Sunshine goes green #18 – De ‘Kook je kast leeg’ challenge
We verspillen met zijn allen wat voedsel af. Wist je dat van elke 6 boodschappentassen, er 1 in zijn geheel de prullenbak in gaat? Zonde van het geld, zonde van het eten! Maar hoe ga je dit nu tegen? Één oplossing is leren koken met wat je in huis hebt. Het vergroot je creativiteit en je redt er meteen een beetje milieu mee. Win-win! Vandaag deel ik mijn ‘kook je kast leeg’-challenge en deel ik de ingrediënten waar ik mee begon en de recepten waar ik mee eindigde. Doe je mee?
Voedselverspilling
Geopende zakken polenta, couscous of één keer gebruikte kruidenmixen, we hebben waarschijnlijk allemaal wel zoiets in de kast liggen. We maken recepten, kopen ingrediënten en gebruiken lang niet altijd alles. En vaak gaan die ingrediënten over datum zonder dat we ze hebben opgemaakt. Niet alleen verse producten verleppen, het is ook zonde om alle houdbare dingen in je kast te hebben liggen. Want als je er nooit mee kookt, gooi je ze uiteindelijk toch ook weg als je je kast eens uitmest? En er wordt zoveel voedsel weggegooid, het is echt om van te schrikken.
Luistertip: de podcast van de groene meisjes over voedselverspilling!
Mijn ‘Kook je kast leeg’ Challenge
Vorig jaar ging ik emigreren en besloot ik dit zo duurzaam mogelijk te doen. Daar hoorde niet alleen een goede opruimsessie bij en een ritje naar de kringloop, maar ook mijn voorraadkast onderging een inspectie. Ik stalde een maand voor vertrek alles wat ik nog had uit op het aanrecht en besloot een ‘kook je kast leeg’ challenge met mezelf te houden. Ik zette alle ingrediënten op een lijst, maakte een mooi mealplan en kookte allerlei spannende dingen die ontzettend lekker waren, maar die ik eigenlijk alleen maar kookte omdat ik alles op wilde maken.
De voordelen?
1. Ik kocht er bijna niks bij, alleen wat verse producten en kookte bijna twee weken voor 10 euro totaal.
2. Ik werd er ontzettend creatief van, ik werd gedwongen om buiten de box te denken en nieuwe recepten uit te proberen
3. Ik hoefde bijna niets weg te gooien met de verhuizing!
Natuurlijk hoef je niet alleen je kast leeg te koken als je gaat emigreren. Het zou eigenlijk best goed zijn om 1 keer per jaar je kast leeg te koken om voedselverspilling tegen te gaan. En wat is nu een betere manier om het jaar te beginnen dan een nieuwe challenge? Daarom roep ik de #kookjekastleegchallenge in het leven. Doe mee!
De ingrediënten waar ik mee begon
Ik legde mijn challenge vast op Instagram en kreeg veel leuke reacties. Dat hielp me ook om bij te houden met welke ingrediënten ik allemaal begon en wat het eindresultaat was. Ik begon met de volgende ingrediënten:
- een half pak risottorijst, genoeg voor 2 personen
- een half pak gele rijst
- een halve zak tagliatelle
- een halve zak ‘chana dal’, een soort halve gespleten kikkererwten
- orzopasta
- groene en rode linzen, beide gedroogd
- een blik kikkererwten
- bulgur
- rijstpapier
- papadums (die je nog moet frituren)
- een zomercourgette
- verse salie en basilicum
- een geopende zak polenta
- rijstpapier
Daarnaast had ik nog een hele voorraad bloem en bakspullen, die ik ook nog op wilde maken. Nadat ik alle ingrediënten op een lijst had gezet, begon ik er recepten bij te zoeken. Hiervoor gebruikte ik zowel mijn eigen recepten lijstje als mijn goede vriend google! Ik was ook net begonnen met Bullet Journallen, dus daar legde ik het een en ander vast, maar uiteindelijk maakte ik niet eens alles volgens plan, haha!
De recepten die ik maakte
Het is leuk om vast te leggen wat je allemaal kookt met de ingrediënten uit je voorraadkast. Dit is een stimulans en is ook handig voor als je later weer eens iets moet maken met hetzelfde ingrediënt. Ik kookte de volgende recepten:
Zomerse risotto met courgette
Met de risotto en de zomercourgette maakte ik een – jawel – risotto met courgette! Ik had gelukkig ook nog bouillonblokjes in huis en hoefde hiervoor eigenlijk niets aan te schaffen. Parmezaanse kaas ligt altijd in mijn koelkast namelijk. Kosten: 0€. Cijfer: 8! Super fris en makkelijk te maken.
Summerrolls of springrolls met gele rijst
Dit was een beetje een experiment, want meestal gebruik ik hiervoor iets van mihoen, maar het was eigenlijk best lekker! Ik stopte eigenlijk gewoon allerlei ingrediënten in de summerrolls die nog in de koelkast lagen en het werd een lekker geheel. Kosten: 0€, want ik had ook het rijstpapier nog! De rest van de verse ingrediënten waren over van andere gerechten die week.
Chana dal met papadums
Chana dal is een soort linzencurry, maar dan met halve gespleten kikkererwten. Ik maakte hem volgens bovenstaand recept en bereidde ook de papadums die ik nog had. Papadums koop ik meestal bij de toko, maar dan niet de al gefrituurde, maar de houdbare, die je zelf nog moet frituren. Daardoor kan je ze veel langer bewaren en er zoveel maken als je op dat moment nodig hebt. Scheelt weer! Kosten: 0,50€, cijfer 9! (ik kocht alleen een tomaat er bij)
Spinazie pesto polenta met kikkererwten
Dit was het meest funky recept wat ik maakte. Ik had nog zoveel polenta over en wilde er iets ‘fancy’s’ van maken. Mijn zus kwam eten (die heel goed kan koken), dus sloofde ik me uit en maakte ik dit:
Ziet het er niet prachtig uit? Het was uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk, en ik gebruikte dit recept. Kosten: 3€ (ik kocht alleen spinazie), cijfer: 9!
