duurzame babykamer

SGG#36 – Een duurzame babykamer en -uitzet

Vanaf het moment dat je zwanger bent, word je om de oren gegooid met dingen die je moet aanschaffen. En om de een of andere reden is ook alles rondom een baby duur en veel. En ben je geen goede ouder als je dit of dat niet aanschaft. Absoluut niet de meest duurzame tijd van je leven (sowieso is het op de aarde zetten van een kind al niet duurzaam, maar laten we het daar maar niet over hebben). Ik begon dit avontuur met de vraag: kun je dit ook een beetje groener / duurzamer aanpakken? Ik deed/doe mijn best en deel hier mijn tips voor een duurzame babykamer en -uitzet. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan! Of je vrienden/vriendinnen/zussen/broers die een kindje verwachten.

Allereerst een disclaimer

Helaas moet deze disclaimer er bij, gezien de actieve moeder maffia out there: ik ben absoluut geen expert. Ik doe ook maar wat. Houd me dus niet verantwoordelijk voor mijn uitspraken of keuzes. Aanvullingen en tips zijn uiteraard welkom, wijzende vingers niet 😉

En dan nu: mijn tips en tricks!

Laten we gauw switchen naar wat gezelligers 😉 De echte reden van deze blog! Want een duurzame babykamer en -uitzet, hoe pak je dat eigenlijk aan? Nou, eigenlijk is dit topic samen te vatten in slechts 3 termen: leen, huur en koop tweedehands. Ik kan hier al stoppen, maar jullie kennen me: ik heb hier meer over te vertellen. Dus komt ie!

1 – Bepaal eerst wat je écht nodig hebt.

Eigenlijk is dit nog een stap voordat je begint met spullen zoeken: wat heb je nu echt nodig? Want als je babywinkels mag geloven, zijn de uitzetlijsten oneindig. Maar heb je wel wollen dekens nodig als je een baby in de zomer krijgt? Of een deken voor in een ledikant? Antwoord nee: je kind slaapt in het ledikant in een slaapzak. Ik had het geluk dat ik een gecureerde baby uitzetlijst kreeg van mijn zusje, die hem weer van haar vriendinnen had gekregen; een soort cumulatieve lijst met tips (en ook don’ts) van 10 vrouwen op rij. Maar naast deze lijst vroeg ik ook veel rond. Veel vrienden om me heen en ook bijna al mijn collega’s hebben kinderen en iedereen vertelt maar wat graag wat hun beste tip is en ook wat je vooral niet hoeft te kopen. En geloof me: je hebt echt minder nodig dan wat alle winkels je laten geloven. Daarnaast leven we in een tijdperk dat als je iets écht alsnog nodig hebt, je het vaak heel snel kunt laten bezorgen in nood. Dus ga voor het minimale en streef naar die duurzame babykamer!

2 – Leen / krijg

Mijn eerste tip voor je baby uitzet: kijk eens of je spullen van mensen kunt lenen. Als je om je heen vraagt hebben vrienden of kennissen echt zolders vol staan met spullen, die ze maar wat graag aan je uitlenen. Soms zelfs weggeven: kunnen zij de zolder ook weer leegmaken. Want je baby groeit hard, en groeit ook hard uit kleding, zitstoeltjes etc. En menig zolder ligt echt VOL met ongebruikte babyspullen, zo zonde! Zo lenen wij bijvoorbeeld een wipstoeltje van mijn zusje; ook omdat je niet weet of je kind dit wat vindt. Haar kind vond het geweldig, maar zit er nu niet meer in want ze is te groot. En wij weten nog niet of ons kind het wat vind. Dus kunnen wij hem mooi lenen! En het zelfde geldt voor dekentjes, boxkleden en andere zaken; je kunt echt meer lenen dan je denkt. En als je dan toch een paar dingen zelf aanschaft, kun je die mooi daarna weer uitlenen.

