groene voornemens weekboodschappen

5x vegan recepten voor World Vegan Day

1 november is World Vegan Day! Nu ben ik zelf geen fulltime veganist, maar plaats ik ‘per ongeluk’ wel regelmatig vegan recepten op mijn blog. Sommige recepten zijn gewoon moeiteloos vegan, zal ik maar zeggen! Vandaag deel ik voor World Vegan Day mijn 5 favoriete vegan recepten. Smakelijk!

World Vegan Day

World Vegan Day bestaat al sinds 1994 en werd voor het eerst in de UK gevierd om het 50-jarig bestaan van de Vegan Organisation te vieren. Het bestaat best lang al dus! Ik heb het idee dat veganisme pas recent echt heel populair is geworden, sinds we ons met steeds meer mensen beseffen dat we de aarde te snel verbruiken. Naast World Vegan Day is 1 november ook de start van World Vegan Month, een maand om stil te staan bij het veganisme. Veel mensen gebruiken deze maand om eens uit te proberen hoe het zou zijn om veganist te zijn, of proberen bijvoorbeeld de Vegan Challenge.

Zoals gezegd post ik regelmatig een vegan recept, ondanks dat ik zelf geen veganist ben. Als vegan eet je geen dierlijke producten, en sluit je dus kaas, eieren, vlees en honing uit je dieet uit. Het lijkt mij super lastig om elke dag vegan te eten, en daarbij ook voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnen te krijgen. Maar af en toe includeer ik een vegan recept in mijn routine en dat lijkt me een goed begin. Want deze onderstaande recepten zijn te lekker om te laten staan!

Spicy gebakken tofu

Deze spicy gebakken tofu is een recente aanvulling aan mijn recepten, maar nu al een hit. Krokante tofu, een super saus op basis van sojasaus en te combineren met elke groene groente naar keuze. Heb jij hem al gemaakt?

spicy gebakken tofu

Pindacurry met zoete aardappel

Deze pindacurry is ook een regelrechte hit, al vanaf het moment dat hij online staat. We maken hem regelmatig elke herfst/winter, dus het is een perfect gerecht nu de koude dagen weer zijn aangebroken! Tip: maak teveel, zodat je een portie kan invriezen of twee dagen achter elkaar hetzelfde kan eten. Dat is bij dit gerecht geen straf.

Pindacurry

Vegetarische soto ajam

Toen ik dit recept plaatste, had ik niet verwacht dat zoveel mensen zouden Googlen op ‘Vegetarische Soto Ajam’. Het is namelijk mijn 2e best gelezen en gevonden blog allertijden! Terecht ook, want Soto Ajam (Indonesische kippensoep) is heerlijk, maar die kip mag er van mij wel uit. Vegetarische Soto Ajam dus! Super smaakvol en makkelijk te combineren met alle ingrediënten van jouw keuze.

ps. voor de vegan variant moet je dus wel even het ei weg laten!

Vegetarische soto Ajam

De perfecte veggieburger

Vega burgers bevatten vaak ei om het geheel aan elkaar te binden. Maar dit recept, die ik ook nog eens uitriep tot beste veggie burger ever, niet! Je gebruikt zoete aardappel om het geheel aan elkaar te binden, en dat werkt nog eens super goed ook.

Best veggieburger

Vega bolognese

Last but not least deze vega bolognese. Met linzen en zongedroogde tomaten breng je hem op smaak, en het doet -vind ik- niets af aan de ‘echte’ bolognese, alhoewel ik al niet echt een gehakt fan was. Comfy, gezond en simpel. Vegan koken hoeft echt niet moeilijk te zijn!

ps. voor de vegan versie laat je natuurlijk de parmezaanse kaas weg…

Vegetarische bolognese

Vegan worden, waar begin ik?

Zit je er nu ook over te denken om wat meer vegan te eten en kun je naast bovenstaande recepten nog meer tips gebruiken? Kijk dan eens op de site van Lisa Goes Vegan, zij schrijft heel toegankelijk en schreef bijvoorbeeld ook een blog met ‘tips voor beginnende vegans‘.  Een andere super leuke blog is die van de Groene Meisjes, vol heerlijke recepten en tips! Eet jij wel eens (per ongeluk) vegan? Wat is jouw favoriete recept?

Header foto door rawpixel.com van Pexels

Comments: 3

  • reply
    november 1, 2018

    Toevallig is mijn vegamaand net afgelopen en deze keer (ik heb het al meerdere keren gedaan) ging het ZO makkelijk dat ik er echt over na zit te denken om this time full time vega te worden. Maar, het voelt als zo’n groot commitment en ik ben dan bang dat ik toch een keer ‘de fout in ga’ en dan mega teleurgesteld en boos ben in/op mezelf.. En dat idee van ‘ik weet niet zeker of ik het echt 100% kan’ maakt dat ik die stap een soort van niet durf te zeggen. Om die reden is veganistisch eten al helemaaaaal een ding in mijn hoofd, al sta ik wel echt achter die filosofie.. Ik ga gewoon eens beginnen met veganistische dagen, en daar kan ik deze receptjes goed bij gebruiken. Thanks <3!

Post a Comment