eiland Isola Bella. We hoorden er veel goede verhalen over, maar hadden helaas geen tijd om er heen te gaan. Dit was denk ik ook het nadeel van een B&B buiten de stad, daardoor waren we in Taormina net iets minder flexibel.

Dat was het! Hopelijk helpt deze travelguide Sicilië je in je planning voor het eiland 🙂

Sommige links in deze blog zijn affiliate links. Hiervoor betaal jij niets extra's, maar kan ik af en toe een ijsje eten op vakantie. Niets in deze blog was gesponsord. Lees meer over affiliate links en samenwerkingen in mijn disclaimer. 

Comments: 3

  • reply
    augustus 8, 2022

    Dit ziet er heerlijk uit 😀 Krijg zoveel zin om op vakantie te gaan!

  • reply
    augustus 9, 2022

    Klinkt als een hele fijne vakantie! Tof trouwens dat behang in de hotelkamer 🙂

  • reply
    maart 20, 2023

    ziet er super uit! dit eiland staat nog op mijn wishlist, lijkt me heerlijk!

Post a Comment