eetdagboekje veganuary

Veganuary eetdagboekje – deel 1

We zijn halverwege januari, en dus ook halverwege mijn vegan challenge. Tijd voor een veganuary eetdagboekje! Hoe vergaat het me, wat eet ik allemaal zoal en mis ik al dingen? Even een waarschuwing: zeker nu we in lockdown zitten draait mijn leven een beetje om eten. Verwacht dus veel verlekkerende etensfoto’s en etenspraat. Enfin, kwijl gauw verder!

Veganuary confessions – ik ben een 99% type

Voor degenen die het gemist hebben: deze januari doe ik mee met veganuary. Januari is toch maar saai en zeker in (halve) lockdown. Dus probeer ik deze hele maand eens vegan te eten. En eerlijk? Het gaat best goed. Maar dat komt ook wel doordat ik niet super streng ben voor mezelf. Zoals ik ook al 99% vegetariër was, ben ik nu ook 99% vegan. Want ik ben ook tegen voedselverspilling of ten koste van jezelf een challenge doen. Zo was vorige week bijvoorbeeld de havermelk op, hadden we nog een pak gewone melk staan en wilde de bf een cappuchino maken. En dan ga ik dus niet naar de appie lopen om nieuwe havermelk te kopen, terwijl de andere melk anders over datum gaat. Of bijvoorbeeld afgelopen vrijdag; ik kwam extreem laat thuis van een lange werkdag en we hadden geen eten meer in huis. En de enige afhaalmogelijkheid was pizza. Dan bestel ik dus pizza. Maakt dat me een cheater? Misschien. Maar voor mezelf weet ik dat ik best eens wat liever tegen mezelf mag zijn, wat ik belangrijker vind dan iets helemaal perfect doen.

Goed, na deze opbiechtsessie ga ik over op de orde van de dag: wat at ik dan wel? Ik moet zeggen dat ik een stuk gevarieerder at dan voorheen. Dat had ik niet helemaal verwacht denk ik? Ik deel mijn eetavonturen op in ontbijt, lunch en diner, om het overzichtelijk te houden.

Ontbijt

Mijn standaardontbijt is al jaren een bak kwark of yoghurt met zelfgemaakte granola. Dit blijft denk ik mijn favoriet, want het is treinproof (ik ontbijt nogal vaak in de trein naar werk) en is heel makkelijk te veganizen. Ik kocht een aantal vegan yoghurts om uit te proberen: kokosyoghurt, oatly haveryoghurt en sojayoghurt. Kokosyoghurt is extreem vet, maar omdat ik verder geen kaas eet, praatte ik het vetgehalte goed want het is wel heel lekker 😉 De haveryoghurt vond ik ook super lekker, en ik probeerde gister ook de bosbessenversie van oatly. Die is best zoet, maar ook zeker goedgekeurd. Die zijn een blijvertje denk ik! Sojayoghurt staat voor komende week op de planning. Ik pimpte ook mijn granola en probeerde een double chocolate granola uit. Ik gebruikte dit recept als inspiratie, maar halveerde de hoeveelheid maple syrup en gooi eigenlijk altijd gewoon noten en zaden erin die ik in huis heb. Ook liet ik het chia zaad weg. Ik lees eigenlijk altijd andermans recepten van ‘oh dit heb ik ook nog wel’ of ‘dit hoeft er vast niet in’. Nog anderen die ook zo koken? Hihi.

