duur-zaam

Sunshine goes green #2: Duur-zaam?

Vroeger dacht ik bij ‘duurzaam leven’ altijd aan de rijke yuppen van de Twijnstraat, met hun biologische Albert Heijn vol dure spullen. En ja, als je altijd je boodschappen bij de EKOplaza zal doen, dan ben je wel wat duurder uit dan gewoon bij de Jumbo. Maar duurzaam leven hoeft helemaal niet duur-zaam te zijn. Vandaag geef ik een aantal eerste tips!

Duurzaam is niet duurder

In mijn zoektocht naar groener leven dacht ik als eerste na over mijn budget. Want wat als ik alleen maar biologische producten ga kopen, en ik dan niet meer rondkom met mijn budget? Maar toen ik eenmaal ging letten op een aantal kleine dingen, kwam ik erachter dat het helemaal niet per se duurder hoeft, en het soms zelfs goedkoper kan zijn! Ik licht vandaag een aantal manieren uit die niet duurder zijn of waar je makkelijk een stap kunt maken naar een duurzamer leven.

Duurzaam uit eigen land

1.Groenten en fruit uit eigen land/ werelddeel

De makkelijkste babystap naar groener leven is om tijdens het boodschappen eens te letten op waar je groenten en fruit vandaan komen. Hoe dichter bij huis, hoe minder de producten gereisd hebben, wat dus beter is voor het milieu. Ook zal je zien dat de Nederlandse producten van eigen bodem meer smaak hebben dan de geïmporteerde, omdat deze groenten en fruit blijkbaar nu in het seizoen zijn (zie punt 2). Ik snap dat we in ons koude kikkerlandje niet alles kunnen groeien, dus de gemiddelde avocado vind je niet van eigen bodem. Maar ook bij de aanschaf daarvan kun je erop letten dat het product niet van de andere kant van de wereld komt. Minder reizen = meer duurzaam!

Het kan zijn dat de producten goedkoper zijn doordat ze minder afstand hebben afgelegd. Win-win dus!

Koken uit het seizoen

2.Groenten en fruit uit het seizoen

Dit punt sluit nauw aan bij het punt hierboven. Groenten en fruit uit het seizoen eten is zo veel minder belastend voor onze aardbol. Als we in kassen gaan forceren dat er aardbeien blijven groeien (die dan overigens veel minder smaak hebben omdat ze liever niet willen groeien op dat moment), dan raakt de grond uiteindelijk uitgeput. En waarom willen we eigenlijk verse aardbeien bij dat kersttoetje? Granaatappels, die op dat moment in het seizoen zijn, geven net zo’n mooie kleur en frisse smaak.

Dit punt is ook heel vriendelijk voor je portemonnee: producten die nu in het seizoen zijn, zijn vaak veel goedkoper dan de producten die geforceerd gegroeid zijn. Je bent dus sowieso goedkoper uit met de seizoensgroenten!

Ik zal hier later nog een hele blogpost aan wijden, om wat meer uitleg te geven over welk groenten en fruit wanneer in het seizoen zijn. Lijkt me wel handig!

Overigens is het best mogelijk om groenten en fruit buiten het seizoen te eten als je dat wilt. Daarvoor hebben ze de diepvries uitgevonden. Dit is zelfs een heel gezond alternatief, want ingevroren groenten zitten nog steeds vol met vitaminen. Neem nu bijvoorbeeld een sperzieboon. Die liggen op het moment van schrijven voor bodemprijzen vers in de schappen, dus vers zijn ze goed te verkrijgen. En inderdaad, als je op zoek gaat naar het seizoen van de Nederlandse sperzieboon, dan vind je dat de sperziebonen van juli tot en met september te koop zijn. Tijdens die overvloedige oogsttijd worden ze ook in de diepvries opgeslagen. Smaakvolle en betaalbare sperziebonen dus, die je vervolgens in december uit het vriesvak kunt halen. Lijkt me een goed alternatief voor die kassen!

