Zelf paneer maken

Recept – zelf paneer maken (Indiase kaas)

Al een tijdje zat het idee in mijn hoofd om zelf eens paneer te maken (Indiase kaas). Het is echt een van mijn favoriete ingrediënten uit de Indiase keuken en ‘men zegt’ dat het heel makkelijk te maken is. En inderdaad! Met maar twee ingrediënten maakte ik in een uurtje verse paneer en wow, hoe lekker is dit! Hierbij deel ik natuurlijk het recept en mijn tips en tricks (die heb je wel nodig).

Paneer (Indiase Kaas)

Paneer is een hele jonge kaas, die anders wordt bereid dan ‘gewone’ kaas. Voor gewone kaas wordt melk namelijk gemengd met dierlijk stremsel, waardoor kaas eigenlijk niet vegetarisch is. Maar voor het maken van paneer wordt alleen gebruik gemaakt van melk en een zuurtje, zoals citroen, azijn, of een schep yoghurt.

Paneer (of panir) heeft een milde smaak en heeft wat weg van hüttenkase (ook wel cottage cheese genoemd) of van ricotta. Om die reden is het heel makkelijk te verwerken in een heleboel gerechten: de smaak is mild en daardoor past het gemakkelijk in diverse gerechten.

Om paneer te maken heb je dus maar twee ingrediënten nodig: melk en een zuurtje. Door het zuur bij de melk te voegen, scheiden de vaste deeltjes zich van het water en zo ontstaat er een soort cottage cheese-achtige structuur. Door vervolgens nog meer water eruit te persen en de kaas even in de koelkast te leggen heb je vervolgens een hardere substantie: paneer.

Kaasdoek

Om zelf kaas te maken heb je een kaasdoek nodig. Dit is een soort zeef, maar dan in de vorm van een doek! Vocht loopt hier doorheen, maar hij houdt wel je kaas in vorm. Je koopt een kaasdoek onder andere bij Dille en Kamille en hij is herbruikbaar!

kaasdoek voor zelf paneer maken

Ingrediënten voor 300 gram paneer

  • 2 liter volle melk
  • 125 ml citroensap (+ eventueel extra wanneer nodig) of 2 scheppen yoghurt of 2 eetlepels azijn
  • Een kaasdoek

Bereiding

Duur: ongeveer 25 minuten + 15-60 minuten wachttijd

Doe de melk in een pan met een goede anti-aanbak laag en breng aan de kook op middelhoog vuur. Blijf roeren om te voorkomen dat je bodem aanbrandt of de melk overkookt. Heb geduld: dit duurt even (zo’n 15 minuten)

Tip 1. Melk kookt niet zoals water met grote bubbels, maar er ontstaat langzaam schuim bovenop.

Als de melk kookt, zet het vuur lager en voeg dan de citroensap/azijn/yoghurt toe. Blijf roeren. Je zult direct zien dat er vaste deeltjes in de melk ontstaan en de vaste deeltjes zullen zich scheiden van de vloeistof (dit heet ook wel ‘wei’). De wei heeft een grijzige/gelige kleur en de vaste deeltjes zijn wit. Neem na een minuut de pan van het vuur en blijf nog even doorroeren tot de vloeistof helemaal helder is. Mocht dat niet het geval zijn, voeg dan nog meer citroensap/azijn/yoghurt toe en verwarm weer even.

Maak de kaasdoek nat en leg in een vergiet.

Tip 2. Zet de kaasdoek bij de punten vast met wasknijpers, dan kan de doek niet verzakken als je er vloeistof doorheen giet.

Giet de inhoud van de pan door de kaasdoek en spoel even na met water om de zurige smaak te verwijderen. Voeg eventueel wat zout of andere kruiden hier toe om de kaas op smaak te brengen. Zout helpt ook om het vocht nog meer te verwijderen.

zelf paneer maken

Als je hier stopt, heb je ricotta/cottage cheese en kun je dit verwerken in een gerecht! Voor een hardere kaas, lees nog even door. 

Haal de kaasdoek uit het vergiet en draai de punten bij elkaar om nog meer vocht uit de kaas te persen. Pas op, dit kan heet zijn!

Leg het geheel op een bord en leg er een bord bovenop. Leg het geheel in de koelkast en zet iets zwaars op het bovenste bord om het laatste vocht eruit te drukken. Na 15 minuten kan je de kaas al gebruiken, voor een hardere kaas wacht je 30-60 minuten.

zelf paneer maken

Haal de kaas vervolgens voorzichtig uit de kaasdoek. Je ziet hieronder waar de kaasdoek om de kaas gedraaid zat!

zelf paneer maken resultaat

Je kan de kaas natuurlijk zo eten, maar je kan het ook gebruiken in bijvoorbeeld Palak Paneer, Butter Paneer (vega butter chicken met paneer in plaats van de kip) of Paneer Tikka Masala! De verse kaas is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. Smakelijk!

Wat is jouw favoriete gerecht met paneer?

Spoel de kaasdoek direct uit met wat koud water en daarna met heet water en zeep, om hem daarna makkelijker nog een keer te kunnen gebruiken! Als je je was doet met een mild wasmiddel, kan de doek ook in de was. 

Comments: 3

Post a Comment