Lucas Utrecht

Hotspots Travel

Hotspot Utrecht – Café-atelier Lucas

Sinds een tijdje is Utrecht een leuke nieuwe hotspot rijker: Café-atelier Lucas. Aan het einde van de voorstraat – dat stukje dat eigenlijk al de wittevrouwenstraat heet maar wat iedereen nog steeds de voorstraat noemt – zit sinds iets meer dan een half jaar een bijzonder koffie- en theetentje. Wil je weten waarom dit tentje zo bijzonder is? Lees gauw verder!

cafe atelier Lucas

Niet alleen goede koffie, maar ook thee

Goede koffietentjes zijn er al best veel in Utrecht. Je kunt naar koffieleute, de Village, 30 ml, ga zo nog maar even door. Maar tentjes met goede thee zijn nog zeldzaam! Je had tot voor kort ‘theeschenkerij de Tuinkamer’, maar die is alweer dicht. En natuurlijk zijn er de plekken waar je een high tea doet. Maar Café-atelier Lucas onderscheidt zich met goede en pure thee. Gezet met gefilterd water. Bovendien staat bij alle gerechten op de kaart een thee-tip. Dat heb ik nog nooit gezien! Tot nu toe proefde ik overigens -als ware koffieliefhebber- van hun thee alleen de Summer Chai Latte, en die was goe-hoed! Wat is er summer aan de Summer Chai? Ze zetten het met citroengras en limoen, en niet alleen met de winterse kruidencombinatie van de klassieke Chai Latte. NOM.

Overigens wordt de koffie hier ook gezet met gefilterd water en is die ook om over naar huis te schrijven. Dus don’t worry: je caffeine shotje kun je hier ook krijgen.

Lucas Utrecht

Waarom ‘Café-Atelier Lucas’?

Lucas UtrechtHet idee van een atelier komt niet extreem sterk terug in het koffietentje, behalve dan dat het meubilair zelf ontworpen is en van naaimachine onderstellen (I like!). Verder hangen er hier en daar wat kleine schilderijtjes en de taart was behoorlijk artistiek. En ook is de naam wel verfrissend, het maakte me nieuwsgierig en ik kwam er al een paar keer terug. Gouden zet dus!

De naam Lucas? Die komt niet van de eigenaars, die heten Norbert en Maartje. Maar ze zitten met hun café-atelier wel op de hoek van Lucas Bolwerk! Ahaaaa… (*ping! lightbulb)

Het logo is overigens ook heel leuk bedacht, want de U (van Utrecht) is ook een kop en schotel. Dus driedubbelzinnig, die naam Lucas!

Inrichting Lucas

Lucas

De inrichting

De inrichting is zoals gezegd ontworpen door de eigenaren zelf. Ze knutselden zelf de gave tafels van naaimachine onderstellen en ook betegelden ze zelf de bar met groene tegels. Twee eye-catchers die meteen opvallen en blijven hangen. Die kleuren – zo mooi!

Je kunt bij Lucas terecht om te werken, zowel aan een van de lange hogere tafels of aan een kleiner tafeltje, of om lekker een koffie te drinken in een grote oude stoel. Buiten is er in de zomer ook een heerlijk terras, waar precies de zon op valt. Het is wel een beetje druk aan de straat, maar op een doordeweekse middag kan het wel. (voor als je die ook ooit eens vrij hebt ;))

Al met al straalt de inrichting rust uit, maar zijn er genoeg tafeltjes voor alle gasten.

Lucas koffie en taart

Wat staat er op het menu?

Alle taarten worden gluten- en lactose-vrij gebakken door eigenaresse Maartje zelf. Deze chocoladetaart was echt zó lekker, dat ik me in moest houden om niet nog een stuk te nemen. Wauw! Deze taart zal ik echt bij iedereen aanraden!

Verder vind je hier croissants, dadelnotenrepen met matcha en ander zoets, maar je kunt er ook terecht voor ontbijt en lunch. De eigenaren maken dit met liefde voor je klaar én geven je er dus graag een theetip bij.

Ik vind de bediening bij Lucas erg prettig, rustig, maar wel voldoende en vooral met veel liefde. Je voelt echt dat de eigenaren hun hart en ziel in dit zaakje hebben gestopt. Echt een tip dus.

Waar je dit pareltje vindt? Op de Wittevrouwenstraat 23 te Utrecht. Ben jij er al geweest?

de inrichting van Lucas

Ben je op zoek naar meer hotspots in Utrecht? Bekijk dan eens mijn kaartje met een overzicht van alle hotspots waar ik al eens kwam.

Leave a Comment