vegan korean fried chicken

Recept – vegan Korean Fried “chicken”

Niet alleen in de restaurantkeuze in Utrecht, maar ook op mijn blog is de Koreaanse keuken niet heel aanwezig. In Melbourne waren er veel Koreaanse restaurants, maar daar pronkte vooral de Korean Fried Chicken en ander vlees op het menu. Mijn vooroordeel was dan ook dat de Koreaanse keuken ongeschikt was voor vegans en vegetariers. Maar niets is minder waar. Ik ging op een vegetarische Koreaanse quest en vandaag deel ik mijn eerste recept: vegan Korean Fried Chicken; met bloemkool uit de oven. Mmm!

 

 

De Koreaanse keuken

Ik ben zelf (nog) nooit in Korea geweest, maar heb toevallig wel drie Koreaanse vriendinnen. Ik ontmoette ze alledrie toen ik in Kopenhagen woonde en inmiddels wonen zij ook weer all over the world. Sindsdien ben ik best nieuwsgierig naar Korea (Zuid dan). Maar gek genoeg at ik nooit iets uit de Koreaanse keuken.

Tot ik in Melbourne woonde. Daar waren eigenlijk alle keukens goed vertegenwoordigd, en mijn Koreaanse collega daar raadde me van alles aan. Helaas stond overal wel veel vlees op het menu, soms zelfs alleen maar. Daar ontstond mijn vooroordeel dat de keuken ongeschikt was voor vegetariërs. Maar dat klopt eigenlijk niet. Want ja, er staat veel vlees op het menu, maar dat is vooral bij Korean BBQ. Maar de keuken is veel rijker dan dat, en natuurlijk kun je deze BBQ gerechten ook zelf veganizen.

Traditioneel eten de Koreanen een soort rijsttafels met veel verschillende (bij)gerechten. We kennen natuurlijk allemaal kimchi, maar er zijn een heleboel andere bijgerechten die we ook al kennen. Denk aan Bulgogi (een soort pittige runderstoof), Bibimbap (een soort rijstbowl met optioneel vlees, groenten en ei), Japchai en Heotteok, een zoet gerecht. Veelgebruikte ingrediënten zijn sojasaus, sesamolie, gember en knoflook. Maar het belangrijkste ingrediënt is toch wel: chilipepers, bijvoorbeeld in de vorm van gochujang pasta.

 

Gochujang pasta

Gochujang is een gefermenteerde chilipasta, bestaande uit chilipepers, rijst en gefermenteerde sojabonen. Het is echt typisch Koreaans en geeft je gerecht ook meteen die typische umami smaak. Het is minder pittig dan bijvoorbeeld Sriracha, maar pfoe, ik heb mijn gerechten al meermaals te pittig gemaakt, dus pas op met je hoeveelheden hihi!

Bij de grotere AH en Jumbo kun je tegenwoordig gochujang pasta kopen, maar ik kocht de mijne bij de Oriental op Utrecht CS. Wat een fijne winkel is dat! Andere schrijfwijzen zijn: kogujang / kochujyan / kuchujang, dat helpt misschien met zoeken.

Je hebt per gerecht dus niet veel nodig, maar kunt de pasta wel heel lang in de koelkast bewaren, dus dat is fijn. Ik moet zeggen dat sinds ik het in huis heb, Koreaans koken een stuk makkelijker is geworden, want de andere ingrediënten zijn meestal eenvoudig. Ik deel de komende tijd een aantal manieren om deze pasta te gebruiken, dus wat mij betreft is ie het zeker waard om aan te schaffen.

 

Vegan Korean Fried “Chicken”

Tijd voor het recept! Voor deze vegan versie van Korean Fried Chicken gebruikte ik bloemkool. Je dipt bloemkoolroosjes in een beslag en daarna in paneermeel, om een lekker crunchy laagje te krijgen. Het snelst is om dit te frituren, maar voor de gezondheid (en door de schaarste van de zonnebloemolie tegenwoordig) heb ik de bloemkool in de oven bereid. Duurt iets langer, maar het is echt net zo lekker knapperig, en dus gezonder. Voel je vrij om ze gewoon te frituren om lekker snel klaar te zijn!

 

 

Vegan Korean Fried Chicken

Prep Time: 15 Minutes
Cooking Time: 45 Minutes
Total time: 1 Hour
Servings: 2 People
vegan korean fried chicken

Ingredients

Voor het beslag
 • 2/3 cup bloem (85g)
 • 2 eetlepels maizena
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1,5 theelepel zout
 • 250 ml water
 • 2 cups paneermeel
Voor de saus
 • 1 eetlepel gochujang pasta (als je minder pittig wilt, doe dan 1 theelepel)
 • 125 ml water
 • 2 eetlepels maple syrup of honing
 • 80 ml ketchup
 • 1 theelepel rijstwijnazijn of andere lichte azijn
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 2 theelepels fijngesneden knoflook
 • 1 eetlepel maizena
Voor de rest
 • Een kleine bloemkool (of halve grote)
 • Rijst voor twee personen
 • 1 bosui
 • Sesamzaadjes om te serveren

Instructions

1. Zet je oven aan op 180 graden.
2. Maak het beslag: mix alle ingrediënten in een kom tot er geen klontjes meer in zitten.
3. Zet een tweede kom klaar met paneermeel
4. Was je bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Hoe groter, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn.
5. Dip de bloemkoolroosjes in het beslag en rol ze daarna door het paneermeel. Ik gebruik hiervoor altijd een lepel om een beetje om te scheppen en houdt ook 1 hand schoon. (thank me later)
6. Leg alle gepaneerde bloemkoolroosjes op een bakpapier op een ovenplaat en bak voor 30-40 minuten in de oven. Keer halverwege om.
7. Nu kun je de saus maken. Mix alle ingrediënten voor de saus door elkaar.
8. Zet ondertussen je rijst te koken en snijd de bosui. Ik laat de bosui ringetjes vaak even weken in water om de scherpe smaak te verwijderen.
9. Als je bloemkool nog ongeveer 10 minuten in de oven nodig heeft, verwarm dan de saus in een grote wok. Laat het even koken tot de gewenste dikte.
10. Vlak voor serveren meng je de bloemkool met de saus. Niet te vroeg, dan wordt de bloemkool weer zompig. Je kunt ook de bloemkool apart serveren en de saus als dip gebruiken.
11. Serveer met rijst, bosuitjes en wat sesamzaadjes. Smakelijk!
Print
Je kunt naar smaak natuurlijk meer of minder gochujang pasta toevoegen!
Je kunt de bloemkool ook in batches frituren. Dat is sneller en dan worden ze knapperiger. Ik vond de oven wel geschikt met de zonnebloemolie schaarste en het is ook gezonder!

Post a Comment