Recept – whisky wentelteefjes

Een klassiek Nederlands ontbijt is het wentelteefje, een in zoet beslag gebakken (oude) boterham. Er gaan al vele goede recepten voor wentelteefjes de ronde, maar vandaag deel ik met jullie een spannende variant: whisky wentelteefjes. Wentelteefjes met een beetje pit, maar wees niet bang: natuurlijk zonder alcohol, want die bak je er uit 🙂 Lees gauw verder!

Whisky wentelteefjes

Wentelteefjes

Wentelteefjes heten ook wel verloren/gewonnen brood. Dit gerecht is ontstaan uit het feit dat men geen brood wilde weggooien. Met dit recept werd het oude, nog niet beschimmelde brood, toch weer eetbaar en zelfs lekker!

Whisky wentelteefjes

En waarom nu wentelteefjes met whisky? Well, le BF en ik zijn fervent whiskyliefhebbers, maar er zit wel eens zo’n fles bij die toch niet zo lekker is om puur te drinken. Te goedkoop, te slap, te sterk, you name it. We gingen toen op zoek naar manieren om te koken met whisky. Zo ontdekten we al een heerlijk recept voor kipmarinade voor op de BBQ (tegen de tijd dat het weer BBQ weer is zal ik die ook met jullie delen!) en nu dus whisky wentelteefjes. Er zijn ook hele kookboeken over koken met whisky!

*jingle* wetenschapsfeitje van de dag: Ik kan hier natuurlijk niet gaan verkondigen dat veel whisky goed voor je is, maar er zitten wel een aantal stofjes in whisky die niet per se slecht voor je zijn, zeker niet als je het in kleine hoeveelheden tot je neemt. Whisky bevat vitamine C en veel anti-oxidanten die helpen je cholesterol op peil te houden en beschermend werken tegen kanker. Ook werkt het als bloedverdunner, wat de kans op bloedproppen verlaagd. Het is lastig om te bepalen hoeveel whisky je moet drinken voor deze beschermende effecten en wanneer de slechte eigenschappen van alcohol de overhand nemen. Mate is in dit geval altijd beter!

De alcohol vervliegt tijdens het bakken en daarom is het een recept wat prima kan op de ochtend, en het geeft net even een lekkere draai aan het originele recept. Komt ‘ie:

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4-6 sneden oud brood
  • 1 ei
  • 130 ml volle melk
  • klein scheutje whisky (ongeveer 20 ml), maakt niet uit welke (ik zou de rokerige misschien niet gebruiken)
  • 1,5 zakje vanillesuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • boter

Bereiding

Meng in een diep bord het ei, de melk en de whisky. Voeg daar de kaneel, bakpoeder en vanillesuiker aan toe en meng goed. Snijd de korsten van het brood.

Verhit een klontje boter in een koekenpan. Doop de sneetjes brood dan in het eimengsel. Dit vergt wat ervaring: niet te lang, want dan neemt 1 sneetje meteen alles op en wordt die heel erg zompig. Niet te kort: dan worden ze niet lekker krokant, maar juist heel droog. Oefenen dus! Ik leg meestal de boterham erin, druk hem kort aan met een vork en haal hem er dan uit.

Bak de wentelteefjes in de pan (ik bakte er twee tegelijk) tot ze goed bruin en krokant zijn. Zorg er voor dat je voor de volgende lichting genoeg boter in de pan hebt, dus voeg eventueel voor de tweede ronde nog wat boter toe.

Serveer de wentelteefjes met wat poedersuiker en enjoy! Laat je me weten wat je er van vond?

Whisky wentelteefjes

Post a Comment