Kikkererwtencurry

Recept – Indiase kikkererwtencurry

Nu het echt weer kouder wordt, verlang ik naar comfort food. En wat is dan beter dan een Indiase curry? Ik beloofde dit recept al eerder, toen ik de bloemkoolrijst maakte, en hier istie dan! Mijn versie van Chana Masala, een Indiase kikkererwtencurry.

In India zwerven er veel recepten rond voor Chana Masala, zowel in noord als in zuid-India hebben ze weer hun eigen variant. Het is soms best moeilijk om alle ingrediënten te vinden voor zulke recepten, dus ik heb er een relatief makkelijke versie van gemaakt. Nog steeds is het wel net iets meer werk dan mijn andere recepten, maar het is vooral een enorme lijst met kruiden die je meestal wel in huis hebt. Het is zeker de moeite waard! Enjoy!

Ingredienten

Voor de masala saus:

 • 1 groot blik kikkererwten, uitgelekt en gewassen
 • 1 grote tomaat, in kleine stukjes gesneden
 • 1 medium ui, in kleine stukjes gesneden
 • 2 teentjes knoflook + 1,25 cm gember, in kleine stukjes gesneden en fijngemalen met de vijzel tot een knoflook-gember pasta
 • 1/4 tl kurkuma
 • 1/2 tl chili poeder
 • 1/2 tl garam masala poeder (dit is echt een must in alle Indiase recepten)
 • 2 groene chilipepers
 • Optioneel: gedroogd mangopoeder (te koop bij de toko, maar is niet onmisbaar!)
 • Indiase curry ingredientenolie
 • zout en peper
 • 1 klein blik kokosmelk
 • Koriander voor serveren

Voor de masala kruidenmix:

 • 1 tl kardemom
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 1 medium laurierblad
 • 1 tl komijnzaadjes
 • 1 tl korianderzaadjes
 • 1 tl venkelzaadjes
 • 1 gedroogde rode peper
 • zwarte peper

Bereiding

Oke, there we go!

Mix alle ingredienten voor de masala kruidenmix door elkaar en rooster het even in een droge koekenpan tot het heerlijk gaat geuren. Verwijder dan het laurierblad en laat de rest van de kruiden afkoelen.

Verhit olie in een pan en fruit de gember-knoflook pasta even om de scherpe smaak te verwijderen. Voeg dan de ui toe en fruit tot deze doorzichtig is. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en fruit deze mee tot ze zacht worden en er vet aan de zijkant van de massa verschijnt. Voeg dan nu de geroosterde kruiden toe, samen met de rode chilipeper, de kurkuma en garam masala poeder.

Roer goed en voeg dan de groene chilipepers toe. (don’t worry, we voegen nog spice-regulerende ingredienten toe ;)) Voeg hieraan de kikkererwten toe en roer goed. Breng op smaak met zout en voeg 250-300 ml water toe. Roer goed en bedek de pan met een deksel.

Kook ongeveer 15 minuten op laag-medium vuur en kijk dan hoe zacht de kikkererwten zijn. Haal dan de deksel van de pan en kook nog even door zodat de saus indikt. Voeg nu (dus eventueel) de droge mangopoeder toe. Voeg nu de kokosmelk toe naar smaak, dit maakt het gerecht een stuk minder pittig en romiger. En klaar is de kikkererwtencurry!

Pappadums

Serveer met koriander en bloemkoolrijst, gewone rijst, pappadums of naanbrood. (mijn voorkeur gaat uit naar bloemkoolrijst en pappadums!)

Kikkererwtencurry

Smakelijk! Wat is jouw favoriete Indiase gerecht?

ps. feitje van de week: Kurkuma, wat in vrijwel alle Indiase gerechten veel wordt gebruikt (het geeft o.a. die gele kleur), wordt geloofd ontstekingsremmend te werken. In veel studies laat het een anti-kanker, anti-hart en vaatziekten en anti-diabetes werking zien. Je moet er echter dan wel hele wortels van eten… 

Post a Comment