Ik gaf toe aan havermoutpap

Naast mijn standaardontbijt wilde ik ook wat nieuwe dingen proberen, zoals havermoutpap. Dit maakte nogal veel los, op insta kreeg ik veel comments als ‘hoe ontbijt je dan uberhaupt al je hele leven’ haha. Blijkbaar is het een gevoelig onderwerp! Ik vind het persoonlijk vaak lijken op en smaken naar *** dus hoefde het voor mij tot nu toe niet. Mijn zus haalde me vorige maand over om het toch nog maar eens te proberen omdat die van haar wél lekker was. En ik moest toegeven dat het me goed smaakte, maar dat het dus echt uitmaakt hoe je het bereidt. Voor mij never nooit geen havermout met water in de magnetron. No offense als je hem zo klaar maakt, maar geef mij maar havermoutpap-plus. Ik probeerde een blauwe bessen banaan havermoutpap (waar je dus de blauwe bessen in de havermout kookt en dan wordt alles mooi paars) en een koffie-chocolade havermoutpap. It’s all about the toppings. Ik gebruikte dit en dit recept als inspiratie (met wederom de sidenote: ik gebruikte wat ik in huis had). Kostte me eigenlijk maar 10 minuten en ze waren beide super lekker! Tot slot maakte ik mijn eigen hazelnootpasta naar recept van Maura. Dit gaat nu dus over al mijn ontbijtjes heen haha! Te. Lekker. Hoe ontbijt jij het liefst?

Weekendontbijt

In het weekend ontbijt ik vaak wat uitgebreider. Noem het brunch, noem het ontbijt, wat jij wil. Ik maakte onder andere scrambled eggs van zijden tofu en een keer een goede avocado toast, waarin ik de gemashte avocado mengde met wat plantaardige boter om het nog creamier te maken. Beide een succes! Die laatste is trouwens ook een prima lunch als je thuiswerkt. Ook maakte ik op 1 januari vegan kaneelbroodjes naar dit recept, en die waren ook echt heerlijk. Gelukkig keken jullie allemaal mee met mijn reels 😉

Lunch

Voor de lunch was ik eigenlijk het meest bang. Ik ben een echte ‘boterham met kaas’ luncher, want vaak heb ik op mijn werk maar 10 minuten om snel iets weg te werken. Klinkt niet echt als een gezonde luncher, I know. Als ik thuiswerk is het een stuk makkelijker. Maar het viel me mee! Ik was al fan van de petit pate van de vegetarische slager en ook de vegan grillworst van de appie is super goed. Dus dat zijn goede alternatieven. Een keer had ik geen lunch mee en kocht ik onderweg een vegan kaasbroodje, die was super lekker! En nog een andere keer vergat ik mijn lunch (ik moet zo vroeg op dat mijn hersens dan soms nog uit staan) maar gelukkig hadden ze op mijn werk een super lekkere couscous maaltijd met falafel. Yum. Ik had geluk! Verder heb ik niet zoveel boeiends te zeggen over mijn lunch haha, ik heb niet eens foto’s.. Ik mis kaas wel!

Diner

Hier keek ik het meeste naar uit: diner! Ik houd echt zo van nieuwe recepten uitproberen dus ik had en heb een hele veganuary to do lijst. De eerste week maakte ik een aubergine pindacurry uit het kookboek ‘Een pan, plaat, planeet’ en die was yum.

Ook kookte ik de maissoep uit ‘Vegan voor iedereen’ van Merel Wildschut en brandde ik mijn tong aan de jalapeno’s. Volgens mij zit er een fout in het kookboek en staan de Jalapeno als topping en die in de soep gaat omgedraaid!

Uit datzelfde kookboek maakte ik de drunken noodles. Op zich lekker maar voor mij te sauzig.

Tot slot kookte ik de oesterzwam shoarma uit de lunch-sectie van dit kookboek. Ik verdubbelde het recept want ik maakte het als avondeten en ik vond het echt een super recept! Dit ga ik zeker vaker maken, nomnom.

Van eigen blog maakte ik onder andere mijn linzencurry, mijn vegan bolognese, deze zoete aardappel pindacurry en sticky tofu. Zoals jullie horen kwam ik niet om van de honger en at ik eigenlijk ontzettend lekker. De meeste dingen zijn ook echt doordeweeks-proof, behalve de pindacurry met aubergine, maar die maakte ik dan ook op een zondag.

