bloemkool

Wat te doen met een bloemkool #1: Bloemkoolrijst.

Bloemkool. In mijn herinnering de groente van een kaas- en kerrie-sausje, geserveerd met aardappelen en een in mijn herinnering niet meer zo scherp beeld van een stukje vlees. Lang heb ik de groente gemeden, wat kon je daar nou mee maken? Tijd voor verandering! 

Wat te doen met een bloemkool

bloemkoolEen bloemkool is eigenlijk best veelzijdig. Je kan er burgers van maken, het door de risotto of gnocchi heen doen of er bloemkoolrijst van maken. Rijst? Ja, rijst. Als vervanger van de snelle koolhydraten wat extra groenten, en het is ook nog eens mega lekker!

Vandaag deel 1 van de ‘wat te doen met een bloemkool’-serie: Bloemkoolrijst.

Benodigdheden (voor 2 personen)

  • 1/2 bloemkool van een medium-grote bloemkool
  • Foodprocessor of rasp met grote gaten
  • olie
  • peper en zout

Bereiding

food processorfood processorSnijd de bladeren van de bloemkool en halveer de kop. Snij het harde gedeelte van de stam eruit (alhoewel die net zo smakelijk is, dus ik heb hem er in gelaten).
Snij de halve bloemkool in grove roosjes, zodat ze in de food processor passen. Mocht je geen food processor hebben (met rasp-stand), gebruik dan de handrasp. Net iets meer werk, maar zelfde resultaat.
Rasp de bloemkool tot kleine stukjes.

bloemkoolrijstRauw is dit al heerlijk en te gebruiken als couscous of als basis van een salade. Maar mocht je meer op zoek zijn naar een rijst-achtige consistentie, dan kun je het nog even aanbakken!

Verhit 2 el olijfolie of een klein stukje boter in een wok/koekenpan en bak de bloemkool zo’n 5-8 minuten aan. De bloemkool is nu zachter geworden en zal een rijst-achtige consistentie hebben.

Serveer bijvoorbeeld met Chana Masala (kikkererwtencurry) of zoete aardappelcurry.

Wat maak jij zoal van bloemkool?

bloemkoolrijst

 

Comments: 4

Post a Comment