Recept – Pompoenburger met blauwe kaas

De tijd van herfstige ingrediënten is nog niet voorbij, en vandaag deel ik weer een recept met pompoen! Al voelt het al wel als winter buiten, ik wil graag dit burger recept nog met jullie delen. Een vega pompoenburger met zoete aardappel, hazelnoot en blauwe kaas. ZO YUM!

Al eerder deelde ik een aantal gerechten met pompoen, het is echt een van mijn lievelingsgroenten in de herfst! Naast dat het lekker zoet is en super veelzijdig, is het ook mega gezond. Vandaag begin ik dus even met mijn wetenschappelijke feitje! *jingle*
Volgens mij zit het hem in de oranje kleur, want net als in zoete aardappel en wortel, zit pompoen vol met vitamine A, goed voor de ogen dus! Maar wat pompoen speciaal maakt, is dat het ook super veel ijzer bevat. Dit vind je normaal veel in vlees, maar ja. Als je weinig vlees eet… moet je maar pompoen eten! Vandaag maak ik een pompoenburger met zoete aardappel en hazelnoten, en een topping van blauwe kaas en spinazie. Kan niet misgaan toch?

Pompoenburger

Ingredienten voor 4 grote burgers

 • Een halve flespompoen
 • 1 zoete aardappel medium size
 • 1 snuf chilipoeder
 • 4 flinke handen verse spinazie
 • 1 halve ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 kleine rode peper
 • een handje verse tijm
 • 1 ei
 • 1 flinke hand hazelnoten
 • 125g paneermeel of panko (dat is Japanse paneermeel, werkt goed voor vochtopname in burgers!)
 • blauwe kaas in hoeveelheid naar smaak (ik kocht zo’n Danablu pakje en gebruikte er ongeveer 1/3e van
 • hamburgerbroodjes
 • ketchup
 • olijfolie, peper en zout

bereiding pompoenburger

Bereiding

Pff, das een flinke lijst he? Gelukkig valt de bereiding mee. Verwarm eerst de oven voor op 180-200 graden. Snijd dan de pompoen door de helft (tip van de dag voor slappe mensen zoals ik: snij eerst een klein plakje van de onder en bovenkant af, zet hem dan rechtop (met de zaadjes onderin) en snij dan van boven naar onder in tweeën). Lepel de zaadjes eruit en snijd de pompoen in blokjes. Schillen hoeft niet! De schil lost vanzelf op in de oven.

Schil wel de zoete aardappel en snijd deze ook in blokjes. Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de pompoen en zoete aardappel hierop. Besprenkel met wat olijfolie, zout en peper en bestrooi met wat chilipeper. Bak dit voor ongeveer 30 minuten in de oven. Ondertussen kun je de rest voorbereiden!

Wok de spinazie met wat peper en zout in een klein beetje olie tot het geslonken is en zet apart.

Tover nu je keukenmachine tevoorschijn. (Als je deze niet hebt, moet je alles met de hand in kleine stukjes snijden en daarna kneden en combineren met de groenten) Doe de ui in grove stukken, de knoflook, hazelnoten, rode peper, tijm, het ei en de paneermeel in de keukenmachine (begin met de helft van de paneermeel, er kan altijd nog meer bij!).

Voeg de iets afgekoelde pompoen en zoete aardappelblokjes erbij en meng tot een grove substantie. Voeg meer paneermeel toe wanneer nodig.

Vorm 4 of 5 burgers van deze massa en bak ze in wat olijfolie in de pan krokant en bruin. Als je ze hebt omgedraaid, kun je de blauwe kaas op de al gebakken kant smelten.

Snijd de broodjes open, leg er een pompoenburger met blauwe kaas op, bedek met spinazie en een klodder ketchup. En geniet van je burger! Ik heb hem zoals je ziet al meerdere keren gemaakt. Het broodje hierboven was wat steviger en daardoor handiger, maar vulde wel meer! Het broodje hieronder viel volledig uit elkaar haha, maar vind ik persoonlijk wel lekkerder.

Pompoenburger

Wat is jouw lievelingsgerecht met pompoen?

ps. het oorspronkelijke recept komt van Chickslovefood, maar paste ik natuurlijk weer aan aan mijn eigen voorkeuren..

ps2. De volgende dag at ik de overige pompoenburgers met een salade van spinazie (die ook nog over was), blauwe kaas (idem), gebakken hazelnoten en cherrytomaatjes. Ook super lekker!

Post a Comment