Remigreren naar Nederland

4 redenen waarom ik nog geen zin heb om terug naar Nederland te remigreren

Over een paar weken is het alweer zover: we remigreren terug naar Nederland na 1,5 jaar Australië. Man, wat is de tijd gevlogen! Tussen het afronden en regelen door mijmer ik daarom over de dingen die ik heb gemist uit Nederland én de dingen waar ik nog geen zin in heb. Vandaag deel ik mijn 4 redenen waarom ik nog geen zin heb om terug te komen naar Nederland. Ik consulteerde ook wat expatvrienden en kwam tot een mooi lijstje. Lees gauw mee!

Met stip op 1: de agenda

Ik was al een vreemde eend in de bijt voordat we naar Australië emigreerden, want wat heb ik toch een hekel aan die 3-maanden vooruit geplande agenda. Nederlanders zijn zo goed in die agenda volplannen, dat ik soms gedwongen was om met sommige mensen maanden vooruit te plannen. Terwijl ik ze liever deze week zou zien, omdat ik benieuwd ben hoe het nú met ze gaat! Nu zijn veel van mijn vrienden en familie redelijk spontaan hoor (wellicht passen we daarom ook bij elkaar 😉 ), maar de gemiddelde Nederlander staat om de volle agenda bekend.

Ook mijn expatvrienden die vanuit het buitenland naar Nederland verhuisden, kunnen er slecht aan wennen. We zijn nu eenmaal niet zo’n spontaan volkje.

Als expat in het buitenland is het wel anders. Regelmatig krijgen we hier een appje: kom je vanavond eten, zullen we nu naar dit feestje, ga je mee naar dit concert vanavond? En omdat we met z’n allen geen agenda hebben kan er eigenlijk altijd wel iemand. Afgezien van de geplande verjaardagsfeestjes is de agenda redelijk leeg. En dat biedt veel ruimte voor spontaniteit en het zien van vrienden waaraan je net die dag zit te denken. I love it!

Ik ben benieuwd hoe het straks gaat met mijn agenda in Nederland..

Nummer twee: Smakeloze tomaten

We zijn natuurlijk verwend hier in foodie Melbourne met meer restaurants dan inwoners, lokaal geteelde groenten (bijna alle groenten groeien hier wel in de buurt) en al het fruit wat je maar kan bedenken in overvloed. De tomaten smaken ergens naar en wat je ook kookt (of waar je ook gaat eten), er zit veel meer smaak aan dan in Nederland! We zijn er inmiddels aan gewend, dus we proeven het niet meer zo sterk als in het begin, maar ik ben dus een beetje bang om terug naar Nederland te gaan en weer smakeloze tomaten te moeten eten. Haha!

Toen ik in Denemarken woonde in 2012 werd me overigens al gewaarschuwd om nooit Nederlandse tomaten te kopen in de supermarkt. Dus ook daar wist men ervan. Maar ook een van mijn expatvrienden die naar Nederland verhuisde gaf aan dat hij het lekkere eten uit Spanje miste. Helaas zijn we blijkbaar nu eenmaal -naast minder spontaan- ook niet zulke foodies 😉 . Overigens zijn er ook etensdingen die ik wel uit Nederland mis hoor, maar die blog komt later, hihi.

Nummer drie: het maaiveld

‘Niet boven het maaiveld uitsteken’ – wat een lekker typische Nederlandse uitdrukking. Maar het is wel iets waar ik tegenop zie. Dit in combinatie met de directheid van ons volkje (wat overigens ook een zegen is, maar daarover later meer). Ik kijk er niet naar uit om straks opmerkingen te krijgen als ik eens wat anders aantrek dan anders. En dan zijn we als Nederlanders niet eens heel negatief, maar vooral ‘opmerkend’: “Zooo, wat dacht je? Ik trek eens wat anders aan?”. Ik kreeg die opmerking ooit eens toen ik een gave knalroze zomerjurk droeg, terwijl ik normaliter wat ingetogenere kleuren draag. In plaats van “wat zie je er leuk uit”, beginnen Nederlanders de zin vaak met “Zoo, wat dacht je?”. Ugh. Haha. Ik durfde de jurk bijna meteen niet meer aan.

Ik merkte dit vooral toen we al een tijdje hier woonden. Er is hier veel meer (kleding)vrijheid, en als je eens wat anders aantrekt, complimenteert men alleen. Geen negatieve opmerking of alleen een ‘opmerking’, wat net zoveel kwaad doet als een negatieve. Maar nee, echte oprechte complimenten. En mensen zien er daardoor ook zoveel diverser uit hier! Heel bevrijdend.

Naast het uiterlijke maaiveld zijn Nederlanders sowieso niet zo van ergens boven uitsteken (figuurlijk dan 😉 ) of opvallen. Natuurlijk kan het ook de andere kant op slaan, want ik vind dat ze hier wel érg veel awards overal voor uitdelen haha.

Herkennen mensen zich hierin overigens? Of vind je het maaiveld wel fijn?

Nummer vier: alles is plat en er zijn geen kangoeroes

Haha dit is ook weer een dubbele, want wat is het straks weer heerlijk fietsen. Maar Nederland is wel heel plat en heeft weinig ‘echte’ natuur. Wilde oerwouden en kangoeroes/koala’s hebben we natuurlijk niet. We rijden hier zo binnen een (paar) uur de natuur in voor een toffe hike in de bergen. Ik hoop wel de komende tijd wat meer de Nederlandse natuur te gaan ontdekken, want volgens mij heeft Nederland wel wát natuur te bieden, maar het is allemaal wat minder ruig dan hier. Tips, anyone?

Dit klinkt allemaal wel negatief he?

Maar niet getreurd! We hebben ontzettend zin om te terug naar Nederland remigreren, en in het volgende deel zal ik jullie dan ook vertellen wat ik allemaal wél mis uit Nederland en waar ik weer naar uitkijk 🙂 To be continued dus…

Comments: 11

 • reply
  februari 9, 2020

  Als ik dat zo lees dan denk ik vooral dat Vlamingen en Nederlanders dan toch best veel op elkaar lijken als je het zo schrijft 🙂
  Nooit gedacht dat het aan de andere kant van de wereld zo anders zou zijn op die vlakken.

 • reply
  februari 9, 2020

  Aah ik snap best dat je er nog niet echt zin in hebt. Een goede vriendin van me woont en werkt momenteel ook in Australië, op een ranch. Vind het altijd geweldig haar verhalen te horen. En in de zomervakantie ga ik zelf die kant op en gaan we langs de volledige oostkust reizen, nu al zo benieuwd naar wat we allemaal gaan zien.

 • reply

  Mams

  februari 13, 2020

  Vier redenen om uit te zien naar de terugkomst van mijn dochter;
  – spontaan koffietjes drinken in nieuwe koffietentjes
  – familiemomenten met iederéén erbij
  – praten over recepten, activiteiten, boeken en 100 andere onderwerpen
  – omdat ik heel van Siroon houd, en uiteraard ook van Thom

  • reply

   Mams

   februari 13, 2020

   Rectificatie punt 4:
   – omdat ik heel veeeeeel van Siroon houd, en uiteraard ook heel veel van Thom

 • reply
  februari 14, 2020

  Van die agenda kan ik indenken, maar ikzelf vind het ook weer een hele fijne houvast!

 • reply

  Jo

  april 17, 2020

  Totally 100% spot on!
  I’m an expat living in NL, for over 20 yrs. Don’t get me wrong, I love NL and the quirky Dutch 🙂
  But it’s true – the agenda’s are a bizarre built-in DNA custom. But there are enough exceptions, to not be bothered about it.

Post a Comment