3 – Huur

Mocht je nu weinig mensen in je omgeving hebben met kinderen, of je bent bijvoorbeeld de eerste van je vriendengroep die aan kinderen begint, dan kun je er ook voor kiezen om te lenen en hier voor te betalen, ook wel ‘huren’ genoemd 😉 Echt heel veel kinderspul is te huur. Zo zit er in Amsterdam een bedrijf genaamd ‘Tiny Library‘. Zij verhuren co-sleepers (geweldig om dit te huren of lenen, want je kind slaapt er misschien maar een paar weken in), maar ook draagzakken, kinderwagens, autostoeltjes, bakfietsen, je kunt het zo gek niet verzinnen. Zelfs reis-spullen, zoals een backpack waar je je baby in kan vervoeren. Dit gebruik je natuurlijk maar kort, dus waarom zou je het aanschaffen? En de spullen die ze verhuren zijn echt stijlvol! Voor een co-sleeper schaf je bijvoorbeeld wel een matrasje nieuw aan, dat is wel zo hygienisch. Maar het bedje huur je er gewoon bij. Voor een paar maanden, hoef jij hem daarna niet op zolder te stallen. Verder zijn er babykleding verhuur (of deze) of ruil bedrijven, en ook speelgoedbibliotheken. Overigens kun je voor dat laatste sinds kort ook terecht bij Tiny Library (no spon, gewoon fan). Echt geweldig! Heeft je kleintje ook steeds weer wat nieuws.

Verder kun je ook bijvoorbeeld een borstkolf goed huren. Dit is handig als je er een aantal wil uitproberen, tot je er zelf een koopt (of je blijft gewoon huren). Kolven huren kan bijvoorbeeld via Borstvoeding en meer.

Overigens is er natuurlijk prima wat voor te zeggen om iets aan te schaffen in plaats van te huren, als je weet dat je het langer gaat gebruiken bijvoorbeeld. Dat snap ik ook wel. Of als je het via een andere weg kunt krijgen. Zo wilden wij eerst een co-sleeper huren, maar konden we er toen toch een overnemen voor een prikkie van een familielid. Dit bleek uiteindelijk goedkoper voor ons (en net zo duurzaam want tweedehands), dus kozen wij toch voor aanschaf. Daarna kunnen wij hem hopelijk weer door geven aan de volgende 🙂

4 – Koop tweedehands

En als je dan toch dingen moet aanschaffen, denk dan als eerste aan tweedehands. Marktplaats staat vol met hele kinderkamers, kinderstoelen, babybadjes, enzovoort. Wij kochten eigenlijk bijna onze hele inboedel tweedehands (commode, box en kinderstoel via marktplaats, co-sleeper overgenomen van familie, bedje gekregen van een vriendin) en we schaften alleen bijvoorbeeld een matrasje nieuw aan, vanwege de hygiene. Kinderen plassen soms toch in bed enzo. Verder kun je voor babykleertjes ook veel tweedehands terecht; Vinted staat er vol mee. Let er wel op dat je de kleertjes bijvoorbeeld op 60 graden kan wassen (dat kan niet met veel hele synthetische stoffen), zodat je er zeker van kunt zijn dat je alles kunt ‘steriliseren’. Je wil natuurlijk niet dat bacterien of virussen per ongeluk overkomen, en kinderen zijn daar toch een bron van, hehe.

Overigens is zoeken op tweedehands kleding via Vinted nog best veel werk, maar er zijn ook mensen die dit voor je uit handen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld bij het instagram account ‘Re-Set Kids‘ terecht voor leuke setjes kinderkleding, gecureerd en bij elkaar gezocht zodat je zelf niet uren hoeft te scrollen op Vinted/Marktplaats. Een vergelijkbaar bedrijfje is ‘De schatten van‘, een bedrijf in Vlijmen met een prachtige webshop vol gecureerde tweedehands kinderkleding. Deze laatste kopen overigens ook kinderkleding in, kun je daar ook weer terecht als je kleintje uit je mooie kleding is gegroeid.

Ook borstkolven kun je goed tweedehands aanschaffen; weet je welk merk je wil, kijk dan eens op marktplaats. Veel mensen gebruiken hem maar kort (omdat ze het niks vinden) of verkopen de kolf weer na gebruik. Je kunt bijna alle onderdelen van de borstkolf uitkoken en steriliseren, dus voor de hygiene hoef je het niet te laten. Let er wel op dat de motor gesloten is (zodat er geen melk in gekomen kan zijn) en nog krachtig genoeg.