Tussendoor

Tot slot nog de sectie ’tussendoortjes’. Daarvan at ik er vooral minder want er is minder keus. Ik at wel meer fruit dan voorheen, maar verder alleen wat vegan chocolade, die vaak zo puur is, dat je na twee stukjes al voldoende hebt gehad. De taart op het werk sloeg ik af en ook veel andere dingen kunnen niet. Aan het einde van de eerste week voelde ik wel een beetje afkick van al dat lekkers, maar inmiddels ben ik daar doorheen en vind ik het wel fijn. Was hoog tijd dat ik niet meer zoveel snackte hihi. Chips kan gelukkig gewoon wel, dus dat gaat er nog altijd goed in.

Mijn conclusie na 2 weken vegan

Het valt me alles mee! Af en toe had ik geen zin om het mezelf zo moeilijk te maken en zoveel vooruit te denken, maar over het algemeen vind ik het een leuke uitdaging. Ik moet zeggen dat het wel makkelijk is dat er verder weinig te doen is. Onderweg is het knap lastig om vegan te zijn, er is vaak maar 1 optie in een broodzaak (als er al iets is) en je opties zijn echt minder. Vegan zijn is gewoon makkelijker als je alles thuis bereidt. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn als er weer wat meer open is straks. Tot de volgende update!

Comments: 9

 • reply
  januari 16, 2022

  Ik zie veel lekkere dingen voorbij komen! Er zijn echt veel vegan maaltijden die super lekker zijn 🙂

 • reply
  januari 16, 2022

  Die ontijt-ideetjes ga ik ook eens proberen!

 • reply
  januari 16, 2022

  Buiten de deur eten is inderdaad iets meer een uitdaging. Ik heb in de buurt zo mijn vaste adresjes waar ik sowieso terecht kan en veel restaurants vallen met een menu kaart zonder vegan ook wel af. Maar, moet ook zeggen dat er op veel plekken wel wat voor je gemaakt kan worden als je ernaar vraagt. Dat pakt in de meeste gevallen goed uit. En in het ergste geval krijg je een wat minder inspiratievolle salade of ‘gewoon’ friet.
  Leuk om te zien dat het je helemaal niet zo moeilijk af gaat tot nu en dat je gevarieerder bent gaan eten. Klinkt nu al geslaagd!

 • reply

  Roos

  januari 17, 2022

  Heel leuk om te lezen! Ik was ook van plan om me te doen, maar dat was toch lastig omdat ik met 2 niet-vegan huisgenootjes woon. Ik heb in ieder geval mijn melk vervangen door havermelk & yoghurt door sojayoghurt. Maar nu nog stoppen met kaas eten… dat wordt de echte challenge haha. Ontbijttip: baked oats! Echt superlekker, een soort cakeje als ontbijt. Mijn favo zijn met cacaopoeder & pure chocola of met appel en kaneel. Wel even vroeg opstaan om het in de oven te zetten maar dan kan je daarna nog 20minuutjes je bed in duiken totdat het klaar is. Havermoutpap heb ik ook herontdekt, ook zo lekker met appel & walnoten. En ik kook precies hetzelfde als jij! Een recept als basis maar dingen erbij gooien die ik nog in huis heb en te dure ingrediënten weglaten (als student kan ik dingen zoals pijnboompitten niet betalen hahaha). Succes nog de rest van de maand!

 • reply
  januari 18, 2022

  Haha oh jij hebt inderdaad heel anders gegeten! Meer wat ik voor komende week op de planning wil zetten haha. Al vind ik het uitproberen van alle vleesvervangers en andere nieuwe producten gewoon veel te leuk haha. Ik snap je 99% instelling ook wel, ik heb het ook niet helemaal perfect gedaan.

  Hier wordt het steeds makkelijker om on the go vegan te eten. Ik heb donderdagavond zelfs een etentje in een 100% vegan restaurant!

 • reply
  januari 19, 2022

  Mijn God maar wie eet er nu ook havermout met water??? Dat smaakt toch niet? Ik maak mijn pap altijd met havermelk, ik smelt er een blokje heel pure chocolade in en ik doe er gevriesdroogde aardbeien bij. Smaakt me elke keer!
  Verder, erg interessant om te lezen! Leuk voor inspiratie 🙂

Post a Comment