Brioche

Recept – Fluffy Brioche

Vandaag deel ik een recept waarvan ik nooit had verwacht deze online te plaatsen: Brioche. My nemesis. Het lievelingsbrood van le bf. En toegegeven, ik geniet er ook enorm van. Maar oh my. Ik maakte het ooit eens een paar jaar geleden en zwoer het toen af, want in mijn herinnering was het een hels karwei. Tot ik een beter recept vond en het allemaal eigenlijk reuze mee viel! Ik oefende een paar keer, tweakte het een beetje (gedurfd, want bakrecepten komen best nauw) en ben nu klaar om mijn ervaringen met jullie te delen. Met de juiste tips is het niet moeilijk, en geloof me, hierna organiseer je je weekendbrunch rondom de brioche.

 

Brioche – Is het brood? Is het cake? Wat is het?

Een brioche is zacht zoet witbrood wat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is fluffy, en heeft de structuur van zacht brood, maar het recept is helemaal niet zoals een brooddeeg. Er gaat (room)boter in en eieren. Voor mijn gevoel stond ik een cake te bakken en dan komt er ineens iets brood achtigs uit de oven. Verwarrend, maar who cares: het is heerlijk! Omdat het deeg een andere bereiding en structuur heeft dan brood, moest ik wel even wennen aan hoe je het maakt. Maar toen ik het eenmaal een keer had geprobeerd, viel het allemaal wel mee. Er gaat helemaal niet zoveel in en je moet gewoon nét die paar trucjes kennen. Dus zie hier: mijn recept voor brioche. 

Trucjes? Vertel me meer!

Zoals gezegd bestaat dit deeg dus uit bloem en gist (zoals alle broden), maar er gaat ook een klein beetje suiker in, een snufje zout en eieren. Deze ingrediënten mix je voor ongeveer 10 minuten met je mixer met deeghaken (of met de hand, wat jij fijner vindt) tot een stevige bol deeg. Daarna gaat de roomboter er doorheen, beetje bij beetje. Dat ziet er in het begin heel gek uit, alsof het deeg de boter niet opneemt. Maar ineens lukt het! Blijven mixen met je mixer is mijn advies. Gewoon stug doorzetten. En mocht je mixer het niet aankunnen (want het deeg is best stevig), dan kun je altijd gewoon je handen gebruiken. Het deeg voelt plakkerig aan, maar het blijft gek genoeg niet aan je handen plakken. En elke keer als je denkt dat het niet gaat lukken, houd dan vol, want het lukt echt! Het toevoegen van de boter en kneden duurt ook ongeveer 10 minuten (foto 1 hieronder is het eindresultaat).

De volgende dag…

Na het kneden en toevoegen van alle boter gaat het deeg voor een nachtje in de koelkast om te rijzen. Ik liet het eerst nog een uurtje op kamertemperatuur rijzen, maar het kan in principe ook meteen in de koelkast. Een uurtje voorrijzen maakt het wel net iets fluffy’er. Het klinkt gek om je deeg in de koelkast te doen, en de volgende dag is het door alle boter in het deeg ook best hard geworden (foto 2). Maar het is ook door die nacht in de koelkast wel echt een ‘ontwikkeld’ deeg, want het plakt dan ineens totaal niet meer.

De volgende ochtend kneed je het dan nog een keer goed door (foto 3 na doorkneden), verdeel je het in bolletjes (foto 4) en leg je het in een ingevette cakevorm (foto 5). Ik had even geen cakevorm en door Miss Rona en alle winkelperikelen geen mogelijkheid een goeie nieuwe aan te schaffen, dus ik gebruikte een ovenschaal. Werkte ook prima. Het mag dan nog een uur tot 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur en dan gaat het de oven in voor 25 minuten. That’s it! Kind kan de was doen. Krijg je ook al zo’n zin om dit te gaan proberen?

 

Maar hoe eet ik brioche?

Well, brioche is heerlijk op zichzelf, met een klein beetje boter en jam. Je kunt er ook wentelteefjes van maken (dat deden wij, zie het bonus recept hier beneden) of bijvoorbeeld een broodpudding. Je kunt het ook heerlijk roosteren en eten met wat kaas. Het is wel het allerlekkerst op de dag van bakken, maar als je het goed luchtdicht bewaart, kan het de volgende dag ook nog prima. Enjoy!

Brioche

Recept brioche

Ingredients

Voor het deeg
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 20 gram suiker (ik gebruikte witte basterdsuiker)
  • 6 gram zout (1 theelepel)
  • 3 medium eieren
  • 120 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 eigeel, opgeklopt, voor het bestrijken
Overig
  • Cakeblik van 25 cm of ovenschaal

Instructions

1. Doe de bloem, gist, zout, suiker en eieren in een kom. Zorg dat de gist en zout elkaar in het begin niet raken, dan vermoord je de gist. Meng met je mixer met deeghaken (of met de hand) goed door, voor ongeveer 10 minuten.
2. Voeg de boter beetje bij beetje toe en blijf mixen. In het begin lijkt het alsof de boter niet wordt opgenomen, maar het lukt echt! Gewoon doorzetten. Als je mixer het zwaar heeft kan dit ook met de hand. Kneed/mix voor 10 minuten
3. Dek het deeg af (bijvoorbeeld met vershoudfolie of met een douchemuts, die kun je hergebruiken) en zet het een uurtje in de oven met alleen de lamp aan. Je kunt ook deze stap overslaan en het deeg meteen in de koelkast zetten.
4. Kneed het deeg de volgende ochtend nog even kort door en verdeel in 8 bolletjes. Doe de bolletjes in een cakevorm van 25cm (of een ovenschaal) en druk even aan tot alle bolletjes elkaar en de bodem raken. Bestrijk met het losgeklopte eigeel en zet weer in de oven met alleen de lamp aan voor 70-90 minuten.
5. Haal het deeg uit de oven en verwarm voor op 160 graden hetelucht of 180 graden boven/onder warmte. Bak de brioche voor 25 minuten. Je zult zien dat hij in de oven nog het meeste rijst!
6. Haal uit de oven en laat even afkoelen, dan krimpt de brioche een beetje en kun je hem makkelijk uit de vorm halen. Laat verder afkoelen of serveer warm, yum!
Print

Bonusrecept: Brunch recept van brioche wentelteefjes met vers fruit en pecannoten

Tot slot doe ik jullie nog een bonusrecept cadeau; hoe aten wij deze brioche? Well, wij maakten er wentelteefjes van (mix 250 ml melk met 2 eieren en wat vanillesuiker/kaneel naar smaak). Bak de wentelteefjes beide kanten kort tot het bruin is en gaar even na in de oven: 5 minuten op 200 graden in een ovenschaal. Serveer met pecannoten, vers fruit en natuurlijk maple syrup. Voor de echte ongezonde trek: klop wat slagroom op met een scheutje whisky!

wentelteefjes van brioche

Comments: 5

Post a Comment