bakingsoda

Sunshine goes green #11: Wat te doen met Bakingsoda?

Foto van Pexels.com

Groener leven nummer 11 alweer! In deze editie neem ik jullie mee op mijn ontdekkingstocht met bakingsoda, ook wel baksoda genoemd. Wist je dat je dit dus niet alleen bij het bakken kan gebruiken, maar dat het ook ontzettend goed en goedkoop schoonmaakmiddel is? Én een ingrediënt voor veel cosmetica? Gekke combinatie he? Lees gauw verder, ik leg het uit!

Bakingsoda

Bakingsoda heet ook wel natriumbicarbonaat of baksoda of zuiveringszout. Dit is wat anders dan schoonmaaksoda uit de supermarkt, want dit is namelijk natriumcarbonaat. Het verschil zit hem in de scheikundige structuur en daardoor ook in de functie:

bakingsoda

Beide zijn een scheikundig ‘zout’, en als je deze oplost in water, is het een base (denk terug aan de zuren/basen!). De werking van bakingsoda en gewone soda zijn dus voor beiden het neutraliseren van zure stoffen. Maar schoonmaaksoda, natriumcarbonaat, werkt twee keer zo sterk als natriumbicarbonaat! En waar ‘gewone’ soda, ook wel schoonmaaksoda, alleen voor schoonmaken gebruikt mag worden (!!), heeft bakingsoda of baksoda door de mildere werking ook veel meer functies, en het is dan ook een multi-inzetbaar product. Vandaag licht ik er graag een aantal uit, zodat jullie ook kunnen ontdekken hoe dit groene (schoonmaak) middel werkt!

Baksoda in de keuken

Bakingsoda zie je regelmatig voorbijkomen in recepten, het wordt dan ook gebruikt als rijsmiddel in brood en gebak. Let op: het is niet precies hetzelfde als bakpoeder! Bakpoeder is namelijk bakingsoda + een zuur, waardoor de bakingsoda direct gaat werken. Bakingsoda in zijn pure vorm heeft namelijk nog iets zuurs nodig om te gaan werken (zoals citroen of karnemelk), en dit moet je vaak in recepten nog toevoegen. Als je bakingsoda vervangt door bakpoeder, moet het zuurtje dus ook uit het recept!

Soms wordt het ook samen gebruikt, dan werkt het extra sterk.

Baksoda

Baksoda als schoonmaakmiddel

Maar naast gebruiken als rijsmiddel in eten, kun je er ook mee schoonmaken. Ik licht hier twee functies uit van baksoda: afvoerontstopper en douchekop-ontkalker.

afvoerontstopper

Super vervelend als je afvoer verstopt zit, maar helaas is chemische afvalontstopper zo ongeveer het meest milieuvervuilende goedje wat je in de keuken kan hebben. Maar wist je dat bakingsoda net zo sterk werkt? Als je baksoda en een zuur (zoals azijn) samen gooit, komt er een sterke chemische reactie, die het zuur neutraliseert. Het gevolg van deze reactie is de productie van CO2 en water, en dit neemt veel vuil met zich mee.

Strooi 1 kopje bakingsoda in het afvoerputje (dat is even mikken). Giet er dan 1 kopje witte (schoonmaak) azijn op. Dat gaat heel hard bruisen en schuimen, kijk hierbij uit voor je handen en gezicht (schoonmaak handschoenen zijn geen overbodige luxe). Zet ook een raampje open om de dampen weg te kunnen laten.

Giet er na een uur ongeveer 1 liter kokend water overheen en spoel na met schoon water. En schoon is je afvoer!

Baksoda om je douchekop te ontkalken

Afhankelijk van waar je in Nederland woont, loopt je douchekop langzaam vol met kalk. Dan gaan de gaatjes dicht zitten en loopt je water ineens minder hard uit de douchekop! Nou ja, ineens.. dit gaat vrij langzaam waardoor je het bijna niet doorhebt 😉

Wil je nu af en toe eens de douchekop ontkalken?

Schroef de douchekop los en leg hem in een bakje (rvs, glas of porselein – geen emaille, die kan niet tegen azijn).

Vul het bakje met 1 deel bakingsoda en 4 delen azijn. Dit gaat weer heel hard schuimen, dus pas even op met je handen en gezicht. Laat dit 1-2 uur inwerken en spoel goed af met schoon water. En schoon is je douchekop weer!

bakingsoda in deodorant

Baksoda als ingrediënt in cosmetica

Maar naast voor bakken en schoonmaken, kun je bakingsoda ook in je beautyproducten gebruiken. Herinner je je nog mijn vorige blog, waarin ik uitleg gaf over natuurlijke deodorant? Dat wordt dus gemaakt met onder andere bakingsoda!

DIY deodorant

Wil je nu zelf eens natuurlijke deodorant maken? Hier het recept:

  • 4 eetlepels kokosolie
  • 3 eetlepels bakingsoda
  • evt. etherische olie om er een geurtje aan te geven

Smelt de kokosolie en meng de bakingsoda er doorheen. Doe de deo in een afsluitbaar bakje/blikje, zoals bijvoorbeeld zo’n leuk blikje van Welovetheplanet (als die op is) en zet een paar uur in de koelkast om het weer hard te maken. En klaar is je deo! Als je er een geurtje aan wil geven kun je er 6 druppels etherische olie bij doen. Simpel he?

DIY gezichtsscrub

Meng 3 delen bakingsoda met 1 deel water. Scrub hiermee je gezicht in draaiende bewegingen en spoel af met lauwwarm water.

Waar koop ik bakingsoda?

Let bij het kopen van soda op dat je bakingsoda of baksoda koopt, en geen schoonmaaksoda! Behalve als je alleen wil schoonmaken natuurlijk..

Een potje bakingsoda is niet duur, maar sommige winkels verkopen het wel voor veel geld. Zo is het bij de Tuinen heel duur, maar het is bijvoorbeeld ook te koop bij de Dille&Kamille (200g, €3,50), of bij SodaSoda (250g voor €4,50 of 700g voor €9,-), waar ik al eerder iets over schreef. Of koop gewoon bij de AH/Jumbo die van Arm&Hammer (minder fancy verpakking, wel goedkoper: 450g voor €1,70!)

De bakingsoda van SodaSoda heb ik gekregen als onderdeel van een samenwerking. Ik heb verder geen vergoeding gekregen voor het schrijven van deze blog, want ik was zelf vooral benieuwd wat ik er allemaal mee kon! Wil je mijn privacy statement lezen? Lees dan mijn disclaimer pagina.

Comments: 5

Post a Comment