Daarnaast willen wij ook wasbare luiers uitproberen, en je kunt deze huren (ze worden professioneel gereinigd, wees niet bang), maar wij kregen de kans om een set over te kopen van een vriendin. Wasbare luiers kun je heel goed heet wassen, en ‘strippen’ (extra goed schoonwassen om ze een nieuw leven te geven), dus tweedehands is absoluut niet vies. Wel vond ik het een fijn idee om te weten wiens kind de luier aan had gehad, maar dat is persoonlijk. Dit is denk ik een van de meest besparende tweedehands koopjes, want nieuwe wasbare luiers zijn best (lees heel erg) duur, en eigenlijk pas goedkoper dan wegwerp als je ze voor meer dan 1 kind gebruikt. Natuurlijk is geld niet de reden om duurzamer te leven, want je produceert met wegwerp luiers gewoon ontzettend veel afval, maar het is absoluut mooi meegenomen. Overigens gaan wij dus proberen wat we ervan vinden, en komen we uiteindelijk waarschijnlijk in een soort hybride vorm van wasbaar en wegwerp, afhankelijk van de situatie. Op de opvang vinden ze wasbaar niet altijd fijn (snap ik, al die verschillende systemen) en ook op vakantie of op een weekend weg is wegwerp waarschijnlijk praktischer. Ik denk dat een kind in leven houden al spannend genoeg is, dus je moet het ook wel haalbaar laten.

Wees creatief en denk ‘out of the box’ (pun intended)

Wat ik trouwens het leukste vond van alle spullen tweedehands aanschaffen? Je ontmoet allemaal leuke mensen die net als jij net een kleintje hebben (gehad) en super enthousiast zijn om hun spullen een nieuw leven te geven aan de volgende baby. We hoefden ook echt voor de meeste dingen niet verder te rijden dan gewoon in Utrecht. (Elektrische) Mywheels huren en hop, we hadden weer wat opgehaald van onze uitzetlijst voor een paar tientjes. Daarnaast haal ik ook plezier uit het oppimpen van dingen. Zo kochten we een super basic witte box, maar schaften we er nieuwe poten bij aan en nieuwe handgrepen. Zo heb je een tweedehands item, maar kun je het toch customizen naar je eigen smaak. Ook de Stokke tripp trapp kinderstoel kochten wij redelijk afgeragd (kinderen zitten er zo 10 jaar op, dan zien ze er niet meer uit kan ik je vertellen), maar mijn vader bood aan hem een nieuw likje verf te geven en zo een nieuw leven. Super fijn! Nog een goede tip: soms kun je items tweedehands kopen, maar zijn er versie-verschillen. Zo heeft Stokke in 2003 het ontwerp van hun tripp trapp veranderd, waardoor niet alle opzetstukken er op passen als je een stoel van voor 2003 hebt. Dit kun je makkelijk checken door bijvoorbeeld het serienummer op te vragen bij de verkoper. Dit is vast ook het geval bij andere tijdloze items, dus wees daar alert op.

duurzame babykamer

5 – bonus: maak

Dit punt is een bonus onderdeel, want je moet er natuurlijk wel van houden: maak zelf dingen! Je kunt voor stoffen terecht op de stoffenmarkt (oke dat is natuurlijk wel nieuw), of struin eens rond in de kringloop. Daar liggen genoeg stoffen om dingen van te maken. Het bijzondere van zelf dingen maken, is dat je ziet en ervaart hoeveel arbeid en tijd (en kosten) er in gaan om spullen te maken. En daardoor zie je dus ook dat te goedkope spullen in de winkels ten koste moeten zijn gegaan van arbeiders in lage lonen landen. Ik zal nog een aparte blog wijden aan alle babydingen die ik zelf maakte, dus stay tuned.

Kochten wij dan niets nieuws?

