Dinner Food Soep Vegan Vegetarisch

Recept – Vegetarische Soto Ajam

Soto is soep uit de Indonesische keuken. En Ajam betekent kip. Soto Ajam is dus Indonesische kippensoep! Maar waar wij kippensoep als een heldere bouillon met wat groenten en kip zien, is dit voor Indonesiërs een ware maaltijdsoep. Het is heerlijk, maar ‘kan het ook vegetarisch?’ dacht ik. En ja, hier is het recept voor vegetarische Soto Ajam.

Vegetarische Soto Ajam

Vegetarische Soto Ajam of Soto Ayam

Soto Ajam/Ayam kent verschillende spellingen en nog veel meer verschillende recepten. Ik wil daarom ook niet beweren dat ik met dit recept dé klassieke Soto Ajam maak. Maar vorig jaar gaf ik Le BF een Indonesische kookworkshop cadeau en daar leerden we een heerlijk recept van deze soep! Het is super makkelijk: eigenlijk voeg je als basis ingrediënten (vegetarische) kip toe, wat aardappel, rijst, boontjes en verder alles wat je lekker vindt. Ik zal een aantal optionele ingrediënten noemen en de basis ingrediënten die de soep zo specifiek maakt.

Ingrediënten voor 3-4 personen

Voor de soep (dit zijn de basis ingrediënten die je wel echt nodig hebt)

 • Vegetarische kipstuckjes, 1 bak
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 1 ui, fijngesneden
 • 1 cm gember, fijngesneden
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 stengel citroengras, een klein beetje ingesneden (dan komt de smaak vrij)
 • 4 (Indonesische) laurierblaadjes
 • 3 limoenblaadjes of een scheutje limoensap
 • zout, peper, ketjap manis
 • 1,5 liter groente bouillon

Garnering: (dit is het optionele gedeelte: voeg toe wat jij lekker vindt!)

 • 1 ei per persoon (als je deze weg laat, is het een vegan gerecht)
 • handje taugé, geblancheerd in kokend water
 • 100 gram spitskool, geblancheerd in kokend water
 • rijst of mihoen (Deze zou ik sowieso wel toevoegen)
 • 2 gekookte aardappels in kleine blokjes
 • gefrituurde uitjes
 • sperziebonen
 • komkommer in plakjes
 • Verse peterselie
 • Kroepoek (altijd! Al is het maar om te snacken tijdens het koken ;))

Bereiding

Fruit de ui en knoflook in een soeppan in wat olie. Voeg de gember toe en bak kort mee. Voeg dan de bouillon toe en de stengel citroengras, de kurkuma, de limoenblaadjes/limoensap en de laurierblaadjes. Breng de bouillon aan de kook en laat even doorkoken (ongeveer 15 minuten). *

Bereid intussen de rest van de ingrediënten: kook de aardappels gaar, de eieren, de sperziebonen en de rijst of mihoen. De spitskool en taugé hoef je alleen maar kort te blancheren, dan blijft het lekker knapperig. Je kunt nu alle ingrediënten in verschillende bakjes opdienen, zodat iedereen kan opscheppen wat hij of zij lekker vindt, of alles al bij elkaar voegen in de keuken. Ik vind alles op tafel persoonlijk heel gezellig, een beetje knutselen aan tafel net als bij vietnamese springrolls. Wij gebruiken soms zo’n ouderwetse rechaud (warmhoudplaat) om de warme ingrediënten warm te houden.

Als alles gaar is, doe dan nog even kort de kipstuckjes bij de bouillon. Laat 2 minuten doorkoken. Haal dan de laurier en limoen-blaadjes eruit en ook de stengel citroengras.

Serveer de soep met de garnering, bestrooi met wat gefrituurde uitjes en breng op smaak met ketjap. MMM! Welke ingrediënten vind jij lekker in vegetarische Soto Ajam?

* voor de vleesliefhebbers: je kunt natuurlijk ook gewone kip toevoegen, deze moet je dan al vanaf het begin meekoken in de bouillon, zodat je hem daarna uit elkaar kunt trekken met twee vorken. Laat hem op zijn minst een kwartier koken.

Ingredienten vegetarische soto ajam
Deze is nog gemaakt met ‘echte’ kip
Vegetarische Soto Ajam
Hier zie je de kipstuckjes. En eerlijk? Ik vind de vega variant VEEL lekkerder!

Leave a Comment

Comments (6)

  1. Hoi Emma,
   Dat kan kloppen, ik gebruikte zelf geen santen in dit recept. Maar als je dat lekker vindt, dan kan je dat natuurlijk gewoon toevoegen aan het geheel!

  1. Wat een goed idee! Ik woon nu tijdelijk in Australië en daar zijn kipstuckjes nogal zeldzaam. Ik ga er eens oesterzwammen in proberen, bedankt voor de tip!