Scones

Recept – zelf scones maken

Ik maakte vroeger best vaak zelf scones, maar dat was ik helemaal vergeten! Tot ik ze zag liggen in de supermarkt en dacht: dit moet ik weer eens maken. Tijd om het met jullie te delen, én om het vaker te maken. Een echt lekker weekendrecept om iemand mee te verrassen of voor een brunch.

Scones

Scones

Een scone is een typisch Schots ontbijtgerecht en is eigenlijk een klein broodje of cakeje (als er suiker in zit). In de UK wordt het altijd bij de (high) tea gegeten met clotted cream en jam, maar het is dus ook perfect voor een weekend ontbijtje.

Er zijn veel verschillende variaties mogelijk, zoals met rozijnen erin of met chocolade of zelfs met kaas, maar vandaag maken we naturel scones. Het recept is eigenlijk te simpel, maar zo lekker, dus ik deel het graag met jullie.

Ingrediënten voor 8 scones

 • 225 gram zelfrijzend bakmeel
 • 40 gram boter
 • 30 gram bruine suiker
 • 1/2 tl zout
 • 110 ml melk

Voor de topping:

 • Jam
 • (vers geklopte) slagroom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de boter met het zelfrijzend bakmeel met één hand (dan blijft je andere hand schoon als je iets moet pakken – tip van de bakker 😉 ) tot een kruimelig deeg. Doe er dan de bruine suiker doorheen en het zout en giet de melk erbij. Kneed nu tot een stevig deeg. In het begin is het wat plakkerig en als het ook na even kneden te plakkerig blijft, doe er dan nog wat bloem bij.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, rol tot balletjes en druk ze een beetje plat op het bakpapier. Smeer evt. in met wat melk. Bak ze 15 minuten in de oven tot ze gerezen zijn en bruin.

Ze zijn het lekkerst als ze nog warm zijn – met jam en vers geklopte slagroom. Enjoy de scones!

Scones

Scones

Variaties

Je kunt naast naturel scones natuurlijk ook variëren met chocolade of zelfs hartige scones met kaas.

Kaasscones

Vervang de 225g zelfrijzend bakmeel en de suiker uit bovenstaand recept met 50 gram geraspte parmezaanse kaas toe en 200 gram zelfrijzend bakmeel.

Scones met zongedroogde tomaat en kaas

Vervang de suiker uit bovenstaand recept met 4 zongedroogde tomaten (fijngesneden) en 40 gram geraspte (parmezaanse) kaas

Chocoladescones

Voor chocoladescones meng je 100g pure chocolade in stukjes door het deeg. Verder is het recept het zelfde! Je kunt ook 80 gram kant en klare chocolate chips er doorheen mengen.

Comments: 2

 • reply
  mei 22, 2018

  Oh men, ik vind scones ZO lekker! Ik ben niet zo’n bakster, maar ik denk dat ik dit ook nog wel een soort zou moeten kunnen. Leuk taakje op een druilerige zondag, ik ga ‘m opslaan. Liefs!

Post a Comment