Indiase zoete aardappelsoep

Recept – Indiase zoete aardappelsoep

Drie van mijn foodliefdes gecombineerd in één gerecht: Indiaas eten, zoete aardappels, en soep! Dat kan niet anders dan perfect zijn.. Dit recept voor zoete aardappelsoep scoorde ik in een kookboek wat ik een vriendinnetje laatst cadeau gaf (je moet toch weten wat je geeft ;)) en heb ik hier verfijnd en gepersonaliseerd. Lees gauw verder!

Een aantal weken geleden werden Le BF en ik gevraagd om een weekend lang te koken voor 10 man. Twee dagen lang, culinaire gerechten met vegetariërs en non-vegetariërs, maar met een beperkt budget en niet in onze eigen keuken! Met de handen in het haar begonnen we aan de planning. Stap 1: een thema, stap 2: een plan de campagne! Stap 3: recepten en stap 4: de voorbereiding!

Zoals jullie wellicht wel weten ben ik erg fan van de Indiase keuken, onder andere nadat ik er zelf twee jaar geleden heen ben geweest. Een van de dagen moest dan ook een Indiaas tintje krijgen. Voor het hoofdgerecht wilden we twee curry’s maken, Palak Panir en Butter Chicken (beide komen ook gauw op de blog!), maar vooraf wilden we eigenlijk 1 gerecht wat voor vegetariërs en non-vegetariërs lekker is. En wat is nu makkelijker te maken voor een grote groep dan een grote pan soep?

Indiase zoete aardappelsoep

Wat we toen nog niet wisten was dat één van de gastheren chefkok is bij ons eigen Utrechtse Karel V (!!); gelukkig dat ik het pas achteraf hoorde. Anders had ik niet durven koken, hihi! MAAR: hij vroeg achteraf het recept van deze zoete aardappelsoep! WOOHOO! Terecht, want hij is fan-tas-tisch! Tijd om hem met jullie te delen 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

 • 500g zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 rode peper, fijngesneden
 • 1 cm gember, fijngesneden
 • 0,75L groentebouillon
 • 200 ml kokosmelk
 • Sap van een halve citroen
 • 2 tl goede garam masala (ik koop hem bij de toko)
 • 1 tl komijnzaadjes
 • Olie, peper en zout

Ter garnering:

 • Yoghurt
 • Verse koriander
 • geschaafde amandelen

Bereiding

Bak de komijn kort aan in wat olijfolie, dan komt de smaak vrij. Fruit de ui en knoflook mee. Voeg de gember en rode peper toe en bak kort mee. Voeg de garam masala toe en de zoete aardappels en bak even kort mee. Voeg de bouillon toe tot de aardappels net onder staan. Kook de aardappels gaar (ongeveer 15 minuten). Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Als het te dik is om te pureren, voeg dan een klein beetje bouillon toe (maar niet te veel, er komt nog kokosmelk bij!).

Voeg de kokosmelk toe, proef even en breng op smaak met zout en peper en het sap van een halve citroen. Als de zoete aardappelsoep te scherp is, kun je altijd iets meer kokosmelk toevoegen.

Serveer met wat yoghurt en verse koriander!

Indiase zoete aardappelsoep

ps. *wetenschapsweetje van de dag* *hoort jingle* de zoete aardappel is dus geen aardappel! Het is een familielid van de knol en zit vol met vezels en vitaminen. Iets waar je je darmen erg blij mee maakt 🙂 Daarom kook ik er ook zo vaak mee!
ps2. de opname van vitamines gaat beter als je er een klein beetje vet bij eet. Vandaar de kokosmelk!

Comments: 2

Post a Comment