Wat te doen in de winter in Utrecht 2023

14 leuke dingen om te doen in Utrecht deze winter

Een van mijn meest gelezen blogs is toch wel de ‘wat te doen in Utrecht’ blog. Aangezien de laatste alweer van een tijdje geleden is én er veel leuks te doen is de komende tijd, is het hoog tijd voor een update. Wat is er allemaal te doen in Utrecht in de winter van 2023-2024? Welke kerstmarkten zijn er en wat kun je zoal nog meer doen? Lees gauw verder!

Kerstmarkten

Laat ik beginnen met de leukste december gezelligheid: alle kerstmarkten! Er zijn er weer veel dit jaar, zoals:

De Swan Market kerstmarkt (9&10 december)

De Swan Market is een markt die wel vaker neerstrijkt in Utrecht, meestal op het Vredenburgplein en vaak op een zondag. Het tweede weekend van december zijn ze er maar liefst het hele weekend, op zowel 9 als 10 december van 11-17.30, maar dan op de Neude. Scoor hier je handgemaakte cadeautjes voor de kerst, of eet of drink wat bij een van de vele stalletjes met lekker eten. De Neude is makkelijk bereikbaar op loop afstand vanaf het station.

De Wintermarkt van Molen de Ster (9&10 december)

Wil je nu de drukte van de binnenstad ontvluchten en liever een wintermarkt net buiten de stad opzoeken? Dan is Molenerf de Ster de plek voor jou. Ook hier vindt op 9 en 10 december van 11-17 een wintermarkt plaats met 30 kraampjes gevuld met lokale producten voor de feestdagen of als cadeautje aan jezelf. Denk aan sieraden, kleine interieurdingetjes maar ook lekkernijen. Beide dagen staan er verschillende kraamhouders, dus je kunt ook gewoon lekker 2 dagen gaan als het bevalt 😉 Hier vind je meer info.

Kerstmarkt met lokale makers in het Noordse Park (16 december)

Een week later kun je je hart ophalen bij de lokale makers op Noordse Parklaan 4, een monumentaal pand gevuld met kleine lokale ondernemers, zoals Vintage Revival, Binnenzinnig, Tierelantijndjes en nog veel meer ondernemers. Van 12-17 staan zij voor je klaar en kun je neuzen tussen allerlei leuks van meubels tot kleine interieurdingetjes tot lekkers.

Twijnstraat kerstmarkt (17 december)

De dag erop wordt de Twijnstraat omgebouwd tot kerstmarkt. Alle ondernemers uit de Twijnstraat stallen hun waren uit en er is natuurlijk ook muziek en lekker eten. Sowieso een gezellige straat, dat kan met kerst alleen maar nóg gezelliger zijn! Meer info vind je op Facebook en Instagram.

Lichtjesroute Utrecht

Lichtjesroutes

Om de donkere dagen een beetje beter door te komen, zijn er ook een heel aantal lichtjesroutes die je kunt lopen in en om de stad. (Als je met je muis op de naam van het event staat, zie je dat je op een link kan klikken met meer info)

Utrecht Lumen (vrij te wandelen wanneer het donker is, maar er zijn ook guided tours)

Al jaren een hit, ik schreef er al eens over, maar nog altijd is hij te lopen: Trajectum Lumen. Een lichtjesroute langs allerlei prachtige panden in de binnenstad waar kunst-studenten hun werken op een creatieve (maar toch subtiele) manier projecteren. Echt een tip!

Kleur de Stad (8 december t/m 7 januari)

Door groot succes wordt ook dit jaar weer ‘Kleur de Stad’ georganiseerd. Kleurplaten van iconische gebouwen in de binnenstad konden de afgelopen maanden worden ingekleurd door bewoners van de stad en worden met licht geprojecteerd op deze zelfde gebouwen. Het begint net na Sinterklaas vanaf het moment dat het donker is en loopt door tot het einde van de kerstvakantie (van 8 december t/m 7 januari) . Echt een heel gezellige route om te lopen en zo wat kleur en licht in de stad te zien in deze donkere maand.