3.Biologische en natuurlijke producten uit het dagelijks leven die niet duurder zijn

In mijn eerste zoektocht naar biologische producten in de supermarkt die niet duurder zijn, kwam ik een aantal makkelijke vervangers tegen. Dit is wel een beetje huisvrouwentalk hoor, haha, maar iedereen heeft deze producten nodig in het dagelijks leven, dus vandaar dat ik er even over vertel. Overigens probeer ik dus niet mijn hele leven in één keer groen te maken, maar steeds als er iets op is, te kijken wat ik kan verbeteren.

Natuurlijk schoonmaakmiddel

Ik was op zoek naar natuurlijke schoonmaakmiddelen, omdat mijn schoonmaakspul op was. Nu ben ik toevallig gedwongen om met natuurlijke schoonmaakmiddelen schoon te maken, omdat ik natuursteen en marmer in de badkamer heb. Een gewone allesreiniger is hiervoor veel te agressief. Omdat er vorige maand een method pop-up shop op Utrecht Centraal was, ging ik hier eens langs om informatie in te winnen.

Natuurlijk schoonmaakmiddelMethod is een merk wat schoonmaakmiddelen verkoopt met een duurzaam plan. Ik kan je aanraden eens op deze site te kijken, het is echt een tof verhaal! Mooi design en producten van natuurlijke oorsprong. Maar helaas voor mijn natuursteen zaten hier nog teveel aniogene oppervlakte stoffen in (bleekmiddelen, overigens wel chloorvrij!). En wat bleek (haha..): ongeveer het goedkoopste schoonmaakmiddel uit de supermarkt – groene zeep, die oldschool al jaren gebruikt wordt – is een natuurlijke zeep zonder bleekmiddelen! Ka-ching! Weer wat geld gespaard en ruimte in de kast, want je kan het gewoon gebruiken net als allesreiniger. Maar dan is het veel milieuvriendelijker! Jammer, want ik vind het design van Method wel mooi 😉

Ecologisch toiletpapier

Oké, nog 1 tip dan in de huisvrouwencategorie, omdat ik zo blij was dat ik er tegenaan liep én omdat het heel belangrijk is! Naast schoonmaakmiddel was ook mijn toiletpapier op, en wilde ik eens kijken of ik ecologisch geproduceerd toiletpapier kon kopen. Dit is toiletpapier van gerecycled papier, er hoeven dus geen nieuwe bomen worden gekapt. Het wordt overigens ook gebleekt met chloorvrij bleekmiddel. Wist je dat er in Nederland 22.000 kilometer wc-papier per dag door de wc wordt gespoeld? En dat het normale wc-papier vol met chemicaliën zit?

In mijn zoektocht naar duurzamer toiletpapier bleek opnieuw dat dit helemaal niet duurder was! Waar ik normaal 10 rollen ‘lekker zacht’ kocht voor 2,89 bij de Jumbo, is hun ecologisch toiletpapier 2,39 voor 8 rollen. Dus 10 rollen voor 28,9 cent per rol of 8 rollen voor 30 cent per rol. Nou, die ene cent per rol mogen ze hebben! Ik ga aan het ecologisch toiletpapier!

Als je nog een interessant filmpje wil zien over hoe je ook je handen kunt drogen met minder papier, kijk dan eens het volgende korte TEDx filmpje:

Zo, ik hoop dat ik jullie met deze tips heb laten zien dat een beginnetje maken aan een groener leven tot nu toe helemaal geen extra geld heeft gekost en me misschien wel wat heeft bespaard. Zoals ik al zei zal ik binnenkort extra aandacht besteden aan groenten en fruit uit het seizoen, ik ben bezig met een mooie printable voor seizoensgroenten. So stay tuned!

Heb jij nog meer tips voor groener leven die niet duurder zijn? Laat het me weten in een comment!

Comments: 6

Post a Comment