Granola

Recept – mijn favoriete homemade granola

Naief maar waar, slechts een tijdje geleden kwam ik er achter dat bruin brood heel vaak wit brood is, met wat toegevoegde kleurstof. Na het lezen van ‘de voedselmachine’ was ik er van overtuigd dat mijn darmen wel wat meer vezels konden gebruiken, dus ik startte een zoektocht naar verbetering. En wat bevat er nu meer vezels dan granola?

Havermout

Eerder gebruikte ik havermout alleen voor het maken van vega burgers of havermoutcookies, en ik heb letterlijk een hekel aan havermoutpap, dat ziet er voor mij uit als … (oke hier stop ik voor de havermoutpap liefhebbers).

Een andere optie waar ik tegenaan liep is granola. Je kunt dat natuurlijk pre-fab in de supermarkt kopen, maar na het eten hiervan had ik vooral het gevoel veel suiker te hebben gegeten en na een uur weer honger te hebben, terwijl granola juist belooft een lang vol gevoel te geven. Daarom begon ik de search naar mijn eigen granola recept!

Een overvloed aan recepten

Er zwerven op het internet en in de kookboeken een oneindige voorraad recepten rond, iedereen houdt van zijn eigen ingredienten, met fruit, zonder fruit, met noten, zonder noten. Soms weet je gewoon even niet waar te beginnen, dus daarom deel ik hierbij mijn ultimate favorite, die me alweer een jaar lang elke ochtend gelukkig maakt!

Ik zet het recept erop in twee versies: een voor het type ‘precies-koken’ (zoals mijn vriendje, die alles wil afwegen) en een voor het ‘ik gooi gewoon wat bij elkaar’-type (ik dus)

Verwarm de oven voor op 180C (ik heb een oude gas oven, dus zoek even uit wat het beste voor je werkt!). En oja, had ik al gezegd dat de eerste keer sowieso mislukt? Hoort bij het proces.

Mix de volgende ingrediënten in een kom: (dit is genoeg voor ontbijt voor 1 week voor 2 personen)

De precieze koker

 • 300g havermout
 • 150-200g noten, grof in stukken gehakt (amandel, pecan, hazelnoot, notenmix)
 • 3 eetlepels (of 50g) pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten)
 • optioneel:50g kokosrasp
 • 1 tl kaneel
 • 4 el olijfolie
 • 3 el honing/maple syrup

Random erin-gooi koker:

 • een berg havermout, ongeveer een halve zak van 750g
 • Een of 1,5 grote hand noten, in grove stukken (Bijvoorbeeld amandelen of pecan noten, onze persoonlijke favorieten)
 • Een klein handje pitten (zonnebloempitten of pompoenpitten)
 • Geraspte kokos totdat je de havermout bedekt hebt
 • Kaneel naar smaak (een hele bunch)
 • Giet er wat olijfolie overheen
 • Knijp een x hard in de honingfles

Granola 4Granola 3

Mix alle ingredienten in een grote kom en spreid uit op een bakpapiertje op een ovenplaat. Als je een kleine oven hebt, spreidt het dan uit over 2 platen of bak het in 2 keer.

Bak voor ongeveer 15-20 minuten, de zijkanten bruinen het snelst. Mix de ingrediënten op de plaat elke 5-10 minuten om aanbranden te voorkomen. Wanneer je huis lekker begint te ruiken naar koekjes, kan de oven uit. Laat de granola afkoelen.

Eet met wat Griekse yoghurt, extra honing en bij voorkeur vers fruit!

(portie suggestie: ik eet gewoonlijk 3-4 eetlepels granola, mijn vriendje heeft 4-5 el nodig)

Granola 2

Comments: 8

Post a Comment