pompoenhummus

Recept – Pompoenhummus

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben een echte pompoenfan. Pompoenburgers, pompoenrisotto, pompoentaart, ik maak het liefst alles met pompoen in deze tijd van het jaar! Vandaag is het tijd voor een pompoenhummus, een super lekkere spread voor op brood, of toast, of gewoon uit het bakje 😉 Ik begin nu al te watertanden!

pompoen voor pompoenhummus

Pompoen

Na al die recepten met pompoen die ik al eerder schreef, heb ik nog niet eens uit de doeken gedaan waarom pompoen nou zo ontzettend goed voor je is. De hoogste tijd dus!

*jingle!* wetenschapsfeitje van de dag: Pompoen zit dus boordevol vitaminen: A, B6, B11, C en E. Vitamine A is goed voor je ogen, vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd en is essentieel voor het onderhoud aan cellen. Maar naast vitaminen zit er ook veel ijzer in pompoen, en een heleboel andere mineralen. Er zijn bijna geen groenten met zoveel verschillende goede voedingsstoffen in één als pompoen. 

Het officiële pompoenseizoen loopt van oktober tot december, maar pompoenen zijn wel het hele jaar verkrijgbaar in Nederland. Tegenwoordig worden ze het hele jaar door gekweekt in Nederland en zijn het meest verkrijgbaar vanaf september tot en met maart. Genoeg tijd dus om je scheel te koken met pompoen! Vandaag maken we: pompoenhummus.

Ingrediënten voor 1 schaaltje

 • Een halve pompoen (ik gebruikte zo’n biologische ronde pompoen, houdt als richtlijn aan ongeveer 400g blokjes pompoen)
 • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
 • klein teentje knoflook, fijngesneden
 • Olijfolie
 • zout
 • chilipoeder
 • paprikapoeder
 • zwarte peper
 • klein beetje water
 • scheutje limoensap

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden C. Hol de pompoen uit om de zaadjes te verwijderen, snijdt hem in plakjes van ongeveer 1,5 cm en schil de pompoen. Als je flespompoen gebruikt, hoef je hem niet te schillen, de schil lost vanzelf op in de oven. Maar zo’n groene of oranje ronde pompoen moet je wel schillen: de schil is te hard om op te lossen! Snijd de pompoen dan in blokjes en leg het op een ovenplaat met bakpapier.

Besprenkel de pompoenblokjes met wat olie en rooster de pompoenblokjes voor ongeveer 30 minuten in de oven. Laat heel even afkoelen en maal dan fijn met de keukenmachine (of met een vork, bij gebrek aan keukenmachine).

Meng de eetlepels tahin en het knoflookteentje er doorheen, voeg een scheut olijfolie toe en de kruiden. Blijf pulseren (of prakken) tot het een gladde massa is en voeg wat limoensap toe. Voeg extra water of olijfolie toe als de hummus te dik is. Serveer met wat sesamzaadjes en eventueel wat extra paprikapoeder, smakelijk!

pompoenhummus

Pompoenhummus

Op zoek naar nog meer recepten met pompoen? Kijk eens in mijn receptenindex!

Comments: 1

 • reply
  oktober 30, 2017

  Oeh ja lekker! Ik vind pompoen ook echt super lekker, ben benieuwd naar deze pompoenhummus. Maza heeft ook een pompoenspread maar die vind ik mwoah, zelf maken is natuurlijk lekkerder.

Post a Comment