duurzame cadeaus

SGG #31 – Duurzame Giftguide 2020

Ik ben inmiddels al even op weg naar een groener leven en soms zijn er producten die daar net wat beter bij helpen dan andere. Mocht je dit jaar nu ook wat groenere keuzes willen maken in je verlanglijstje, help ik je op weg met deze duurzame giftguide: welke duurzame cadeaus raad ik aan of zijn leuk om cadeau te doen/vragen?

Duurzame cadeaus

Ik schreef al maar liefst twee keer eerder een blog met duurzame cadeau tips. Maar de groene markt groeit hard en elk jaar komen er weer nieuwe fijne producten bij, dus dit jaar maak ik gewoon weer zo’n lijstje. Welke producten vind ik nu echt helpen onderweg naar een groener leven, en wat is leuk om cadeau te doen of te vragen? Naast producten die je kunt kopen, geef ik dit jaar ook tips voor activiteitencadeaus, DIYs en wat dacht je van de optie ’tweedehands’? Goed om te weten: (bijna) alles in deze duurzame giftguide is onder de 25€, dan blijft het ook nog leuk voor de portemonnee.

1. Geef een activiteit

Wil je liever helemaal geen spullen geven, geef dan een activiteit. Dit kan iets samen zijn, of alleen; een workshop of een wandeling. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Wat ideeën:

 • Een herfstige/winter wandeling over de Veluwe (of ander natuurgebied naar keuze) inclusief warme drank (to go in je eigen koffiebeker natuurlijk) en versnapering.
 • Een workshop pottenbakken (erg leuk en zo maak je alsnog zelf een cadeautje!)
 • Een do it zero workshop bij de Zero Waste academy. Dit is een initiatief van de dames van Smir Store, zij helpen je op deze manier op weg naar een meer afvalvrij leven.
 • Een massage (bijvoorbeeld voor de Utrechters bij de Massage Studio) of een massagebon

2. Koop iets tweedehands

Wil je een cadeau geven maar alsnog circulair blijven? Overweeg dan een tweedehands cadeau. Je hoeft er niet meteen voor naar de kringloop, er zijn ook allerlei tweedehands Instagram accounts actief die de mooiste dingen voor je uitzoeken. Curated tweedehands noemen we dat. Ietsje duurder dan de kringloop, maar dan heb je meteen wel de mooiste keus. Een paar leuke accounts zijn bijvoorbeeld @Circular_design (voor kleine huisaccessoires in Utrecht, verzenden kan ook), @oudenmeuk (vergelijkbaar als Circular Design), @Loui.Utrecht (voor meubilair maar ook accessoires in Utrecht) of breng een bezoekje aan een van de vele vintage winkels in en rondom Utrecht? Naast Circular Design en Oud en Meuk zijn er echt ontelbaar veel van dit soort accounts actief op Instagram, je vind er vast een rondom je eigen woonplaats.

3. Koop lokaal

Na een activiteit (minst consumerend) of een tweedehands cadeau (circulair) gaan we voor optie drie: koop lokaal! Begin klein, met je eigen woonplaats, maar houd het anders binnen Nederland. Hoeveel leuke makers zijn er wel niet binnen ons kikkerlandje? Een aantal opties:

Kaarsen van Brandt

Brandt is een vegan kaarsenmerk uit Utrecht (tja ik blijf écht lokaal zoals jullie me kennen 😉 ), maar wordt inmiddels door het hele land verkocht. Weet je niet welke geur je lekker vindt of nog belangrijker: welke geur degene die het krijgt lekker vindt? Geef dan een giftset! 2, 3 of 4 kleine kaarsen om uit te proberen. De potjes zijn prachtig en na gebruik leuk voor iets anders te gebruiken. Onder andere te koop bij WAAR of online bijvoorbeeld bij Brandt zelf of Miisha.

Glazen van rebottled

Hoe tof zijn deze glazen? Deze glazen zijn ontstaan uit het gekke feit dat wijnflessen na eenmalig gebruik direct de glasbak in gaan, terwijl bierflesjes met statiegeld veel vaker gebruikt worden. Rebottled (van origine uit Utrecht) bedacht een concept om het glas van gebruikte wijnflessen een totaal nieuw leven te geven. Ze zijn er in het wit, maar ook in gemengde kleuren, want wijnflessen zijn er in allerlei kleuren natuurlijk. Te koop per twee of per vier.

