Sunshine goes green #19 – met deze 10 single-use plastics kun je NU stoppen

Sinds de ban op single-use plastics afgelopen oktober (YASS!), moeten we met zijn allen hard op zoek naar alternatieven. Alhoewel.. hard op zoek? De oplossingen liggen recht onder je neus, en vandaag overhandig ik je de oplossingen op een presenteerblaadje. Lees gauw verder!

Single-use plastics, wat zijn dat?

Afgelopen oktober besloot de EU dat in 2021 alle single-use plastics verboden moeten worden, zoals rietjes, wattenstaafjes en plastic borden en bestek. Ook willen ze in 2025 van 90% van de plastic flessen/flesjes af. Een statement, waarmee de EU aangeeft in klimaatverandering te geloven en hier ook daadwerkelijk wat aan te willen doen! Persoonlijk ben ik hier super trots op, en geeft het hoop. En het is eigenlijk heel makkelijk om er ver vóór 2021 al wat aan te doen. En heel eerlijk: alle alternatieven zijn zo mooi dat ik de plastics niet eens meer in huis wíl, hihi! Wat kun je doen:

1. Vervang plastic wattenstaafjes door bamboe wattenstaafjes

Wattenstaafjes zijn redelijk onmisbaar. Maar toegegeven: het is een beste single-use plastic. Na 1 keer gebruiken verdwijnen ze in de prullenbak, en blijkbaar ook in de oceaan. Ik vraag me soms wel af hoe dat dan van de prullenbak in de oceaan komt, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven, zoals wattenstaafjes van hout/bamboe! En na het besluit van de EU is het helemaal makkelijker geworden om die te vinden. Waar je eerst alleen in online webshops terecht kan, kun je nu gewoon bij de Etos terecht (0,65€ voor 100 wattenstaafjes, wel in plastic) of bij de Ekoplaza (€1,59 voor 200 stuks). Wil je graag bamboe wattenstaafjes met bio katoen, dan kun je bijvoorbeeld bij EcoMondo terecht, waar je ook €1,59 betaalt, en dan komen ze ook nog eens in een kartonnen doosje.

verminder single-use plastic: gebruik houten wattenstaafjes

2. Shop met een herbruikbare tas

Misschien mister obvious, maar koop geen plastic tassen meer in de supermarkt en weiger ze op de markt. Wist je dat de gemiddelde plastic tas maar een levensduur heeft van 12 minuten? Je hebt tegenwoordig zóveel toffe herbruikbare tassen: jute tassen, linnentassen of van die hippe net-tasjes. Die laatste zijn overigens echt magisch: hij blijft maar groeien, dus er kan oneindig veel in! Stop hem in de rugzak/tas die je altijd bij je hebt, en zorg dat je nooit meer een tasje hoeft te kopen.

Oh en de plastic tasjes in de supermarkt voor je groenten zijn natuurlijk ook niet nodig! Koop de groenten óf los (ja die boodschappenband is echt vies, maar je kunt de groenten thuis wassen toch), of doe je groenten in een papieren zak (vraag daar om in je lokale supermarkt, ze zijn verplicht die te hebben). Een derde optie is: gebruik herbruikbare groente zakken. Super handig, want je kun de hele zak met groenten in de koelkast gooien, blijven je groenten ook nog eens langer goed! De herbruikbare zijn er in mesh (die kun je bij de appie kopen of de lidl) of van katoen (mijn persoonlijke favoriet). Kosten: €4,99 voor 5 stuks!

herbruikbare shoppingbag

3. Drink uit een herbruikbare waterfles

Misses obvious dit keer. Neem altijd je eigen herbruikbare waterfles mee! Je kunt hem overal vullen, het enige waar je tegenaan loopt is soms je eigen schaamte. Ik heb het zelfs wel eens in een tankstation gevraagd, waar ze ook gewoon flesjes water verkopen, maar niemand deed moeilijk. En wist je dat je 8 jaar uit een herbruikbare waterfles moet drinken voordat je water dezelfde kosten heeft als 1 wegwerp flesje? Kost niks dus! Er zijn een boel toffe waterflessen in omloop, zoals een Dopper of een van Join the Pipe. Of neem een geïsoleerde variant zoals die van Retulp of Klean Kanteen, waarin je water in de zomer lekker koel blijft.

4. Vermijdt plastic rietjes

Plastic rietjes zijn een van de grootste boosdoeners van plastic vervuiling. Elke dag worden er 100.000en rietjes gebruikt én weggegooid! Best een heftig aantal. Inmiddels zijn er ook een heleboel alternatieven, en mocht je bij een drankje een plastic rietje krijgen, vraag dan of ze een alternatief hebben, of het in de toekomst niet meer geven. Of vraag het zelfs terwijl je je drankje besteld, om een niet-gebruikt-maar-toch-weggegooid plastic rietje te voorkomen.

In plaats van plastic rietjes kun je los gaan met bamboe rietjes, RIETjes (see what I did there?), papieren rietjes of zelfs stalen rietjes, die je kunt hergebruiken. In café’s zie je al ‘oplosbare’ rietjes af en toe, die smelten in heet water en gemaakt zijn van suiker. Hoe tof is dat?

5. Gebruik een herbruikbare koffiebeker

Hierover schreef ik eerder al eens een hele blog, en inmiddels krijg je zelfs korting bij de kiosk op het station als je je eigen beker meeneemt, hoera! Lees hier mijn pleidooi.

En om eerlijk te zijn, zijn ze ook gewoon heel mooi toch?