Winning linzencurry
Met alle linzen maakte ik een linzencurry, die zo lekker was dat ik hem in de weken erna nog twee keer maakte! Uiteindelijk belandde het recept natuurlijk ook op mijn blog 😉 Kosten: 0€ want ik had nog spinazie over van het recept hierboven. Cijfer: 9!
Ontbijten met bulgur
De zak bulgur ging maar niet op, dus ik googlede of je er nog meer mee kon doen dan bulgursalades maken. En toen stuitte ik op een recept voor bulgur als ontbijt! Als je het bereid, af laat koelen, er kaneel doorheen roert en het serveert met yoghurt, vers fruit en wat noten (en honing), dan is het gewoon een vervanger voor je havermout of granola. Wat een geniaal idee! Het was ook nog eens lekker en mega vullend, haha! Kosten: 3€ (ik kocht de aardbeien en pecannoten erbij)
Twee keer orzopasta
Ik had nog heel veel orzopasta, dus ik maakte een orzopasta caprese salade (met tomaatjes, mozzarella en basilicum) en een orzopasta salade met spinazie, feta, zongedroogde tomaten en tonijn naar dit recept. Tonijn, feta en zongedroogde tomaten? Dat vond ik ook wel spannend ja, maar het was ontzettend lekker!
Bak je bloem op
Tot slot had ik nog een enorme voorraad bloem en bakte ik eierkoeken (altijd goed) en lemon poppyseed muffins (want ik had ook nog maanzaadjes). Beide super lekker en de lemon poppyseed muffins komen gauw nog op de blog!
Een andere mindset
Zo te zien at ik echt super lekker deze twee weken voor maar 10€ en een legere voorraadkast! Ik moet zeggen dat het me ook een stuk rust gaf om minder op voorraad te hebben, want de winkels zijn eigenlijk altijd open en die zijn toch je voorraadkast?
Één keer per jaar je kast leeg koken dus. Scheelt geld, voedselafval en maakt je creatiever! Vind je dit nu niks? Een andere manier zou kunnen zijn om elke week met 1 ding uit je voorraadkast te koken, en niet je mealplan te maken op basis van een bewaard recept of waar je zin in hebt, maar wat je op voorraad hebt.
Wil jij ook meer koken vanuit je voorraadkast? Doe dan mee met de #kookjekastleegchallenge en tag mij op Instagram, dat zou ik leuk vinden!
Header foto door Kokil Sharma van Pexels
Hermien - KouweKleren
Superslim, dit idee! En dat je er een beetje creatief voor moet zijn, maskt het extra leuk. Onze voorraadkast is redelijk op orde en ik houd het wel bij, maar er zijn wel wat blijvertjes die maar niet opgaan. Daar moet ik eens wat mee! Wij eten nu ook de vriezer weer eens leeg. Ook fijn.
Siroon
Ja, de vriezer leeg eten hoort hier eigenlijk ook bij! Maar omdat ik al jaren zonder vriezer leef, hoef ik die ook nooit leeg te eten, hihi! Ik vond het in ieder geval een super leuke uitdaging 🙂
Irene
Wij hebben ook eens twee weken uit onze vriezer kunnen eten. Echt ideaal en het bespaart nogal wat geld! De dingen in onze voorraadkast gaan eigenlijk allemaal wel regelmatig op. Wel leuk om te zien welke dingen je hebt gemaakt. Die linzen curry lijkt me super lekker!
Siroon
Jaa die linzencurry was echt een verrassing! Ik maakte hem dus meteen een paar keer achter elkaar haha, dat zegt bij mij vaak wel genoeg, dus toen moest ie op de blog. Wat goed dat je je voorraadkast wel opmaakt! Ik hoop dat die van mij nu ook een beetje opgeruimd blijft…
Linda - Zaailingen
Super leuk zeg! Eten weggooien is echt not done voor mij, dus dat weet ik aardig te voorkomen. Daarvoor moet ik soms wel streng zijn tegen mijn vriend als hij maar een halve zak spinazie gebruikt, haha. Ik heb wel nog van die ‘gekke ingrediënten’ waarmee ik niet veel gerechten weet te maken en het daardoor weinig gebruik. Slim om gewoon eens op te zoeken wat je er nog meer mee kan! En fijn dat jij dat deelt, want ik ga binnenkort eens spinaziepolenta maken 😉
Siroon
Nee klopt, same here. Ik heb ook een goeie collectie bakjes en bewaardingen en maak de verse dingen altijd wel op. Maar de houdbare ingrediënten sluipen er soms gewoon in! Zoals polenta, dat koop je dan in bulk en dat blijft dan een jaar in de kast. Ik ben benieuwd wat je van de spinaziepolenta vind, heb er nu alweer zin in, hihi!
Marlous
Oh wat leuk! Ik heb zelf weinig opslagruimte en daardoor ook niet zo’n grote voorraadkast. Wat niet per se betekent dat dat duurzamer is helaas. Heel leuk om te zien dat je er zo creatief van wordt, goed idee!
Sanne
Wat een leuke (en goede!) challenge. Ik ben zelf totaal niet creatief in de keuken, maar probeer wel voedselverspilling te vermijden. Dit inspireert me om deze week eens boodschappen te doen in mijn eigen keukenkastjes 😉
Pingback: Recept - pastasalade met orzopasta, feta en tonijn - Little Bit of Sunshine