Doe mee met de Nationale week zonder vlees!

Vanaf maandag is het zover: de eerste Nationale week zonder vlees! Zoals jullie wel weten eet ik al vrijwel voor 90% vegetarisch, maar ik help graag mee de wereld een beetje beter te maken en daarom wil ik jullie vandaag iets vertellen over vegetarisch eten. Ik vertel wat het effect is van een week geen vlees eten en help je met een boel lekkere recepten!

De nationale week zonder vlees

De onderzoeken zijn er duidelijk over: vlees eten is niet meer normaal. Meer dan 45% van de Nederlanders is het er over eens dat elke dag vlees eten helemaal niet hoeft. En wist je dat… 67% van de Nederlanders zichzelf al flexitarier noemt? Helaas is flexitarier zijn heel gemakkelijk: je bent het al als je slechts 1 dag per week geen vlees eet. En dat terwijl ik juist denk dat we maximaal 1 dag per week wel vlees zouden moeten eten. Er is dus werk aan de winkel. Want het interessante is, dat ondanks dat we met zijn allen bewuster lijken te denken over vlees, de vleesconsumptie in Nederland nog steeds groeit! En daarmee eten we meer dan 40% teveel vlees als je kijkt naar de aanbevolen hoeveelheid.

Hoe niet-duurzaam is vlees eigenlijk?

Afgelopen weekend stond er een interessante discussie in de Volkskrant, over duurzaam eten. Want ondanks dat we dat misschien denken, is niet al het vlees niet-duurzaam. Wat denk je bijvoorbeeld van melkkoeien die uitgemolken zijn? Wat gebeurt daarmee? Als we wel melk drinken (omdat we geen vegan zijn), maar de koeien zijn uitgemolken, dan worden de koeien eigenlijk onbruikbaar. Maar daar is een oplossing voor: wist je dat uitgemolken melkkoeien worden gebruikt om rundergehakt van te maken? Hetzelfde geldt voor leg-kippen, kippen die worden gehouden om hun eieren. Als die klaar zijn met eieren geven, worden ze verwerkt tot kippenvlees en kippengehakt. Niet het stukje kipdijfilet wat van een vleeskip komt, maar wel de stukken kip die je niet ziet, zoals in een burger of in gehakt. Het is dus eigenlijk helemaal niet zo slecht dat als we wel melk en eieren consumeren, om dan ook te helpen van het vlees af te komen. Dan hoeft dat in ieder geval niet ‘weg’.

Natuurlijk zul je zeggen ‘wordt dan vegan’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Persoonlijk vind ik het heel lastig om mijn voedingspatroon aan te vullen met allerlei supplementen waarvan je ook niet weet wat er in zit. Ook vind ik zelf kaas en eieren bij een gezond voedingspatroon horen. Ik kook regelmatig vegan, maar zou nooit helemaal vegan kunnen worden. Althans, dat denk ik nu. Vraag me er over een tijdje nog eens naar! 🙂 Ik bewonder vegans overigens wel heel erg. Want zij kunnen het wel…

Nationale week zonder vlees

Foto credit: brochure Nationale Week zonder Vlees

Minder vlees eten dus

Ja, we gaan minder vlees eten. Persoonlijk eet ik nu 90% vegetarisch, ik denk dat ik 1 keer per 2 weken iets met vlees of vis eet, en probeer dat dan wel op een duurzame manier te doen door te kijken naar keurmerken bijvoorbeeld. Ook krijg ik mijn boyfriend nog niet helemaal mee, alhoewel hij het prima vindt om doordeweeks steeds vegetarisch te eten. Want het is zo lekker en zo makkelijk! Ik kook overigens weinig met vleesvervangers, want ik wil uit dat patroon van ‘welk vlees gaan we vanavond koken’. Met vleesvervangers kun je daar gemakkelijker aan vasthouden, en dat hoeft dus helemaal niet. De enige uitzondering maak ik voor de kipstuckjes, maar die zijn ook gewoon heel erg lekker. Daar creeer ik met liefde een nieuw recept omheen 😉

Maar hoe dan?

