Biet bourguignon

Dinner Food Vegetarisch

Recept – Biet Bourguignon (kersttip!)

Bij de titel van dit recept hoor ik meteen Julia Child roepen (maar dan de versie van Meryl Streep uit Julie and Julia) ‘Biet Bourguignon!’ in een hoog stemmetje. Beef bourguignon is een fantastisch stoofvlees recept, maar totaal ongeschikt voor vegetariërs. Ik probeerde er een vegetarische variant van te maken met biet. Lees gauw mee!

Vegetarische beef bourguignon?

Jep: Biet bourguignon, aangenaam kennis te maken. Was het lekker? Ja! Vervangt het beef bourguignon? Nee, zeker niet. Beef bourguignon blijft toch veel te lekker. Maar op een kerstdiner met vegetariërs is het goed shinen met deze versie van het gerecht. Het is lekker, relatief makkelijk en goedkoop. Je moet wel even stoven, maar veel korter dan de beef variant.

Julia Child zal zich omdraaien in haar graf. Ik eet nog lekker een portie.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 grote ui, fijngesneden
 • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 8 kleine bieten, in partjes gesneden (Ik gebruikte 4 grote bieten, kan ook)
 • 4 medium wortels, in plakjes gesneden (van ongeveer 1 cm)
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 el tomatenpuree
 • 250 ml rode wijn
 • 500 ml groentebouillon
 • 3 laurierblaadjes
 • 400g paddestoelen, bijvoorbeeld: 250g kastanjechampignons + 2 portebello’s
 • 10 zilveruitjes of 2 sjalotjes (ik koos voor het laatste)

Voor de aardappelpuree:

 • 3 middelgrote aardappels
 • 1 pastinaak

Bereiding

Bereiding Biet Bourguignon

Verhit olie in een braadpan of pan met een dikke bodem (ik heb zo’n lekkere ouderwetse oranje pan). Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zien. Voeg de wortel, rode biet en takjes tijm toe aan de pan en bak even mee (ongeveer 5 minuten). Breng op smaak met zout en peper.

Voeg de rode wijn toe en laat even inkoken. Doe dan de tomatenpuree, de bouillon en de laurierblaadjes erbij. Breng aan de kook en laat ongeveer 40 minuten koken. Bereid ondertussen de paddestoelen en de aardappelpuree.

Fruit in een andere koekenpan de sjalotjes in wat olie. Voeg de paddestoelen toe en bak deze mee tot ze zacht zijn. Breng op smaak met wat zout en peper.

Proef de stoofpot even en voeg eventueel meer bouillon, kruiden of wijn toe. Doe dan de paddestoelen erbij in de stoofpot en laat nog even meekoken, ongeveer 10 minuten. Als je de stoofpot nog wat dikker wilt, kun je altijd 1 of 2 el bloem toevoegen.

De aardappels en pastinaak kun je samen gaarkoken in wat water met zout. Stamp desgewenst tot een stamppot en voeg een klein klontje boter of wat olie toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de biet bourguignon in een schaaltje met de aardappel(puree) on the side, of samen op 1 bord. Smakelijk! Wat serveer jij voor kerst?

Biet Bourguignon

Leave a Comment