duurzame cadeaus 2021

Mijn duurzame cadeautips voor 2021

Al een aantal jaar op rij schrijf ik een duurzame giftguide. En daarom kunnen de duurzame cadeautips van 2021 niet van mijn blog ontbreken! Vergeet vooral niet te spieken bij mijn lijstjes van 2020, 2018, en 2017 want ook die tips zijn nog altijd actueel. Er verschijnen alleen gewoon elk jaar nieuwe toppers, dus vul ik mijn lijstje gewoon aan 🙂 Enjoy!

Het beste cadeau is nog altijd…

Niets! Ik ben eigenlijk ook helemaal niet opgegroeid met kerstcadeaus, mijn vader was altijd jarig dus dat was gewoon dat. Hij kreeg cadeautjes 😉 Maar bij le bf vieren ze wel kerst met cadeaus, dus inmiddels vier ik het alweer zo’n 7 jaar op die manier. Nu is ‘niets’ vragen natuurlijk een beetje gek, want een ander vind het ook leuk om iets te geven. Maar wat nu als je niets voor jezelf op je lijstje zet? Greenpeace heeft bijvoorbeeld de optie om NIKS te kopen. Hiermee doneer je geld aan greenpeace en ontvang jij een leuk doosje met NIKS erin. Je hebt NIKS voor verschillende bedragen, dus voor ieder wat niets.

Geef jezelf een cadeau aan een ander

Dat klinkt cryptisch. Maar in aanvulling op het ‘niks’ cadeau van Greenpeace, kun je natuurlijk ook om een cadeau voor iemand anders vragen in plaats van jezelf. Zo heeft Unicef een soort kerstpakketten samengesteld die je kunt geven aan mensen die dit veel beter kunnen gebruiken dan jij. Voor 5 euro verzend je al een deken, en voor 25€ een hygienekit. Een mooie manier om toch heel tastbaar iets weg te geven.

Alternatieve cadeaus

Vorig jaar gaf ik al een hele hoop alternatieve cadeau tips, zoals een activiteit, iets zelfgemaakts of iets lokaals. Dit jaar wil ik er eigenlijk een aan toevoegen: geef iets van jezelf door.

Want naast iets tweedehands kopen, kun je natuurlijk ook iets tweedehands van jezelf doorgeven. Mocht je je huis nog niet hebben aangepakt, heb je gelukkig de komende weken elke avond tijd 😉 Een paar concrete ideeën:

  • Geef een puzzel door die je al hebt gemaakt
  • Geef je favoriete boek door met een persoonlijke note waarom jij dit boek mooi vind/vond
  • Geef een kookboek weg – wie heeft er inmiddels niet vele staan? Is ook nog eens win – win, want als je daarna een keer gaat eten bij diegene, kun je iets lekkers verwachten 🙂

En mocht je nu echt iets willen kopen, dan hieronder nog wat concrete tips. Ik deel ze op in onder de 25 euro en boven, voor ieder wat. Dit lijstje is niet compleet, maar zijn mijn aanvullingen op eerdere guides. Wat heb ik afgelopen jaar nieuw ontdekt, wat ik je graag wil meegeven? En kijk voor meer tips dus hier en hier.

Duurzame cadeaus tot 25 euro

Clean & Green – Nancy Birtwhistle

Ik denk dat ik dit boek wel eens eerder heb getipt, maar clean&green van Nancy Birtwhistle is echt je nieuwe go to voor alle klusjes. Voor elke vlek, huishoudelijke taak of schoonmaaktip staat er een groene oplossing in, die ook nog eens mega goed werkt. Echt oma weet raad in een boek. Ik heb er al veelvuldig gebruik van gemaakt, en tip hem graag hier! 22€ op Bol (ik tip liever lokale boekhandels, maar in dit geval is het Bol of import uit de UK…)

Een vegetarisch of vegan kookboek

Mocht je nu niet zelf een kookboek hebben om weg te geven, koop er dan een bij je lokale boekhandel. Ik vind affiliate linkjes leuk, maar je lokale boekhandel kan het geld beter gebruiken. Mijn beste vegetarische kookboektips van dit jaar:

  • Één – Anna Jones. Een pan, Een plaat, Een planeet. In dit kookboek neemt Anna Jones je mee door duurzamer koken (alles vegetarisch, vegan opties). Hoe kook je zodat je geen eten weggooit? Wat doe je met restjes? Hoe kook je met seizoenen? Alles wat ik hieruit tot nu toe maakte was ontzettend lekker. En makkelijk, want het past of in 1 pan, of in 1 bakplaat!
  • De groene bakplaat – Rukmini Iyer. Ik heb deze zelf niet, maar wel ‘de groene bbq’, en ik ben fan. Hermien schreef er eerder een review over, mocht je meer willen weten.
  • Vegan voor iedereen – Merel Wildschut. Deze staat op mijn verlanglijstje! Ik wil dan wellicht niet 100% vegan worden, ik zou het wel iets vaker willen proberen.

Sokken of een duurzame panty

De blijdschap om een paar sokken neemt toe met de leeftijd, toch? Er zijn inmiddels al een hoop duurzame sok opties in de wereld, dus neem eens een kijkje bij wat duurzame Nederlandse webshops, zoals Sophie Stone of The Greenlabels. Panties van Swedish Stockings zijn overigens ook super fijn.

Een planten-watergeef-systeem

Dit systeem spotte ik op de Dutch Design week bij ‘House of Thol‘ en ik vond het zowel prachtig als geniaal. Het bestaat uit een glazen bulb en een terracotta poot. Terracotta is poreus materiaal en geeft daardoor langzaam beetjes water door naar buiten. Zo voorkom je dat je wortels gaan schimmelen. Er zijn drie maten en ze kosten 12,50 per stuk (ongeacht de maat).

Geef een giftbox

Bij dezen doe ik ook nog even een shout out naar mijn favoriete duurzame (web)shop Miisha. Zij heeft giftboxen samengesteld met verschillende thema’s voor verschillende prijzen. Super leuk toch om een verrassingspakket te krijgen?

Duurzame cadeaus boven de 25 euro

Heb je iets meer te besteden? Dan zijn de volgende cadeau opties favoriet:

Alles van Yumeko

De washandjes had ik hier nog boven kunnen zetten, maar de rest haalt helaas de 25 euro niet. Toch staan hun producten hoog op mijn wishlist, want alles van Yumeko is zo mooi en aardbol-vriendelijk gemaakt. Zoals bijvoorbeeld deze badmat <3

House of Thol groente en fruitschaal Poma / Olera

Ook deze fantastisch fruitschaal spotte ik op de Dutch Design week, van hetzelfde merk als de watergeefsystemen hierboven. Het prachtige ontwerp gaat tegen dat ethenen van het ene fruit een ander stuk fruit overrijp laten worden. Hiermee kun je je groente en fruit een stuk langer bewaren op het aanrecht en ga je voedselverspilling tegen. Het kost een flinke duit (200€) en wordt op aanvraag gemaakt (huidige wachttijd: 5 maanden), maar is het geen plaatje?

Fotograaf: Masha Bakker – foto met toestemming van House of Thol

Wat staat er op jouw verlanglijstje dit jaar?

Post a Comment