groene voornemens

Eindejaarslijstjes – wat kwam er terecht van mijn groene voornemens?

Op de valreep nog wat mijmeringen in 2020. Ik weet nog, aan het einde van 2019, dat ik schreef over mijn twijfels om wel of geen groene voornemens te nemen. Ik twijfelde, want ik heb af en toe last van eco-anxiety, en voornemens kunnen ook zo limiterend zijn. Little did I know… 2020 liep anders en we zaten ineens bijna het hele jaar aan huis gekluisterd. Wat kwam er nu nog terecht van mijn groene voornemens? Ik blik terug. Spoiler: niet al te veel, maar ik geef wel veel andere groene tips!

Wat waren mijn groene voornemens?

Ik schreef voor 2020 vijf groene voornemens, dat leek me een mooi behapbaar getal:

 1. Overstappen naar een groene bank
 2. Leren composteren in mijn nieuwe huis
 3. Duurzame gewoontes vinden voor ongesteld zijn
 4. Vrede maken met weekboodschappen en zero-waste winkels in Utrecht vinden
 5. Meer positief nieuws lezen

Dit ging er goed

“Iets doen met ons groen afval” (Vervanging van punt 2)

Well, leren composteren is me nog niet gelukt, want we hebben in mijn nieuwe huis een mini balkonnetje, en die wil ik niet opofferen voor een composthoop. MAAR. Ik heb ons wel vrijwel direct aangemeld voor een bruine gft bak (zo’n kleine) en die past precies op het balkon in de opslagbak/bank die we hebben. Top! Geen stinkende prullenbakken meer want geen etensresten (en ook geen muizen-gevaar, hallo oud Utrechts huis) en vooral: geen bijdrage aan methaanvorming op de afvalhoop. Want gft in het gewone afval draagt dus bij aan de broeikasgas-uitstoot. Ik vond voor in de keuken zo’n burgerlijk klein afvalbakje van Brabantia en om die gft bak niet helemaal smerig te maken stop ik er composteerbare afvalzakjes in. En zo is het eigenlijk prima te doen! Geen smerige groenbak, alles netjes in zakjes en de zakjes zijn bio-afbreekbaar. Kind kan de was doen. Scheid jij al groen afval?

Duurzaam ongesteld zijn

Yes! Na twee jaar producten zoeken, testen en een mening vormen is het dan eindelijk zo ver: ik heb een duurzame maandelijkse routine waar ik blij/comfortabel mee ben en het is een stuk duurzamer dan voorheen. Ik ben zelfs zover om er een blog over te schrijven, dus die komt snel in het nieuwe jaar.

Tipje van de sluier: nee nog steeds geen cup, wel period panties en ander geschut.

Vrede maken met weekboodschappen

Well, hello pandemie… Werden wij even gedwongen om meteen weer weekboodschappen te doen bij thuiskomst in Nederland. Ik moet zeggen dat ik er nog steeds geen vrede mee heb gemaakt, zeker niet nu we alleen boodschappen moeten doen en ik niet zoveel mag tillen. Misschien moet ik zo’n oma roltrolley nemen hehe. Ik zag er Marlous al mee en zo’n slecht idee is het eigenlijk niet. Maargoed, weekboodschappen it is dus (ok vaak 2x per week), en ondanks dat het nog steeds best veel moeite kost om alles bij elkaar te verzinnen, is het wel super fijn en scheelt het bezoekjes aan mensenmassa’s. Ik ga deze erin houden!

Overigens heb ik nog niet alle zero waste winkels in Utrecht gevonden of bezocht. Er werd wel een zero waste wandeling georganiseerd, maar dit jaar leek me niet het beste jaar om daar aan mee te doen (in een groep). Hopelijk kan ik daar komend jaar weer meer mee bezig gaan!

groene voornemens weekboodschappen

En dit ging er minder goed

Meer positief nieuws lezen

HAHAHA. Corona.

Eigenlijk wilde ik het bij die twee woorden laten want dat zegt genoeg, maar laat ik dan toch nog maar wat meer neerkalken. Pfft. Miss Rona gooide wel roet in het eten zeg. Maandenlang checkte ik elke dag / uur / minuut het nieuws en dat was zo niet goed voor mijn stresslevels. Na een tijdje lukte het me om van de verslaving af te komen (want dat is het echt) en inmiddels vergeet ik het gelukkig bijna, oke tot de nieuwe lockdown dan. Toen voelde het weer even net als in maart/april. Maar dit jaar maakte wel duidelijk welk effect nieuws op me heeft en dat ik voor dit punt wil blijven vechten. Ik ruimde verder mijn Instagram op en mutete wat mensen op Facebook die teveel complot-theorieen liketen. Zorgt dit ervoor dat ik een eenzijdig wereldbeeld krijg? Misschien. Maar op dit moment is er wel genoeg stress in mijn leven en focus ik het liefste op positieve dingen 🙂

Hoe pakken jullie dit aan?