Lumineuze nachten bij Kasteel de Haar (7 december t/m 7 januari)

Iets verder uit de stad vind je Kasteel de Haar, waar vanaf 7 december – 7 januari de lumineuze nachten plaatsvinden. Het park van het kasteel verandert in een open lucht bioscoop, er zijn verlichte paden, indrukwekkende projecties en een spannend sprookje wat wordt verteld door een verteller. Je moet wel even tickets boeken, maar het klinkt fantastisch spannend. Een soort vossenjacht bij het kasteel.

Lichtjes kijken vanaf de Dom (Vanaf 16 december elke zaterdag

Deze winter kun je elke zaterdagavond vanaf 16 december de Dom beklimmen om de stad in licht gehuld te zien. Dat moet er bijzonder uit zien! In de kerstvakantie kan dit zelfs elke avond. Je moet hiervoor wel tickets boeken natuurlijk, kijk hier voor meer informatie.

I light U festival (5-28 januari)

Iets later deze winter, namelijk van 5-28 januari, vindt het ‘I light U’ festival plaats. 15 spectaculaire licht kunstwerken worden opgesteld in en rondom het stationsgebied van Utrecht. Waarom deze plek? Volgens mij is het de drukst bezochte plek in de stad door alle forenzen, dus zullen de kunstwerken daardoor ook lekker veel worden gezien. Lees hier meer over de kunstwerken en waar ze staan.

Overige winteractiviteiten

Naast kerstmarkten en lichtjeswandelingen is er natuurlijk ook nog allerlei anders leuks te doen in de stad, zoals schaatsen of events in musea.

Wintergloed bij Steck

De hele maand december is er bij tuincentrum Steck echt van alles te doen. Je kunt er schaatsen, ze hebben hun eigen kerstmarkt (pas op: je gaat er niet met lege handen naar huis), er zijn echt super veel workshops gepland, bijna teveel om op te noemen. Neem zeker even een kijkje in de agenda, want Steck is al zo’n ontzettend leuke plek en in december is het echt de place to be.

Winter station in het spoorwegmuseum

Ook het spoorwegmuseum gaat elke winter los met een speciaal festival. Van 23 december t/m 7 januari (de kerstvakantie dus) kun je genieten van lichtjes, decoraties en een super gezellige kerstsfeer terwijl je schaatst tussen de treinen. Het event is gratis, maar je moet wel even reserveren voor het museum zelf (let op: daarvoor betaal je dus wel entree).

Naast schaatsen is er ook een antieke caroussel, kun je marshmallows roosteren en zijn er live acts.

De mooiste kerststal van Nederland in het Catharijne Convent (14 december – 14 januari)

Vanaf 14 december komt de grootste en mooiste kerststal van Nederland weer naar Utrecht! Meer dan 600 kerststalfiguren worden er maar liefst opgebouwd, Napolitaanse museumstukken uit de 18e eeuw. Het leuke is, dat de kerststal wel ook echt Utrechts is, met een Dom en de winkel van Sinkel. De toegang is gratis, dus geen reden om even binnen te gaan kijken toch?

Heropening Centraal museum (16 december)

Even wat heel anders, minder winters, maar niet minder leuk: het centraal museum opent op 16 december feestelijk zijn deuren weer na een tijdje dicht te zijn geweest ivm verbouwing. Op 16 december vindt er een hele dag aan festiviteiten plaats, met o.a. workshops, lezingen, muziek en eten. Na 16 december is de vaste collectie dan ook weer te bezoeken op een nieuwe manier. Het Centraal museum is echt een van mijn favoriete musea in Utrecht, dus ik ben blij dat ze weer open gaan!

Gluren bij de buren – huiskamer editie (4 februari)

Het lijkt nog ver weg, maar februari is altijd zo’n saaie maand, dat het geen kwaad kan dit alvast in de agenda te zetten. Op 4 februari zullen er namelijk weer 150 woonkamers hun deuren open zetten voor muzikanten én bezoekers, tijdens ‘gluren bij de buren’. Altijd enorm gezellig en een leuke manier om nieuwe muziek te ontdekken.

Heb ik nog dingen gemist? Tip ze hieronder! Fijne winter allemaal.

Post a Comment