Rode linzen spinazie curry

Recept – rode linzen spinazie curry (Dal Palak)

Als onderdeel van mijn ‘kook je kast leeg’ project – waarover later meer – kookte ik een rode linzen spinazie curry. Het was het allerlaatste recept wat ik maakte, met alle laatste restjes uit mijn keuken, maar wat was dit lekker! Inmiddels heb ik het alweer twee keer weer gemaakt in drie weken tijd, en dat zegt wat. Tijd om het recept te delen dus!

Rode Linzen Spinazie Curry

Dit recept is een klassiek Indiaas recept, en zoals jullie weten ben ik echt een liefhebber van Indiaas eten! Gelukkig jullie ook, want mijn Indiase recepten zijn mijn meest bezochte recepten aller tijden. Tijd voor een aanvulling dus!

Al eerder maakte ik een Indiase Dal met gedroogde splitkikkererwten, ook wel Chana Dal genoemd. Vandaag maken we een variant hierop, Dal Palak, met wederom spinazie maar dit keer met rode linzen. Iets makkelijker te vinden in de supermarkt, en dit recept is daarom iets makkelijker te maken! *dit is hopelijk geen doodsvonnis voor het Chana Dal recept*

Waar rode linzen vaak worden meegekookt in een recept, zoals bijvoorbeeld in deze vega bolognesesaus, koken we ze hier apart. Dit scheelt niet alleen tijd (je kan ondertussen de rest bereiden), maar geeft de linzen ook net een puurdere smaak. Ze nemen dan niet alle andere smaken op, en dit zorgt ervoor dat er verschillende smaken en bites in het gerecht zitten en het minder eentonig wordt.

Ingrediënten voor 3 personen

 • 150 gram rode linzen
 • 200 gram verse spinazie, gewassen
 • 1 flinke tomaat of 2 middelgrote
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 cm verse gember of 1/2 tl gedroogde gember
 • 1 grote groene peper
 • 1 gedroogde rode chilipeper of wat chilivlokken
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl citroensap
 • 1 tl kurkuma
 • olie, peper en zout
 • rijst of naanbrood om erbij te serveren

Bereiding

Bereidingsduur: ongeveer 30 minuten

Was de rode linzen goed in een zeef tot het water niet meer troebel is. Als je geen zeef hebt, kan het ook in een kommetje en giet je het steeds af. Je moet het beste een aantal keer wassen tot het water helderder wordt!

Kook de rode linzen in 400 ml water in ongeveer 20 minuten gaar en voeg de kurkuma toe vanaf het begin. (Voeg nog geen zout toe in dit stadium)

Zet na 10 minuten de rijst op (1 kopje rijst, 2 kopjes water) en laat zachtjes koken.

Snijd ondertussen de ui, knoflook, groene peper, tomaat en spinazie fijn. Verhit olie in een pan en bak de komijn- en mosterdzaadjes tot ze gaan knisperen of opspringen. Voeg dan de ui, knoflook, gember en chilipepers toe en fruit mee tot de ui goudbruin is. Voeg dan de tomaat toe en bak ongeveer 3 minuten tot de tomaat zacht is. Doe dan de spinazie erbij en laat slinken.

Voeg, als de linzen gaar zijn, de linzen (met het kookwater) toe en voeg evt wat extra water toe als je de curry dunner wilt. Breng op smaak met zout en peper en serveer met rijst en evt. naanbrood. YUM! Dit kan ik denk ik wel elke week eten…

rode linzen spinazie curry

Comments: 3

Post a Comment