bloemkoolpizza

Dinner Vegetarisch

Recept – bloemkoolpizza met tomaat en mozzarella

In mijn categorie ‘wat te doen met een bloemkool’ is het nog een beetje stil. Want gerechten met bloemkool zien er nou eenmaal vaak zo smerig uit. zijn niet heel fotogeniek. Maar vandaag heb ik weer een winner in de categorie, en wel: bloemkoolpizza! Pizza met een bodem van bloemkool. En lekker dat ie is! Nieuwsgierig geworden? Lees gauw verder.

Bloemkoolpizza

Wat te doen met een bloemkool #2

Oh jongens, ik heb al zoveel bloemkoolgerechten gemaakt die ik jullie niet kan laten zien op een foto: bloemkoolcurry, bloemkoolgnocchi, risotto met bloemkool. Al dat wits levert gewoon zo’n smerige foto op. Ook al is het zo’n lekkere groente, het wordt nooit een foto-winner zoals de #avocado.

Maar vandaag deel ik een nieuwe winner: de bloemkoolpizza! Ik werd er op gewezen door mijn zusje, die een smakelijk tasty-filmpje op Facebook voorbij zag komen (worden jullie daar ook zo rustig van?). Mijn nieuwsgierigheid was gewekt: zou dit werken? Maar ik werd verrast: de bodem smaakt echt super lekker, de bloemkoolsmaak is helemaal niet overheersend. Maar wat ik eigenlijk het meest opvallend vond: ik voelde me niet zo weeïg als na een normale pizza. Geen vette hap met een bodem vol koolhydraten waarna je na een uur weer honger hebt. Win-win!

Nu kun je inmiddels ook al een kant en klare bloemkoolpizza bodem in de supermarkt kopen, dus als je lui bent, koop je die gewoon, maar zelf maken is ook super makkelijk. Het enige wat je niet moet verwachten is dat je de pizza daarna in punten kunt eten, want daarvoor is de bodem net niet sterk genoeg. Anyhow. Let’s start!

Ingrediënten voor een pizza voor 2 personen

Voor de bodem:

  • 1 grote bloemkool
  • 1 ei
  • Handje parmezaanse kaas
  • Peper en zout

Voor de topping:

  • 1 pakje passata (tomatensaus)
  • 1 eetlepel pizzakruiden of Italiaanse kruiden
  • 1 bol mozzarella
  • 2 tomaten
  • Handje verse basilicum

Bereiding

Bloemkoolpizza

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Volg voor het maken van de bodem de bereidingswijze van de bloemkoolrijst:

Snij de bloemkool in roosjes en was even. Snijd de bloemkool fijn met de foodprocessor of rasp.

Kook de bloemkool in porties in 5 minuten gaar in de magnetron (je leest het goed!). Wring de bloemkool dan uit in een schone theedoek (pas op, heet!) om het vocht te verwijderen. Meng dan de bloemkool met het ei en de geraspte kaas en breng op smaak met zout en peper.

Spreid het mengsel uit op een bakplaat uit de oven en plet een beetje. Hoe dunner de bodem, hoe eerder gaar. Bak ongeveer 15-20 minuten en haal dan de bodem weer uit de oven.

Meng een half pakje passata met wat Italiaanse kruiden of pizzakruiden en bedek de pizzabodem hiermee. Beleg de pizza naar keuze, ik hield het simpel met mozzarella en plakjes tomaat. Bestrooi met nog wat parmezaanse kaas en bak weer af in de oven voor 10-15 minuten.

Maak af met wat verse basilicum en enjoy! Wat is jouw lievelings topping op een pizza?

bloemkoolpizza

bloemkoolpizza

Leave a Comment

Comments (3)