Recept – 3x zelf popcorn maken

Een aantal jaar geleden ging ik eens met twee Amerikanen naar de bioscoop. Zij waren helemaal verbaasd over het gelimiteerde aantal smaken popcorn wat we hier hebben. En inderdaad: je kunt eigenlijk helemaal losgaan met popcornsmaken. Vandaag deel ik drie recepten voor DIY popcorn maken, super snel en makkelijk en veel gezonder dan die uit de winkel!

Popcorn maken

Waarom zou je zelf popcorn maken?

*jingle* wetenschapsfeitje van de week: popcorn is een hele verantwoorde snack. Het is een onbewerkt graan vol met vezels (yes voor de darmen!) en zit vol met antioxidanten die anti-inflammatoir werken, de zogenaamde polyfenolen. 

Daarom dus. En natuurlijk zou je dan kunnen zeggen ‘dan koop ik een zak popcorn’. Maar nee, die zakken zitten dus weer vol conserveringsmiddelen en veel te veel zout of suikers! Daarom krijgen jullie vandaag een lesje zelf popcorn maken. De inspiratie om popcorn te maken kwam tijdens het lezen van een super interessant (kook)boek: Eet als een expert, geschreven door een groep (voedings)wetenschappers. Daarna ging ik zelf op zoek naar spannende smaken.

hoe kan het dat popcorn poft?

Hiervoor heb ik een leuke illustratie voor jullie gemaakt:

popcorn proces

Popcorn bestaat voor ongeveer 15% uit water en de rest is zetmeel, eiwit en vezels. De schil van de maïs is sterk en waterdicht. Als je de maïskorrel verhit, ontstaat er veel stoom door het verhitte water en het zetmeel wordt gaar. Op een gegeven moment is de druk in de korrel zo hoog door de ontstane stoom, dat de schil niets anders kan dan barsten. Doordat de zetmeel gaar is, en de stoom gelijkmatig is verdeeld, krijgt het een soort schuimachtige structuur. Door het afkoelen blijft het schuim knapperig.

Ingrediënten voor een bak popcorn

 • een half kopje maïskorrels
 • 1 eetlepel olijfolie

That’s it! Maar we brengen de popcorn ook nog op smaak. We maken pittige popcorn, zoete oosterse popcorn en party popcorn van Nigella.

Voor de pittige popcorn:

 • 1 theelepel garam masala en een snufje zout

Voor de zoete oosterse popcorn:

 • 1 eetlepel maple sirup
 • 1 theelepel Ras el Hanout

Voor Nigella’s party popcorn:

 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
 • 1,5 eetlepel suiker (ik gebruikte kokosbloemsuiker)
 • 1/2 theelepel zout
 • olijfolie

Bereiding

bereiding popcorn

Verhit 1 eetlepel olie in een pan met een dikke bodem. Voeg een half kopje popmaïs toe. Doe de deksel op de pan en wacht tot het begint te poppen! (kijk uit met de deksel eraf halen, je kunt dan natuurlijk poppende maïs in je oog krijgen)

Schud de pan regelmatig en wacht tot het poffen steeds langzamer lijkt te gaan. Zet dan het vuur uit en laat de laatste maïskorrels poffen. Klaar is je bakje popcorn! Je kunt het nu natuurlijk zo laten, maar de smaak is dan wel een beetje saai. Ik voorzie jullie van drie smaken, de laatste iets minder healthy, maar niet minder lekker.

pittige popcorn

pittige popcorn

Voor de pittige popcorn doe je 1 bakje popcorn in een schaal die je kunt afsluiten. Voeg een snufje zout en een theelepel garam masala toe en schud goed.

Zoete oosterse popcorn

Zoete oosterse popcorn

Verwarm 1 eetlepel maple sirup of ahornsiroop in een pan (groot genoeg om daarna het schaaltje popcorn toe te voegen). Laat niet aanbranden! Roer de Ras El Hanout er doorheen zodat het wat oplost. Doe 1 schaaltje popcorn erbij en roer goed zodat de popcorn goed bedekt wordt met de saus. Haal de popcorn uit de pan en laat drogen.

Nigellas party popcorn

Nigellas party popcorn

Meng de droge kruiden en suiker in een schaaltje. Voeg ongeveer 1 eetlepel olijfolie toe en meng goed. Schep dan 1 bakje popcorn goed om met het mengsel en laat even drogen.

Klaar zijn je drie smaken popcorn! Mijn favoriet is die met Ras El Hanout, en die van jou?

3x popcorn maken

Post a Comment