Utrecht Coffee Safari: 10x specialty koffie

Het is mijn derde koffie-gerelateerde blog op rij, maar vandaag is dat geoorloofd, want het is international coffee day! Daarom leek het me wel gepast om jullie precies op deze dag te vertellen over een tof koffie initiatief in Utrecht: de Utrecht Coffee Safari! Een koffie safari? Jep! Ga je mee op safari door Utrecht langs 10 hele speciale koffie tentjes?

Utrecht Coffee Safari

Dat Utrecht en koffie hand in hand gaan, dat is niets nieuws: het ene na het andere koffietentje opent hier succesvol, en wij Utrechters zijn blijkbaar echte koffieliefhebbers. Maar wist je ook dat Utrecht een aantal echte specialty koffie tentjes kent? Alle specialty coffee tentjes samen hebben nu hun krachten gebundeld en de Utrecht Coffee Safari ontworpen: op safari door de stad op zoek naar alle koffietentjes die nét even specialere koffie schenken dan anders.

Utrecht Coffee Safari 30 ml

Specialty coffee

Specialty coffee is niet zomaar een hippe term die koffie duurder maakt. Nee, specialty koffie is een soort keurmerk wat koffiebonen krijgen als ze op een ethische manier geteeld zijn, vaak met de hand geplukt (in plaats van machinaal) en ook daarna nog eens gecheckt op slechte bonen, die er dan vervolgens worden uitgehaald. Specialty koffiebonen groeien op hogere hoogte dan ‘gewone’ koffiebonen. Hierdoor groeit de koffieplant langzamer, maar wordt de smaak wel veel verfijnder. Maar je kan je voorstellen dat als een koffieplant langzamer groeit, er minder vaak geoogst kan worden. Een gemiddelde koffieboon duurt 9 maanden om te produceren, waar de het gerust 2 jaar kan duren tot je een specialty koffieboon hebt.

Naast langzame groei, wordt op deze boerderijen ook veel vaker ethisch uitbetaald: de boeren krijgen een eerlijk loon, waardoor ze ook veel gemotiveerder blijven en geduldiger om de boon op deze manier te telen. Naast de lekkere smaak is dit voor mij ook zeker een reden om koffie te drinken van deze bonen! En gelukkig zijn er dus al 10 koffietentjes in Utrecht die deze h-eerlijke koffie voor je schenken.

Hoe werkt het en wie doen er mee?

De Utrecht Coffee Safari kaart is bij elk van de onderstaande koffietentjes te krijgen en er doen 10 koffietentjes mee. Elke keer als je een van de koffietentjes bezoekt, krijg je een stempel (je moet er wel even om vragen en je safari kaart laten zien), en de bedoeling is natuurlijk dat je alle stempels verzamelt! Aan het einde van de safari staat je namelijk een verrassing te wachten….

30 ml

1. 30 ML

Een van mijn meest bezochte koffietentjes in Utrecht is 30 ml. Ik deed er een barista workshop, ze hebben heerlijke koffie en de voornaamste reden is eigenlijk dat ze zo centraal zitten! Tegenover TivoliVredenburg, vlakbij Utrecht Centraal; hiermee hebben ze echt een gouden zet gemaakt. Lees meer over 30ml op mijn blog!

Ohoj Coffee Roasting

2. OhØj Coffee Roasting

Ahoi! Aan de andere kant van de stad, vlakbij station Vaartsche Rijn vind je Ohøj Coffee Roasting op de Rijnlaan. Ik sprak met eigenaar Kevin over hoe hij vanuit Amerika via Frankrijk in Nederland belandde en over zijn liefde voor goede en eerlijke koffie. Als je er nog niet geweest bent, is dit zeker een leuke detour.

The Village Coffee Music

3. The Village Coffee & Music

Mijn meest recente hotspot op de blog (maar meest favoriete) is The Village Coffee & Music. Hier serveren ze echt top koffie, ze serveerden de beste pancakes van de stad tot hun locatie op het Wolvenplein dicht moest, maar zijn vooral gewoon ontzettend een thuis. Het is er altijd gezellig, de eigenaren staan altijd open voor een praatje en ze wilden graag voor me poseren voor bovenstaande foto. Hier begon mijn Utrecht avontuur met le Boyfriend en we namen er ook afscheid van ons stadsie. En als kers op de taart kregen wij hier de verrassing bij een volle safari kaart! Later daarover meer…

Rocking Chair Utrecht

4. Rocking Chair

In mijn ouwe buurtje de Vogelenbuurt vind je sinds een jaar of twee Rocking Chair op de Willem van Noortstraat. Waar hier eerst een oude antiekzaak zat en daarvoor een bank (met een enorme kluis), huist er nu in dit pand een super gezellig buurt koffietentje, met dus verrassend goeie koffie! De kluis is er nog steeds en de bank staat er weer, maar nu om op te zitten, maar de schommelstoel (the rocking chair) zit ook goed.

