Trajectum Lumen

Hometown tourist Travel

Hometowntourist – Trajectum Lumen

Wist je dat Utrecht al jaren een artistieke lichtjeswandeling heeft? Deze tocht heet Trajectum Lumen en is een ontdekkingstocht door het centrum van Utrecht, waarin een heleboel gebouwen en plekken in een nieuw licht (ha!) worden gezet. Ik wandelde deze tocht en schreef voor jullie een verslag!

Trajectum Lumen

Trajectum Lumen is een wandeltocht door het centrum van Utrecht waarin je Utrecht opnieuw leert ontdekken. Op verschillende historische gebouwen is door middel van lichtkunst geprobeerd de geschiedenis van de stad te belichten. (je kunt hier zoveel goede woordgrappen op maken)

Vanaf het Vredenburg loop je langs een aantal projecten (inmiddels zijn het er al 15!) van nationale en internationale lichtkunstenaars. Ook de studenten van de HKU kregen de kans om hun talenten hierin te uiten. Deze wandeling bestaat al sinds 2010, maar hij krijgt steeds meer bekendheid. Hij stond ook al een tijdje op mijn to do list, maar nu had ik er eindelijk tijd voor!

Start trajectum lumen

Met of zonder gids

Zeven dagen per week, vanaf zonsondergang tot middernacht is de wandeling te bewandelen (eerder zie je de kunstwerken gewoon niet). Je kunt gewoon op eigen houtje met kaart de route lopen, bij elk punt staat er dan een uitleg wat er te zien is en welke kunstenaar het heeft gemaakt. De kaarten liggen bij het VVV kantoor en bij de start van de route, in het Apollo Hotel op het Vredenburg. Maar elke zaterdagavond vanaf het VVV kantoor kun je de route ook met behulp van een gids lopen! (Niet in Juni, Juli en Augustus ivm lange zomerdagen)

Deze tour moet je wel van tevoren reserveren en kost €10,-, maar dan leer je wel veel over de stad en de kunstwerken! Wij liepen de route gewoon zelf, wat ook heel leuk is omdat je dan je eigen tempo kan bepalen.

trajectum lumen kaart

Follow the signs

Wat me dus nog nooit was opgevallen, is dat er overal in de stad van deze leuke oranje pijltjes in de straten liggen. Deze geven de route van Trajectum Lumen aan, en soms ligt er ook een blauw lampje met een soort oog naast, als er echt iets te zien is op dat punt. Echt een soort speurtocht dus!

Route trajectum lumen

Op 15 punten op de route zijn dan vervolgens kunstwerken te bewonderen, van onopvallende lichtkunstwerken tot hele lichtshows op de Drift. We waren er echt verbaasd over dat we dit nog nooit eerder hadden gezien!

Let er wel op dat je van tevoren even op de site opzoekt welke kunstwerken defect zijn. Sommige (zoals de Neudeflat) zijn door verbouwingen niet altijd beschikbaar. Maar dat maakt de route niet minder leuk!

Trajectum Lumen artwork

Praktische info

Op de site van Trajectum Lumen vind je onder andere de route, info over de kunstwerken en het telefoonnummer om een route te reserveren. Ook heb je een app waarmee je de route kunt lopen! Deze kun je downloaden in de appstore.

Je kunt ook een gids boeken voor een groep als je bijvoorbeeld zelf een groep vrienden bij elkaar hebt verzameld om deze tour te lopen.

Ik vond het persoonlijk echt een aanrader. Ondanks dat ik al veel van de stad kende, ontdekte ik nieuwe plekken en super gave kunstwerken. Aan het einde van de route ploften we lekker neer voor een drankje bij Jozef. Een perfecte zaterdagavond dus!

Heb jij hem al gelopen?

Trajectum Lumen kunstwerk

 

Leave a Comment

Comments (1)