De Nationale week van het vlees is in het leven geroepen om samen te proberen minder vlees te eten. Wist je dat je met een week geen vlees eten, water uitspaart voor 70 douchebeurten? En energie voor een rit van 114 kilometer? En dat je het leven van 1 vrije uitloop kip bespaard door een week geen vlees te eten? Oprichtster Isabel Boerdam van de Hippe Vegetarier kreeg dan ook het idee voor de nationale week zonder vlees. En hoe cool dat het nu landelijk heel groot aan het worden is? Allerlei supermarkten doen al mee, tankstations die vleesvervangende snacks gaan aanbieden, supermarkten die aanbiedingen doen op niet-vleesproducten. Ik ben heel erg voor dit soort initiatieven, niet omdat we dan 1 week minder vlees eten, maar omdat we met z’n allen tegelijk bewuster worden van de mogelijkheden. En je zult zien dat het daarna ook heel makkelijk wordt om vaker geen vlees te koken! Als je maar weet wat je moet koken.

een week zonder vlees in recepten

En daarom maak ik graag voor jullie een weekmenu met makkelijke snelle recepten voor doordeweeks en iets uitgebreidere recepten voor het weekend. Smakelijk alvast!

Maandag: Orzopasta met spinazie en champignons

We beginnen de week met een heerlijk makkelijk en snel pastagerecht met spinazie, champignons en orzopasta. Orzopasta is pasta in de vorm van rijst en heeft een super lekkere bite! Bij de meeste supermarkten is dit al te verkrijgen, zoals bij de jumbo. Mocht je het niet kunnen vinden, dan zou het ook lekker zijn met risottorijst, maar dit is wel iets meer werk.

Orzopasta

Dinsdag: Wortelgembersoep

Op dinsdag koken we een lekkere maaltijdsoep met wortel en gember. What can I say: maaltijdsoep is altijd goed!

Wortelgembersoep

Woensdag: Pasta met zelfgemaakte pesto

We gaan weer terug naar Italiaanse sferen met deze pasta met zelfgemaakte pesto. Met dit recept scoor je altijd en het is makkelijk en snel! Laat voor de vegetarische versie overigens wel de ansjovisjes weg uit het recept 🙂

Trapani Rigatoni

Donderdag: Zoete aardappel plaattaart

Mocht je nog spinazie over hebben van maandag, dan kun je die mooi gebruiken in deze zoete aardappel plaattaart. Makkelijk en super lekker! Een soort pizza, maar dan gezond. Yum..

plaattaart met zoete aardappel

Vrijdag: Boerenkooltortilla

Je komt thuis uit je werk en het is weekeeeeend! Dit wil je natuurlijk vieren met een lekker gerecht en wellicht wil je alvast een bodempje leggen voor vanavond. Ga dan voor deze boerenkooltortilla, een soort kruising tussen tortilla de patatas uit Spanje en de Nederlandse boerenkool meets aardappel gerechten.

Boerenkooltortilla

 

Zaterdag: Vegetarische Spaghetti bolognese

Op zaterdag heb je altijd iets meer tijd om te koken. Dan kun je mooi gaan voor dit super lekkere vegetarische spaghetti bolognese gerecht! Doordat de linzen iets langer moeten koken, is het meer geschikt voor een weekenddag, alhoewel wij dit ook wel eens koken in batches en dan er 3 keer van eten, haha! Zo lekker is het

Zondag: restjesdag

Het is zondag, de Smondayblues is alweer bijna gearriveerd en je hebt nog zoveel restjes eten over, dat het heerlijk is om even niks te koken. Mocht je geen restjes eten hebben, maar wel restjes ingredienten? Gooi dan alles op een pizzabodem en maak er een plaattaart van! Zo zijn de recepten voor mijn plaattaarten vaak ontstaan, haha!

Andere opties

Natuurlijk is dit maar een greep uit de enorme collectie vegetarische gerechten op mijn blog. Lust je iets niet, of wil je liever iets anders? Browse dan gerust door mijn receptenindex voor iets lekkers! Of kijk op de Hippe Vegetarier, zij heeft ook voldoende leuke inspiratie. Zo ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd naar deze Midden-Oosterse stamppot met falafel..

Geen zin om te koken?

Dan is er goed nieuws: voor de niet-kokers onder ons is het tegelijkertijd Vegetarische Restaurantweek! Kijk op de website van de vegetarische restaurantweek voor welke restaurants er mee doen bij jou in de buurt. In Utrecht zijn dat bijvoorbeeld de FEBO (!! die voor deze week de VEBO heet), de Bagels&Beans, Badhu, T oude Pothuis en Juuls Hummus.

Doe mee met de nationale week zonder vlees

Wil je meedoen en nog meer informatie over de Nationale week zonder vlees? Kijk dan eens op hun website en schrijf je in! Dan krijg je meteen een informatiefolder en nog meer tips voor recepten. Andere media zijn er trouwens ook al volop over aan het schrijven, zo schreef ook de Volkskrant een lijst met 7 recepttips, voor als je nog meer inspiratie wil. Doe jij al mee? Wat is jouw lievelings vegetarische recept en waar haal jij je inspiratie vandaan?

Post a Comment