Recept – Pompoenrisotto met salie

Risotto is echt zo’n gerecht wat altijd lekker is, maar voor mijn gevoel zoveel werk om te maken. Maar het is het zo waard! Deze pompoenrisotto met salie voelt als comfortfood, maar met een culinair randje. En even serieus: zoveel werk is het nou ook weer niet. Enjoy!

Pompoenrisotto

Pompoenrisotto met salie

Dit recept van pompoenrisotto is een echte winnaar. De zoete smaak van de pompoen, het comfy gevoel van de risotto en de spannende toevoeging van salie, mm!

*jingle* wetenschappelijk feitje van de dag: salie is afgeleid van het Latijnse woord salvere, wat zalvend betekent. Vroeger werd salie gebruikt om zijn geneeskundige eigenschappen, het werkt antibacterieel. De Romeinen gebruikten salie vooral omdat vette gerechten dan beter verteerd konden worden. Het gerecht ‘pasta in een saliebotersausje’ is dan ook een klassieker, en ik snap nu de combinatie!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 300g risottorijst (ik gebruikte Arboriorijst)
 • 1L groentebouillon
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, geperst
 • een scheut witte wijn
 • 50g (room)boter
 • 400g pompoen in blokjes (dit is ongeveer een halve kleine pompoen, maar omdat ze niet altijd in het seizoen zijn, kun je ook diepvriesblokjes gebruiken!)
 • een bosje salie, gewassen
 • Parmezaanse kaas, ongeveer 50g
 • chilipeper
 • zout & peper, olijfolie
 • optioneel: 30-40g geitenkaas

bereiding

Bereiding pompoenrisottoVerwarm de oven voor op 200 graden. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en wat chilipeper. Wrijf de salieblaadjes tegen elkaar om de smaak vrij te krijgen en leg ze tussen de pompoen. Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen in 25-30 minuten gaar. Ondertussen kun je de risotto maken.

Fruit de ui aan in wat olijfolie. Voeg de knoflook toe en fruit even mee. Doe dan de risottorijst in de pan en bak even mee, totdat de korrels glazig gaan zien. Blus af met een scheut witte wijn en roer tot de wijn is verdampt/opgenomen. Voeg nu een soeplepel bouillon toe en blijf roeren. (hoe meer je roert, hoe lekkerder de risotto wordt!)

Blijf bouillon toevoegen en roeren totdat de risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Voeg de geitenkaas toe (optioneel) en roer door. Een klein blokje roomboter toevoegen kan ook. Haal dan de pompoen uit de oven en voeg de blokjes en salie toe aan de risotto. Voeg ook alvast de helft van de parmezaanse kaas toe. Laat even staan zodat de pompoenrisotto extra smeuig wordt.

Serveer met wat blaadjes salie en extra parmezaanse kaas. Smakelijk! Wat is jouw lievelingsrisotto?

Pompoenrisotto met salie

Post a Comment