Foto uit de online beschikbare perskit van Rebottled

4. Do It Yourself

Wat niet mag ontbreken in mijn duurzame giftguide is een zelfgemaakt cadeau. Daarin stop je namelijk veel liefde, wat sowieso een succes wordt! Een paar voorbeelden:

Stek een plantje

Je kunt natuurlijk ook een plant-stekje kweken voor iemand. Kost iets meer tijd, want je wil het wellicht goed wortelen en dan in aarde stoppen in een leuk potje om cadeau te doen. Dat potje kun je dan weer prima bij de kringloop vinden trouwens. Van mijn pannenkoekplant heb ik nog steeds wekelijks nieuwe stekkies, maar bijvoorbeeld de Monstera wordt mijn nieuwste poging. Overigens is Instagram hier ook to-the-rescue voor als je niet zelf kan stekken. Zo ontdekte ik laatst @steefsstek waar je ook stekkies in kringlooppotjes kunt scoren. Welke plant kun jij makkelijk stekken?

Pannenkoekplanten

Geef een diner, baksel of ander zelfgemaakt iets

Heb je een bepaalde kook of bakskill, geef dan een diner of een baksel, óf biedt aan het samen te doen. Super leuk, samen koken, dan heb je zowel een eindproduct als een activiteit in een. Ook leuk om over zoom te doen overigens, dat vergt wel wat meer afstemming want beide moeten dezelfde boodschappen doen, maar het is ook wel hilarisch en heel 2020.

Geef een zelfgemaakt mondkapje

Ook een heel 2020 geïnspireerd cadeau, maar wat dacht je van een DIY mondkapje? De stof kun je uitzoeken van de stoffenmarkt, bij een fournituren winkel of uit een oud kledingstuk met mooie print (of beddengoed) wat je niet meer gebruikt (of ga hiervoor naar de kringloop). Ik schreef al eerder een patroon en maakte er al zo’n 25 voor mezelf en op z’n minst net zoveel voor een ander. Zeker nu ze verplicht worden in de openbare ruimte is het fijn om er veel te hebben en wat is nu leuker als iemand ze voor je maakt?

Kopen is natuurlijk ook een optie, ik ben fan van de dames van Scrapfab Official, die ze van restjes stof maken.

5. Ga voor groen

Tot slot nog een laatste random categorie met groene cadeautips die niet in bovenstaande categorieën pasten 😉 Wat je ook geeft, probeer het een beetje groen te houden: zero waste, herbruikbaar, nuttig. Mij zou je bijvoorbeeld echt heel blij maken met:

Herbruikbaar bakpapier

Wat een uitvinding. Hoeveel bakpapier gaat er hier wel niet doorheen! Ik ben een fervent ovengebruiker en schaam me soms wel eens voor de aantallen bakpapiertjes die er hier doorheen gaan. Herbruikbaar bakpapier staat dus zeker op mijn verlanglijstje.

Duurzame giftguide Helemaal Shea conditioner
Fotograaf: Janneke Kroon

Shampoo / conditioner in een bar

Nog zo’n zero waste topper van de afgelopen tijd: shampoo of conditioner in een bar. Ik weet niet of de vreugde over zeep net zo groeit in de tijd als de vreugde over sokken als cadeau, maar hier is dat zeker het geval. Out with de verpakkingen, in with the bars. Zelf ben ik erg fan van de conditioner bar van ‘helemaal Shea’, ik heb nog nooit zulk zacht haar gehad. Het leuke van zo’n cadeau is dat je het extra feestelijk kunt maken met bijvoorbeeld een zeepbakje erbij. Pottenbak hem zelf, koop hem bij een lokale maker, ga los! Helemaal Shea heeft overigens ook een boel andere zepen, maar ik ben ook fan van Werfzeep en Zeeplokaal (allebei Utrechts, yay).

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Comments: 4

 • reply
  december 5, 2020

  Fijne post weer 🙂 Ik geef eigenlijk gewoon geen cadeautjes met de feestdagen haha, maakt het nog weer makkelijker. Stekjes geef ik wel graag idd, een pannenkoek of de scindapsus 🙂

  P.S. waar blijft je maandoverzicht? 😛

 • reply

  Tea

  december 6, 2020

  Hier zitten leuke tips bij! Vooral die glazen van wijnflessen.

  Bij mijn schoonfamilie geven we elkaar een gelezen boek door al een van de cadeaus, iedereen leest hele andere genres dus je krijgt een heel divers aanbod.

Post a Comment