Hike Hellnar

Mijn favoriete Scandinavische series – deel 2

Nu we allemaal ’the Crown’ seizoen 4 in 1 week hebben gebinged, is het tijd voor wat nieuwe serie inspiratie. En wat is nu heerlijker dan Scandinavische series!? Sinds mijn laatste blog over Scandinavische series, zijn er alweer een boel nieuwe Scandinavische (detective) series bijgekomen. Vandaag deel ik een lijst met maar liefst twaalf (!) nieuwe favorieten, zodat jullie ook weer wat nieuws te bingen hebben deze herfst/winter. Het zijn veel nordic noirs maar er zit ook een kerstserie bij, yay! Ps. op het moment van schrijven zijn al deze series te bekijken op Netflix.

Hjem til Jul

Laat ik dan maar meteen beginnen met deze kerstserie, want iedereen droomt dit jaar al stiekem te vroeg van de kerstboom opzetten, toch? Het is al een ‘oudje’, want hij verscheen vorig jaar, maar hij is niet minder fijn. In Hjem til Jul (thuis met kerst) volg je Johanne die met spoed een date zoekt om mee te nemen met kerst. Haar hele familie is er namelijk op gefocussed om haar aan de man te krijgen en de rest van haar familie is al druk bezig met kinderen krijgen. Een fijne Noorse serie met veel mooie sneeuwbeelden en fijne warme truien. Kijk hier de trailer:

En goed nieuws, Netflix heeft al een 2e seizoen aangekondigd, yay! Vanaf 18 december is die te zien op Netflix (dagelijks 1 nieuwe aflevering tot kerst).

The Restaurant (Vår tid är nu)

Voordat ik overstap op de nordic noirs, nog even een fijne Zweedse serie. In The Restaurant volg je Nina, dochter uit een restaurant-familie die samen met haar moeder en broers een restaurant runt. De serie begint net na de bevrijding uit de Tweede Wereldoorlog en het tijdsperk is dus heerlijk fifties. Genoeg restaurant-successen, liefde en concurrentiestrijd om een aantal seizoenen mee te vullen, ik wil niet teveel spoilers geven. Een fijne serie in ieder geval!

Morden I Sandhamn (The Sandhamn Murders)

Goed, over naar de detectives, want dat kunnen de Scandi’s goed. Morden i Sandhamn is een beetje een ‘instapmodel nordic noir’, want zo noir is hij niet. De serie is gebaseerd op een serie boeken van Viveca Sten. Je volgt in deze serie twee hoofdpersonen: politieagent Andreasson (en zijn team) en gewone burger maar zeer nieuwsgierige Nora. Nora zwemt in het eerste seizoen tegen een lijk aan en raakt daardoor verwikkeld in het onderzoek. Natuurlijk is er (onbeantwoorde) liefde, zie je mooie zomerse Zweedse eilandbeelden en is er gewoon de heerlijke Scandinavische sfeer. Een aanrader!

Dicte

Het leuke aan Dicte is dat het een Deense detective is vanuit het perspectief van een journalist. Dicte is een misdaadjournalist die hierdoor natuurlijk gemakkelijk verwikkeld raakt in politieonderzoeken. We zien alle usual Deense acteurs in deze serie verschijnen en natuurlijk is er een mislukt priveleven. Wat kan ik zeggen, het is gewoon een fijne serie.

Springvloed / Springfloden

Nog zo’n fijn Zweeds (instapmodel) nordic noir is Springvloed. Nog niet té dark, maar wel een klein beetje. Olivia Rönning zit op de politie academie en krijgt als opdracht voor de zomervakantie om eens in een ‘cold case’ te duiken, een oude onopgeloste zaak. Ze komt er achter dat haar inmiddels overleden vader deze zaak leidde en raakt helemaal geobsedeerd om hem op te lossen. Er worden veel sociale en maatschappelijke problemen in aangekaart, en het hele gevoel van de serie is net iets anders dan de gemiddelde Scandi nordic noir, maar ik vond dat juist wel verfrissend.

Sorjonen / Bordertown

Nieuw in dit lijstje zijn de Finse nordic noirs. De Finnen kunnen er wat van, als introvert volkje. Ze maken echt wel donkerdere detectives dan de andere Scandinavische landen, maar wel heel intrigerend. Sorjonen is een rechercheur die moorden oplost door geheugenpaleizen te bouwen en zo verbanden te ontdekken die niemand anders ziet. Hij is natuurlijk een onmogelijke man zonder sociale capaciteiten, maar wel briljant. Let op: deze serie kun je absoluut niet kijken en ondertussen iets anders doen. Van het Fins is geen kaas te maken zonder ondertiteling haha!