Ik zal eerlijk toegeven: ik ben niet roomser dan de paus. Babykleertjes en babyspullen zijn ontzettend schattig en verleidelijk, en ook ik zwicht voor nieuwe dingen of trends. Dus ja, natuurlijk kochten wij ook dingen nieuw. Zo schaften wij onze maxicosi nieuw aan, omdat we ivm mijn rug een draaibaar model wilden wat vrij recent pas op de markt was, en zodoende op marktplaats nog niet (veel) werd aangeboden. Ook kochten wij een nieuwe kinderwagen, om ongeveer dezelfde reden: het model wat we wilden moest licht zijn en makkelijk handelbaar, ook voor mij in m’n eentje in onze krappe Utrechtse bovenwoning. Maar ook omdat ik nou eenmaal als een blok was gevallen voor een model wat ik nog niet tweedehands vond. Hij is wel te huur, kwam ik vorige week achter, maar om eerlijk te zijn, is dat niet goedkoper dan aanschaffen, als je hem langer dan 2 jaar gebruikt. Zie mijn opmerking ook hierboven. Ik verkoop hem met liefde weer door als ons kindje er uit is gegroeid, de 10 jaar garantie is overdraagbaar (wat ik overigens echt mooi vind, want zo stimuleer je wel de circulaire economie). Goed, ik ga mezelf niet eens verklaren. Ik heb natuurlijk ook nieuwe dingen gekocht.

Tot slot: hoe ga je om met bezoek, cadeautjes en duurzaamheid?

Ik begon deze blog met de gedachte ‘zoveel heb ik niet te vertellen’, maar ik kom daar nu op terug. Er is veel te vertellen, en ook dit onderdeel mag niet ontbreken. Want jij kunt nog zo duurzaam om willen gaan met je baby uitzet, je hebt natuurlijk ook familie, vrienden en most of all: de nieuwe opa’s en oma’s in spé die maar wat graag los gaan op spulletjes kopen voor jouw nieuwe cutie. En als ik mijn vrienden mag geloven, krijg je heel veel spullen. En niet alles is even nuttig of leuk.

Hiervoor is eigenlijk mijn grootste tip: maak een cadeaulijst en deel deze met je vrienden en familie. Vertel ze wat je graag zou willen hebben, want ook voor bezoek is het leuk om iets te geven waar je echt iets aan hebt. Zet duurzaam speelgoed op de lijst, of vraag een tegoedbon van bijvoorbeeld een bedrijf waar je spullen kunt huren. En als je nu echt niets meer nodig hebt, of echt niks wil krijgen, vraag dan om een dienst of om eten. Vraag of iemand je wil komen helpen schilderen, of een bak lasagne in de vriezer wil zetten als cadeau. En vooral: communiceer! Laat je bezoek weten dat je je bezig houdt met duurzaamheid, en vraag of ze dit respecteren. Pas als je er over praat, kan de ander er rekening mee houden. En krijg je nu toch cadeaus dubbel of iets wat je niet wil? Verkoop of geef het dan weer door aan iemand die er wel blij van wordt. Of je doneert het aan een stichting voor gezinnen die het zelf allemaal moeilijk kunnen rooien.

Wat zijn jouw beste tips voor een duurzame babykamer en -uitzet?

Foto's komen van Pexels / Unsplash. Benieuwd naar andere artikelen in mijn 'Sunshine goes green' reeks? Klik hier!

Comments: 2

  • reply
    december 20, 2023

    Ik heb volgens mij 99% van de babykleding via Vinted gekocht. Alleen toen baby D. net geboren was bleken overslagrompers en truitjes toch beter te zijn dus mijn schoonzus is dan (toen wij nog in het ziekenhuis lagen) in de Zeeman een paar setjes gaan halen. Maxi-Cosi kochten we zelf nieuw om dezelfde reden als jij; ik wou voor mijn rug een heel licht model en dat was nog niet tweedehands te koop. Wandelwagen kregen we cadeau van mijn ouders en een wipper van mijn oma. We hebben heel veel van mijn schoonzus en tante gekregen (hydrofiele doeken, kleertjes, dekentjes, speelgoed, een box). Wat we wel ook zelf nieuw gekocht hebben zijn flesjes. Ik ben echt fan van tweedehands dus ik vond het niet eens een opgave om die spullen en kleertjes bij elkaar te zoeken 😀 Er zijn echt zoveel leuke merkjes en ik vind babykleding vaak nog best wel duur voor die paar weken die ze het dan maar aan kunnen.

  • reply
    december 30, 2023

    Een cadeaulijst vind ik heel handig. In België staat er standaard een link op het geboortekaartje. Zo kun je makkelijk iets kiezen en eventueel zelfs een deel van een groter cadeau geven. Je geeft dan in ieder geval iets praktisch in plaats van het zoveelste setje kleding, waarvan ik dan maar hoop dat ik de maat en het seizoen waarin de baby het past goed heb ingeschat.

Post a Comment