Koffie en ik

5. Koffie & Ik

Ook ietsje verder uit het centrum op de Vleutenseweg zit Koffie & Ik, een van de eerste hipster hotspots toen Lombok een beetje begon te gentrificeren. Hij staat nog niet op de blog, maar wel op de to-do list, dus tot die tijd: kijk op hun website voor meer informatie!

Koffie Leute Utrecht

Koffie Leute

6. Koffie Leute

Op de Westerkade ook vlakbij station Vaartsche Rijn vind je Koffie Leute. Waar het eerst een klein tentje was, zijn ze inmiddels al uitgebreid naar het tweede pand er naast en begint het een heuse koffie tent te worden. Je eet hier heerlijke wentelteefjes in het weekend en drinkt er goede koffie de hele week door. Ik was er al eens eerder en schreef er een blog over. Lees er hier meer over!

t Koffieboontje

7. ‘T Koffieboontje

De twee locaties van ’t koffieboontje (Op de Oudegracht en op de Adelaarstraat tegenover de molen) zijn al bij menig Utrechter geliefd. Het is er namelijk bijna altijd druk! Ik woonde precies tussen de twee in, en was er dan ook best regelmatig te vinden. Ze serveren er een klein ontbijt menu, goede koffie en hun ijskoffie is in de zomer ook aan te raden! Ik bezocht ze al eerder en schreef er een blog over, lees die hier voor meer info! Oh en wist je dat ze sinds kort ook 1€ ‘over the counter’ espresso serveren? Haal een espresso aan de bar, en drink m daar meteen op (Italian style) en dan is ie maar 1€!

Blackbird Utrecht

8. Blackbird Coffee & Vintage

Een van mijn eerste hotspots op de blog daarentegen was mijn eerste lievelingstentje van Utrecht (kun je er meer hebben? Ja, vind ik wel): Blackbird, Coffee & Vintage. Zoals de naam zegt drink je hier goede koffie en koop je hier vintage: bijna alles waar je op kan zitten of wat je binnen ziet staan, is te koop. Oh en ze hebben ook toffe vintage fietsen! Ze serveerden hier vroegâh citroen polenta taart, die zo goddelijk was dat ik zelf een recept creëerde toen ze hem niet meer serveerden.

9. Dagger Coffee

Ietsje verder uit de route op de Europalaan zitten de laatste twee koffietentjes: Dagger Coffee en Nordkapp Coffee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier nog niet ben geweest, en dat er dus ook nog even geen blog over op de planning staat! En eigenlijk is de belangrijkste reden dat ze alleen maar doordeweeks overdag open zijn, en ik dan gewoon aan het werk ben.

Dagmar van Dagger Coffee leerde koffie schenken bij Seven Seeds in Melbourne, Australië, een van de meest geprezen specialty coffee hotspots ter wereld. Terug in Nederland richtte ze haar eigen koffie tent op en won ze zelfs in 2017 de Dutch barista championships! Ze schenkt koffie van Keen Coffee uit Enkhuizen en heeft ook het specialty coffee keurmerk.

Dagger Coffee zit in de Stadstuin op Europalaan 500. Bekijk haar website hier!

10. NordKapp

Ietsje eerder op dezelfde Europalaan zit Nordkapp Coffee. Waar Dagger in de Stadstuin zit, zit Nordkapp in de andere creatieve hub op de Europalaan, namelijk Vechtclub XL. Samen zorgen zij er dus voor dat al die hardwerkende zzp’ers worden voorzien van goede koffie!

Bij Nordkapp schenken ze niet alleen een lekker kopje koffie, ze branden het ook. Je kunt er terecht voor koffiebonen voor thuis én voor toffe producten van makers uit de Vechtclub. Deze staat dus zeker nog wel op mijn bucketlist!

En wat als je ze nu allemaal hebt gehad?

En, ben je aan het einde beland van de Utrecht Coffee Safari? Goed bezig! Ik hoop dat je ze niet allemaal in 1 dag hebt gedaan, dan heb je nu trillende handjes van de cafeine, maar je hebt die verrassing zeker verdiend.

En eh… je dacht toch zeker niet dat ik ging verklappen wat de verrassing was…? 😉

Ben jij al op safari geweest? Je vindt de locatie van de koffietentjes overigens op de kaart op de achterkant van de safarispaarkaart:

Utrecht Coffee Safari kaart

Foto door medesafari’ster Marlou!

Post a Comment