Overstappen naar een groene bank

Tja, ik ben gewoon schuldig: dit heb ik niet gedaan. Was terug emigreren zo’n ideale situatie om dit te doen? Dat dacht ik! Maar het niet hebben van een huis de eerste 4 maanden zorgt er ook voor dat je niet echt een vast adres hebt. Ook hadden we aardig wat andere regeldingen aan ons hoofd. Maar geen excuses: ik heb het gewoon niet gedaan haha. Wat ik wel deed: overstappen naar een groene zorgverzekering! Ik zat al eeuwen bij UMC zorgverzekering, uit luiheid en omdat ik collectiviteitskorting krijg in het ziekenhuis. Maar die korting is echt niet meer om over naar huis te schrijven en weegt voor mij niet meer op tegen het feit dat VGZ (dat is de moedertak van UMC zorgverzekering) niet groen investeert. Ditzo it is!

Overigens dacht iemand in de reacties op mijn vorige blog dat ik een groene bank ging kopen, om op te zitten, maar nee. Dit was een geld-bank! De muur in mijn woonkamer is overigens wel groen 😉

Mijn groene tips en ontdekkingen van 2020

Naast deze voornemens deed ik nog een aantal ontdekkingen en die tip ik jullie graag:

1. Ik vergroende mijn badkamerritueel: ik vond nieuwe natuurlijke deo zonder baking soda, stapte over op een conditionerbar (en dus niet meer in een fles), kocht sowieso veel meer vaste zeep: douchegel-zeep, scrubzeep en scheerzeep. Mega fijn. Ook vond ik eindelijk een fijne natuurlijke gezichtscreme, daarover wil ik later ook nog wat meer delen. De meeste van deze producten kocht ik overigens bij mijn nieuwe groene webshop ontdekking van 2020: Miisha! Misha zit in Amsterdam en bezorgt met de fietskoerier, hoera!

2. Ik ontdekte dit jaar ‘Savara Intimates’, een duurzaam lingerie merk wat in Nederland prachtige lingerie produceert van reststoffen. Ik heb inmiddels al 2 bralettes en ze zitten ontzettend fijn, ik wil ze nooit meer uit doen haha. Echt een aanrader!

Overigens ging ook echt niet alles van een groenen dakje dit jaar hoor.. Zo verhuisden wij natuurlijk en hadden we nieuwe meubels nodig en door corona lukte dat niet altijd in-store of tweedehands. Zie daar: vuilniszakken vol verpakkingsmateriaal en mijn duurzame hart gepijnigd. Ook bestelde ik meer online dan voorheen, maar yet again, miss Rona..

Tot slot: wat zijn mijn plannen voor 2021?

Heb ik dan nu weer nieuwe groene voornemens voor het komende jaar? Eigenlijk nog niet! Ik ga door met waar ik mee bezig ben: kleine stapjes vergroenen in mijn leven en jullie hiervan op de hoogte brengen. Wellicht proberen om reizen (als het weer kan) groener te plannen. En op mijn werk ben ik in een groene commissie gegaan, om ook het werken in een laboratorium te vergroenen, waar mogelijk. Ik hou jullie gewoon weer op de hoogte 🙂

Welke groene stappen/fails heb jij dit jaar gemaakt?

Comments: 2

 • reply
  januari 2, 2021

  Nou toch nog goed bezig geweest! Ik wil in 2021 ook wat meer gaan verdiepen in groener leven. Vorig jaar ben ik bewust minder vlees gaan eten (ik at al heel weinig vlees, maar niet bewust). Ik probeer nu 1x per week een gerecht te maken met vlees (daar eet ik dan wel 2x van).

  En op de valreep nog overgestapt naar een groene energieleverancier 🙂 Een groene bank is eigenlijk ook wel een goede, maar weet niet of ik dat aandurf… Misschien in de toekomst!

  En dat GFT bakje is wel een goeie, ik moet zeggen dat ik behalve papier echt geen afval scheid. Erg misschien, maar ik vind het zo’n gedoe. Heb ook zo’n klein huisje en wij doen alles met ondergrondse containers. Sinds ik vorig jaar een plastic container ontdekte (verder van huis) probeer ik nog wel eens plastic daarheen te brengen. Maar eigenlijk niet vaak genoeg… daar ga ik me eens in verdiepen 🙂

 • reply

  Tea

  januari 4, 2021

  Goed bezig toch?!

  Mijn fail was dat ik overging naar online boodschappen doen en opeens heel veel extra plastic had. Opgelost door weer een abonnement op de oddbox – die ‘misvormde’ groente en fruit plastic vrij lever. Het nadeel is wel dat je elke keer een verrassing krijgt.

Post a Comment