Karppi / Deadwind

Om nog even in Finse sferen te blijven ga ik verder met Karppi. Karppi is een Finse vrouwelijke rechercheur die natuurlijk ook weer haar gekke persoonlijkheidstrekjes heeft. Ze is alleenstaand (weduwe), heeft een zoontje van ongeveer 10 en draagt altijd haar haar los. Het doet me bijna denken aan de trui van Sofie Grabol in ’the Killing’! Mooie beelden, hij kijkt lekker weg.

Trapped

We gaan door naar IJsland. Trapped is een echte nordic noir, die IJslanders kunnen er wat van hoor! Redelijk dark, veel maatschappelijke problemen en ingewikkelde intriges. De hoofdrechercheur is natuurlijk weer een moeilijke man die zijn gezin verwaarloosd voor zijn werk, maar verder is het verhaal natuurlijk wel weer nieuw 😉 De taal is heerlijk maar ingewikkeld dus thank god voor ondertiteling.

Brot / the Valhalla murders

Nog zo’n IJslandse topper is Brot, ook wel ’the Valhalla Murders’ genoemd. Dit keer zien we een vrouwelijke hoofdrechercheur in een bizarre zaak. Deze serie heb ik echt gebinged, vooral omdat ze de spanning echt super goed opbouwen. En natuurlijk omdat de beelden van IJsland zoo mooi zijn, ik wil weer terug!

Modus

In de Zweedse serie Modus volg je eigenlijk vanaf het begin de dader en het spel met de politie om hem te zoeken. Omdat je als kijker weet wie het is, is het echt heel spannend of de politie dat ook gaat uitvinden. In Modus volgen we vooral een gezin met een autistische dochter, die de dader heeft gezien. Ze raken verwikkeld in dit onderzoek omdat zij niet graag praat, maar de dader natuurlijk wel op zoek is naar het meisje. Ik zal niet teveel zeggen, hier is de trailer:

Beck

Van Beck staan volgens mij niet alle afleveringen op Netflix, maar wel een hoop. Beck is een Zweeds/Noorse politieserie, iets minder noir dan de rest. Vooral heerlijk is de rol van een van de wilde mannen uit Game of Thrones (met die rode haren), dat maakt alles echt heel luchtig. Wat kan ik zeggen, het is een detective 😉

Grenseland / Borderliner

Last but not least Grenseland, een Noorse serie over rechercheur Nikolai die tegen zijn zin in verwikkeld raakt in een zaak, waar ook zijn familie in betrokken blijkt. Een interessant spanningsveld van integriteit vs duty en het is spannend tot op het laatst wat hij zal doen.

Heb jij nog serie tips om aan te vullen? Enjoy the watch!

Comments: 6

 • reply
  november 22, 2020

  Oooh mijn god het zijn er zoveel, ik krijg er keuzestress van! Ik vind die kerstserie heerlijk idd, wat fijn dat er een 2e seizoen komt! 🙂
  Ik ben ooit aan die IJslandse crimi begonnen, vond ik zeker interessant maar de taal maakt het voor mij wel wat lastiger… ben iemand die namelijk het liefste 2 dingen tegelijk doet haha. Maar het is een heerlijk genre, dat zeker!

 • reply

  Roos

  november 22, 2020

  Hjem til jul vond ik zo leuk, nu al zin in dat tweede seizoen! The restaurant heb ik eerder dit jaar gebinged, die vond ik ook heel goed. De rest van de series laat ik aan me voorbijgaan want ik hou niet zo van spannende/enge series haha. Geef mij maar iets met liefde en comedy 🙂

 • reply
  november 23, 2020

  Hjem til Jul heb ik vorig jaar volgens mij in één dag gekeken. Wat een fijne serie! The Restaurant lijkt me een toffe serie. En jeetje, wat veel detectiveseries. Momenteel volg ik eigenlijk geen serie. Ik kijk nu vooral veel kerstfilms, haha.

 • reply

  Karlijn

  november 23, 2020

  Oooo wat een heerlijke selectie. Ik heb de laatste maanden weinig Netflix gekeken omdat ik eigenlijk niet zo goed weet wat. En dan totaal overweldigd ben door het aanbod. Hier zit zeker wat tussen voor mij, dankjewel 🙂 Misschien begin ik vanavond wel aan de kerstserie. X

 • reply

  Tea

  november 24, 2020

  Ik ben deze week met Hjem til Jul – mijn eerste Scandinavische serie – begonnen. The Restaurant is helemaal up my alley, die gaat ook op de lijst.

Post a Comment