Vegetarische bolognese

Recept – vegetarische bolognese

Er zijn toch een paar van die nostalgische gerechten die je echt niet meer eet als vegetariër en spaghetti bolognese is er een van. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst gehakt heb gekocht! Maar nu mis ik dus eigenlijk helemaal niet het vlees, alleen wel de smaak en structuur.. En gelukkig is voor alles een oplossing! Zie hier het recept voor SU-PER lekkere vegetarische bolognese. Lees gauw verder!

Vegetarische bolognese

Vegetarische bolognese

Bolognese is een Italiaanse pastasaus die oorspronkelijk uit de Bologna komt (hence the name..). In tegenstelling tot ongeveer alle andere Italiaanse gerechten is deze saus behoorlijk gevuld, want Bologna staat bekend om zijn voedzame keuken. Oorspronkelijk bevat de saus dus ook gehakt (rundvlees), pancetta (varkensvlees), ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk. Pfoe! Wat een lijst! Ik zit al vol bij de gedachte.

Toch is in de winter zo’n stevige kost af en toe wel echt lekker, en laatst had ik dan ook een craving naar zo’n stevige saus als bolognese saus. En het resultaat van mijn craving: het recept voor mijn vegetarische bolognese, met linzen, wortel, zongedroogde tomaten en tomatensaus. Zonder vlees en zonder melk, dus volledig vegetarisch en zelfs vegan als je de kaas weg laat! Ik maakte natuurlijk veel te veel, dus voor jullie paste ik het recept een beetje aan naar normale duo-hoeveelheden. Ondertussen at ik het 3 keer in dezelfde week en ik vond het nog steeds lekker. Goede test dus. Jullie willen dit vanaf nu ook!

Ingrediënten voor 3 personen

 • 50 gram rode linzen
 • 1 blik gepelde tomaten uit blik
 • 1 winterpeen
 • 8 zongedroogde tomaten
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 ui, middelgroot
 • 1 teen knoflook
 • 200g pasta naar keuze, bijvoorbeeld spaghetti
 • handje verse basilicum
 • wat oregano of andere Italiaanse kruiden
 • voor de niet-vegans: Parmezaanse kaas

Bereiding

Snij de ui fijn en schil en rasp de winterpeen. Fruit de ui in wat olie en pers het teentje knoflook erover. Voeg de wortelrasp toe en bak kort mee.

Voeg dan de zongedroogde tomaten toe en de linzen. Doe de gepelde tomaten met het sap in de pan en voeg nog wat water toe tot alles onder staat (ongeveer 200 ml). Plet de tomaten met je spatel tot ze een beetje in stukjes gebroken zijn. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de linzen gaar zijn. Voeg wanneer nodig nog extra water toe. Afhankelijk of je hele of halve linzen hebt duurt dit 20-40 minuten. Roer af en toe. Voeg na 5 minuten ook de tomatenpuree en verse basilicum toe. Scheur de basilicum boven de pan in stukjes om de smaak vrij te laten komen. Ik was in de keuken op zoek naar oregano maar ik vond alleen zo’n potje mix Italiaanse kruiden. Dus ik deed hier ook wat van in de pan. Maar alleen oregano kan ook 😉

Kook ondertussen de pasta gaar zoals aangegeven op de verpakking.

Serveer de pasta met de saus en garneer met parmezaanse kaas en verse basilicum. En klaar is je vegetarische bolognese! Ai terwijl ik dit typ heb ik er alweer zin in..

Vegetarische bolognese

Ik zie dus nu overal op mijn foto’s iets donkers in de saus. Dat is dus de verse basilicum!

Vegetarische Bolognese

Ik maakte hem dus met Fusilli, want dat lag nog in de kast 😉

Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Tag me bijvoorbeeld op Instagram (@littlebitofsunshineblog) of stuur me een berichtje, dat zou ik leuk vinden!

Comments: 4

 • reply

  Wim Geurts

  februari 14, 2018

  Hoi Siroon, Als groot praktiserend fan van de Italiaanse keuken ga ik hierbij beloven dat ik komend weekend jouw recept ga uit proberen en wellicht op den duur naar mijzelf ga ombouwen. De pasta ga ik zelf maken . . . dit is echt heel simpel. Zo’n sprankelend recept geeft mij gewoon zin om er iets moois van te maken. Dank voor het delen!
  oh . . p.s. net als er in de groentewereld een roep opgaat om biologische groenten gewoon ‘groente’ te noemen en niet biologische groenten ‘bespoten groenten’ . .. zou ik gerechten waarin vlees zit gewoon ook zo willen noemen. ‘Een gerecht met vlees’.
  Als vegetariër heb ik het gevoel dat ik mij altijd moet verantwoorden terwijl het, gelet op de negatieve bijwerkingen van vlees, wel degelijk andersom is.
  Ik houd je op de hoogte van het resultaat en dank voor het delen van je altijd inspirerende recepten en blogs.

   • reply

    Wim Geurts

    maart 4, 2018

    Hoi Siroon, Het werd iets later dan gepland maar vanmiddag heb ik jouw recept uitgeprobeerd. We hadden extra eters dus heb ik de gewichten iets aangepast. Het resultaat was uitstekend. De bite van de linzen werd door iedereen als positief ervaren en de smaak was uitstekend . . ondanks dat ik de basilicum was vergeten. De pot met basilicum stond nog wel klaar om geplukt te worden maar vanwege het bezoek is dat er bij in geschoten. Ik heb er tagliatelle bij gemaakt.. gekookt met wat kruiden en wat zout. Deze viel ook goed in de smaak. Gaaf om dit soort ‘avonturen’ aan te gaan met andermans recepten.

Post a Comment