Recept – de perfecte veggieburger

De afgelopen jaren heb ik heel wat recepten voor veggieburgers getest. De een lekkerder dan de ander, en sommigen haalden tot nu toe (veelal in aangepaste versie) mijn blog. Maar nu heb ik me toch een lekker veggieburger recept! Veel smaken komen samen tot een explosie, en hij is nog vegan ook (de burger dan). Lees gauw verder!

Veggieburger

De perfecte veggieburger

Om de perfecte veggieburger te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Als basis gebruik je vaak een boon of peulvrucht (kikkererwten zijn populair, of zwarte bonen), maar ook linzen of quinoa worden vaak gebruikt. Natuurlijk heb je ook al pompoen en zoete aardappel voorbij zien komen op mijn blog. Daarnaast voeg je andere groenten toe, zoals bijvoorbeeld erwten of mais, of een combi van meerdere basisingrediënten. Ook heb je vaak iets bindends nodig (vaak een ei) en daarnaast weer iets om al het vocht op te nemen (bijvoorbeeld havermout of paneermeel). Mijn eerste inspiratiebron voor veggieburgers was de blog van Maura – Yellowlemontree. Zij startte een epic burger project waar ik mijn eerste veggieburgers al een paar jaar geleden uit leerde maken.

Nu, nadat ik zoveel meer gelukte en ook mislukte burgers heb gemaakt, weet ik inmiddels wel uit het recept te lezen of het gaat lukken. Soms zijn de burgers zo nat dat ze uit elkaar vallen. Je kunt dan havermout toevoegen tot je een ons weegt (of eigenlijk, de burgers worden dan 2x zo zwaar), maar niets helpt. Ze worden er niet beter op. Een andere keer zijn de burgers zo droog dat ze uit elkaar vallen en niet smaken.

*tromgeroffel* Maar nu heb ik dus een ultiem recept voor jullie bij elkaar geraapt wat je een gezonde vegan veggieburger oplevert. Comfort food met een gezond randje, zal ik het maar noemen! Ik wil er meteen even bij zeggen dat ik alle andere veggieburgers op mijn blog ook nog steeds wil adverteren en dat le BF het niet eens was met mijn keus voor perfecte veggieburger. Hij is het meest fan van de kikkererwtenburger met courgette van Maura. She wins…

Ingrediënten voor 4 burgers

 • 1 groot blik (biologische) kikkererwten (zoeen van 265g uitlekgewicht)
 • 60 gram mais
 • 1 zoete aardappel
 • 1 teentje knoflook
 • 1 bosui
 • 50 gram havervlokken/havermout
 • 1 handje verse koriander
 • 1 handje verse peterselie
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 eetlepel currypoeder
 • 0,5 tl komijnpoeder
 • snufje zout en peper

Voor de opmaak:

 • Hamburgerbroodjes
 • Veldsla of andere sla naar keuze
 • 1 tomaat
 • ketchup
 • avocado, komkommer, you name it (naar eigen voorkeur!)

Bereiding

Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes van ongeveer 1,5 cm. Kook hem in 15 minuten gaar, tot je er makkelijk in kan prikken.

Doe ondertussen alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Voeg op het laatst de zoete aardappel toe en zet de keukenmachine aan. Laat hem draaien tot het een egale massa is.
In de meeste veggieburgers zit ei, dit maakt het veel makkelijker om het te vermalen omdat de massa dan vloeibaarder is. Omdat deze burgers vegan zijn, duurt het wat langer om de massa egaal te krijgen, maar uiteindelijk lukt het wel!

Verdeel de massa in 4 delen en maak er burgers van. Tip: als je dit met vochtige handen doet, kleeft het niet zo! Bak de burgers nu 6 minuten per kant in een koekenpan met een beetje olie. Ze kunnen ook in de oven, 15 minuten per kant op ongeveer 200 graden.

Serveer op een broodje met ketchup, sla, avocado, komkommer, whatever you like. Serveer er zoete aardappelfrietjes bij, je heb toch al zoete aardappel aangeschaft voor dit recept 😉 Enjoy!

Wat is jouw favoriete veggieburger?

Veggieburger

Comments: 1

 • reply
  januari 12, 2018

  Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen 🙂

Post a Comment