Nederland, here we come!

Na mijn vorige blogpost met 4 redenen waarom we nog geen zin hebben om naar Nederland te remigreren, vertel ik je nu 4 redenen waarom ik stiekem sta te popelen. Waarom kijken we er weer naar uit om terug te komen? Welke dingen van ons koude kikkerlandje hebben we gemist?

Dé nummer 1: familie en vrienden!

Dit keer met stip op 1: onze familie en vrienden. Want hoe leuk Melbourne ook is, het is ZO. VER. WEG. Best veel vrienden en familie zijn ons komen op zoeken, maar ook weer niet iedereen, en je kunt nu eenmaal niet ‘even’ op en neer. Dat is lastig als er iemand verdriet heeft thuis, maar ook als er iets gevierd wordt. Ondanks whatsapp-bellen en social media hebben we heel wat gemist in 1,5 jaar dus we hebben zin om dat allemaal weer in te halen.

Gelukkig is dit een punt wat veel expats ervaren, en daarom hadden wij vanaf een bepaald moment ook een ‘Melbourne familie’. Allemaal expats die ver weg van huis zijn en die ook niemand anders hebben. Zo hadden we elkaar en konden we het gemis delen én nieuwe herinneringen maken. Maar we hebben super veel zin om onze vrienden en familie in Nederland weer te kunnen zien!

De absolute nummer twee: Fietsen (keer vijf)

My oh my, wat heb ik zin om weer normaal te kunnen fietsen! We fietsen hier regelmatig, le bf fietst zelfs elke dag naar werk, maar ik ben toch elke keer weer blij als ik veilig weer thuis ben haha. Allereerst kijk ik er dus naar uit om weer op een fatsoenlijk fietspad te kunnen rijden. Er zijn er hier een paar, maar ze zijn zeldzaam en liggen vaak vol met glas of steentjes, wat natuurlijk niet al te best is voor je banden. Daarnaast heb ik er zin in om niet steeds een helm te hoeven dragen (helmhaar!). En wat is het fijn als automobilisten gewend zijn aan fietsers en je niet van je sokken rijden bij het afslaan. Ten vierde: je fiets gewoon in de stad kunnen stallen. Hier moet je maar op zoek naar een zeldzame fietsenstandaard of een paaltje om hem aan vast te maken, want zoveel mensen rijden er niet op de fiets. En natuurlijk: alles in Nederland is lekker plat, haha. Geen gepuf en gezwoeg meer met berg op berg af. Lekker fietsen dus, ontzettende Hollander die ik ben.

Brood

Nummer drie: lekker eten

Dit in contrast met mijn vorige blogpost 😉 Want ondanks dat het eten hier meer smaak heeft, hebben we echt wel dingen gemist uit Nederland. Wat dacht je van lekker brood, kaas en hagelslag? Brood en kaas hebben ze hier heus, maar het kan niet tippen aan dat van Nederlandse bodem. En ook zijn de vleesvervangers (kipstuckjes!) in Nederland een stuk beter in assortiment en in smaak. Tot slot is hier alles ongeveer 1-2 dagen houdbaar (zoals bijvoorbeeld een pakje geitenkaas die open is), waar dat in mijn herinnering in Nederland veel langer was. Gewoon wat huiselijke handigheidjes dus.

openbaar vervoer

Numero Openbaar vervIer (ha!)

Ik kon vroeger nog wel eens schelden als de NS een paar minuten vertraging had, maar wat een luxe is ons openbaar vervoer eigenlijk. Je kunt binnen Nederland bijna overal wel komen met trein en ov-fiets, er is wifi, je hebt een tafeltje. Dat is voor Melbournians echt bijna niet te geloven! Ook is de trein naar België en Duitsland super dichtbij en comfortabel. Dat is hier wel even anders. Er zijn wel trams maar die duren altijd heel lang. De treinen gaan maar naar een paar plekken en hebben vaak een onhandige route en buiten Melbourne treinen? Geef het maar gewoon op. Naïef als ik was dacht ik dat je best met het openbaar vervoer naar Sydney zou kunnen. Kunnen wel ja, maar of het handig is? Natuurlijk zijn de afstanden hier zoveel groter, dus ik snap het ook wel, maar ik kijk enorm uit naar ons mini landje met korte afstanden en fijne treinen.

Kleine huishoudelijke mededeling

Vandaag beginnen we dus langzaam aan onze terugreis, met een tussenstop in Singapore. Als ik er weer ben, gaat de blog even tijdelijk op offline, want ik heb wat veranderingen op de planning staan! To be continued….

Comments: 10

 • reply
  februari 21, 2020

  Het lijkt me heel rot om door de afstand vrienden, familie en soms ook belangrijke life events te moeten missen. Gelukkig zijn jullie straks weer dichtbij, al moet je dan je Melbourne family missen. Goede terugreis!

 • reply
  februari 21, 2020

  Fijne terugreis!! 😀

 • reply

  Wim Geurts

  februari 21, 2020

  Hoi Siroon,
  Het voordeel van ver weg zijn is een tomeloze inspiratie om te schrijven buiten je comfortzone. Ik heb er van genoten maar zou je toch weer is graag in Houten een boom met je willen opzetten. Goede reis terug en sterkte met het re-aclematiseren hier. oh . . wind, koud, regen . . . ha ha.

 • reply

  Wim Geurts

  februari 21, 2020

  oeps . . enthousiasme foutje in mijn zin . .

 • reply
  februari 23, 2020

  Oooh ik had helemaal niet door dat jullie nu al terug gingen! In mijn hoofd was dat pas in April. Spannend!! Fijn om zo weer terug in Utreg te zijn!

 • reply
  februari 24, 2020

  Wel leuk om deze dingen dan allemaal weer wat extra te waarderen he? haha.. vooral het vervoer en de wegen, daar mogen we in NL eigenlijk niet over klagen.

 • reply
  februari 27, 2020

  Hele goede terugreis. Wat lijkt me het gek om helemaal ergens anders te wonen en zo ver van mijn familie vandaan te zijn.

 • reply
  maart 1, 2020

  Tja, ergens ook wel fijn om weer naar huis te gaan. Maar lijkt me ook logisch dat je het gaat missen.
  Ik vlieg zelf in de zomer naar Melbourne, om vervolgens 4 weken langs de oostkust te trekken en dan vanaf cairns weer terug naar Nederland te vliegen. Ben zo benieuwd naar Australië.

 • reply
  maart 2, 2020

  Het moeilijkste lijkt mij om mijn familie en vrienden te missen. Wonen aan de grens van België of Duitsland zou ik nog wel kunnen, maar dat vind ik ver genoeg, haha! Mijn beste vriendin is een paar jaar geleden naar Dublin verhuisd om te kunnen studeren. Zij wil eigenlijk ook terug naar Nederland, grotendeels om dezelfde redenen als jij hier opsomt. Nu nog even aan Ierse vriend overhalen…
  Een fijne terugreis gewenst!

Post a Comment