KeepCup
Foto met toestemming van KeepCup

ps. om jezelf de extra push te geven hem echt te gebruiken, kun je een ‘herbruikbaar of op locatie’ regel instellen: heb je je herbruikbare koffiebeker niet bij je? Vraag dan om een kopje uit het café en drink je koffie ter plekke. Hebben ze dat niet? Dan geen koffie! Rigoureus, maar helpt je wel herinneren om hem altijd mee te nemen.

6. Vervang je plastic tandenborstel door een bamboe borstel

Okee, deze is iets minder single-use, maar nog steeds een grote vervuiler. Elke 3 maanden hoor je (officieel) je tandenborstel te vervangen, wat ervoor zorgt dat er in Nederland ongeveer elke seconde 1 wordt weggegooid. Jouw eigen gebruik (4 per jaar) lijkt dan nog wel mee te vallen, maar als je bedenkt dat je er 4×80 = 360 tandenborstels hebt weggooit als je 80 bent, en er 17 miljoen mensen in Nederland wonen? Pfoe!

Persoonlijk wist ik helemaal niet dat tandenborstels zo’n stempel op de plastic afvalberg drukten, dit leerde ik pas recent. Daarom leek het me goed om dit met jullie te delen, want er zijn er vast meer onder jullie. Ik ontdekte ook meteen hele mooie merken met bamboe/houten borstels, en ik was op slag verliefd: ze zien er zo mooi uit!

single-use plastics

7. Gebruik geen plastic boterhamzakjes meer

Wij Nederlanders eten graag een makkelijke boterham als lunch. En om die mee te nemen naar werk/studie gebruiken we veel boterhamzakjes! Elke dag een boterhamzakje, 5 dagen per week is al 20 zakjes per maand. Maar wanneer die zakjes dan in de oceaan terechtkomen, kan het wel 20 jaar duren voordat deze zijn afgebroken, in microplastics welteverstaan!

Als je niet met een broodtrommel wil rondlopen (ik vind dat bijvoorbeeld best groot in mijn tas), zijn er inmiddels super leuke kleinere alternatieven. Neem bijvoorbeeld de herbruikbare boterhamzak van Snack ’n Go of een Boc’n Roll (een lap die je zo op kunt vouwen om je boterham/broodje/wrap heen, aanpasbaar in grootte).

8. Neem herbruikbaar bestek mee onderweg

Een van de plastics waar de EU vanaf wil, is het plastic bestek wat je vaak bij een maaltijd-to-go krijgt. En terecht, want dat is zó onnodig! Bemachtig een herbruikbare spork (een lepel, mes en vork in één), of schaf een setje bamboe bestek aan: weegt niks, neemt amper ruimte in in je tas en scheelt weer een boel plastic.

single-use plastics

9. Gebruik duurzaam bakpapier

Als kook-liefhebber gebruik ik aardig wat bakpapier. En ondanks dat het bakPAPIER heet, zit er wel degelijk een laagje plastic/siliconen overheen, waardoor je baksels niet plakken aan het papier of je ovenschaal. Door dit laagje is het bakpapier geworden tot een van de single-use plastics en kan niet eens gerecycled worden! Maar gelukkig zijn er alternatieven. Zo is er eco-bakpapier wat wel in de recycle kan, of gebruik een siliconen mat, die je kunt hergebruiken.

10. Vervang je vershoudfolie door iets duurzamers

Vershoudfolie, naast een gruwel om mee te werken (wie heeft er ooit een stukje afgescheurd wat niet meteen aan zichzelf ging plakken?) is het een ook een gruwel op de afvalberg. Dit plastic kan niet gerecycled worden en wordt stiekem best veel gebruikt! Maar er zijn alternatieven. De populairste oplossing is Bee’s wrap, vanwege de antibacteriële werking van de honing, maar ik vind ze persoonlijk best duur en de geur niet zo fijn. Ik ben persoonlijk meer fan van herbruikbaar siliconenfolie! Beide zijn sowieso beter dan vershoudfolie. Nog een optie is het gebruik van foodhuggers of gewoon een bakje in de koelkast?

Wat doe jij om single-use plastics te verminderen? Heb ik nog dingen gemist?

In deze blogs staan een boel links naar webshops, maar geen daarvan is een affiliate link. Ik heb het gewoon geprobeerd wat makkelijker te maken voor jullie om artikelen te vinden. Ik heb ook van geen van de webshops sponsoring ontvangen!

Comments: 5

 • reply

  Anna

  februari 6, 2019

  Ik vraag me alleen af hoe het zit met siliconen. Zijn die op den duur niet slecht voor het milieu? Het is geen natuurlijk materiaal volgens mij. Maar ik heb me er ook niet in verdiept. Enig idee?

 • reply
  februari 6, 2019

  Jaaaaa, love dit! Ik gebruik van dit hele rijtje op dit moment alleen nog vershoudfolie, wattenstaafjes en heel af en toe een plastic rietje. De rest heb ik allemaal (al) vervangen! (: Blij mee! Ik heb ook zo’n leuk katoenen boterhamzakje, maar ik gebruik die vrijwel nooit omdat ik amper brood eet, haha. Ik heb gisteren mijn allereerste eco tandenborstel aangeschaft en ga binnenkort ook de thermodopper aanschaffen denk ik! Liefs!

 • reply
  februari 6, 2019

  Goeie tips! Ik ben er ook wel mee bezig de laatste tijd. Zo’n boterhamlapje/-zakje kan ik nog wel gebruiken en die houten tandenborstels zijn ook heel leuk! En wij hebben zo van die flubber dekseltjes voor op potjes of om fruit mee af te dekken. Super handig!

Post a Comment